fredag 29 januari 2016

Napoleonhattar


Idag känns det nästan som vår ute. Solen skiner och nästan all snö har smält bort. Lillprinsen och jag hade ett par ärenden på stan, bland så behövde han nya byxor. Han har fler tröjor än byxor, så vi behöver några fler byxor att variera mellan. Jag satte faktiskt på Lillprinsen galonbyxor och inte overallen (fast med ett par lager under) och så fick han plaska i ett par vattenpölar på vägen. Han orkade faktiskt att gå själv mer än två tredjedelar av vägen. Nere på stan införskaffades faktiskt t.o.m. tre par byxor innan vi tog oss hem igen. Väl hemma togs en varmt, skönt bad för att få upp värmen igen. Ja, nu var det inte jag som badade den här gången utan Lillprinsen. Men vi gör alltså annat än att diska och baka här! :-)

Men självklart blir det mycket bak också. Jag vill ju kunna avsluta mitt Sju sorters kakor-projekt någon gång. Just nu är min förhoppning att jag till nyår kan sätta upp som mål att jag 2017 ska baka färdigt. Det känns inte riktigt realistiskt att tro att jag ska bli klar 2016, men jag hoppas kunna baka så mycket att jag snart har mindre än 100 kakor kvar, då känns det som jag kan börja räkna ner!

Småkaksrecepten finns det flest av, men varken jag eller maken är så förtjusta i småkakor så jag dra mig lite för att baka dem. Jag försöker dock ta mig i kragen och baka dem lite oftare. Så idag blev det napoleonhattar. Det är en enkel deg, bestående av mjöl, smör, socker och ägg. När degen kavlats ut använde jag ett glas och stansade ut rundlar. Sedan gjorde jag egen mandelmassa (men jag använde mandelmjöl istället för att skålla och mala mandlar, så en liten genväg tog jag) som jag färgade grön och rullade till små kulor. Kulorna lades mitt på rundlarna och sedan nöp jag ihop degen så att kakorna såg ut som Napoleons trekantiga hatt.

Dessa kakor var en glad överraskning. De var faktiskt goda och risken är inte så stor att de hamnar i soporna!

Lillprinsens badleksaker tar upp en stor del av badkaret!

av Heidi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar