lördag 25 april 2015

Spröda halvmånar


Idag ska maken hjälpa svärfar att sätta in en altandörr, så Lillprinsen och jag följer med hem till svärföräldrarna. Svärfar är en händig karl (precis som min far) som är duktig både på att snickra och fixa till bilen. Det är skönt att ha en sådan i närheten så man kan få lite hjälp när det är något man själv inte klarar av att fixa. Dessutom är det sexigt med män i arbetskläder så jag spanar gärna på maken när han hjälper till. Idag är det dock inte lika soligt och varmt som det varit de senaste dagarna, så jag och sonen får spana inifrån vardagsrummet idag.

Jag tyckte dock att svärföräldrarna förtjänade något gott som tack för alla mat de bjuder oss på så jag passade på att baka något till dem nu på morgonen. Maken hade inte stigit upp ur sängen ännu, men Lillprinsen var pigg och alert. Numera kryper han och fort går det, sitta och leka på ett ställe är inte kul. Han vill runt och undersöka allt. Han höll sig dock mest i köket medan jag bakade. Vardagsrummet har han dock tröttnat på, där har han redan sett allt. Katterna är däremot roliga, tycker han. Eftersom de inte får vara i köket så ofta passar de på att smita ut i köket när maken eller jag öppnar dörren dit (det gäller att ta en extra koll, speciellt kolla köksstolarna, när man lämnar köket). Det händer titt som tätt att jag undrar var en katt är, var det inte länge sedan jag såg någon av dem, och så sitter de instängda i köket! Så medan jag bakade kröp Lillprinsen på golvet efter katterna som försökte hitta en plats att sitta på där prinsen inte nådde dem. Det gällde att inte råka trampa på någon av dem!

Idag blev det sockerfria kakor. I spröda halvmånar ska det inte vara något socker i själva degen. Man ska blanda lite socker i fyllningen, som är rivna äpplen eller päron (jag hade tänkt använda päron men de hade inga i affären när jag var och handlade så det fick bli äpplen den här gången). Jag tog pyttelite Hemesetas lättströ istället för vanligt strösocker. Sedan ska man vända kakorna i socker när de kommit ut ur ugnen, men jag pudrade dem med sukrin melis istället. Det påminner lite om florsocker (fast maken tyckte att det smakade som dextrosol)! Kakorna smakade för övrigt gott!

Altandörren är på plats!
  
av Heidi

fredag 24 april 2015

Tiramisu


Denna helg är det Internationell Street Market här i stan. Trots att vår stad inte är så stor så är det så god stämning att de väljer att komma tillbaka varje år. I år är tredje året som vi har haft möjlighet att besöka marknaden. Förra året träffade vi på en väldigt duktig och trevlig försäljare som sålde mycket god fudge i många olika smaker. Hon lyckade få oss att handla för mycket mer än vad vi tänkt oss. Vi skar dock fudgen i små bitar och kunde njuta av dem länge.

Idag har vi faktiskt köpt både lunch och kvällsmat på marknaden. Vi hade redan bestämt med Ofi hade vi skulle handla kvällsmat där och ta med hem till kvällsmyset, men sedan föreslog maken i förmiddags att vi skulle ta en runda ner på stan och spana in marknaden och kanske äta lunch där också och jag var inte svår att övertala eftersom det som stod på matsedeln inte kändes särskilt lockande (fiskpinnar och potatismos). Så till lunch idag åt jag ungersk langos och till kvällsmat blev det thailändsk sweet and sour king prawn med nudlar. Båda rätterna var mycket goda! Langosen mättade snabbt så maken fick äta upp det jag inte fick i mig. Den thailändska maträtten hade jag inga problem att få i mig. Ofi och maken åt roquefort-musslor till kvällsmat. Jag misstänkte dock att de inte skulle bli mätta på det, de brukar ta om av maten på fredagsmyset både en och två gången, så jag planerade in en internationell efterrätt. Det fick bli italiensk tiramisu idag!

Jag har inte gjort tiramisu förut, men det var inte så svårt. Jag hittade dock inte någon mascarponeost i min lilla närbutik så jag använde creme fraiche istället. Jag har heller aldrig ätit tiramisu förr, men det var gott (visserligen smakade det väldigt mycket kaffe) så det kan jag tänka mig att göra fler gånger. Jag valde att göra tiramisun i 3 st portionskålar. Jag halverade recepet och bakade kakan i en bakform för limpor. När kakan svalnat tryckte jag ut cirklar ur den med ett runt pepparkaksmått. Tyvärr blev det inte så jämna fina kanter, så presentationen blev inte så fin som jag hoppats, men killarna hävdade att det smakade gott och det är väl huvudsaken!

Mina king prawns, eftersom de skulle stänga marknaden för kväll fick jag alla räkor som var kvar och det var en hel del!

 av Heidi

måndag 20 april 2015

Rulltårtbakelse med bär


Igår var jag på återträff med min gamla (och då menar jag gamla) gymnasieklass. Det är i år 20 år sedan vi tog studenten. Det var en härlig klass som jag trivdes bra med. De flesta av dem har jag inte sett sedan studenten, men trots vi numera är medelålders kände jag ändå igen alla som kom (20 st av 32 st). Dessutom var vår mycket omtyckta klassföreståndare också inbjuden till lunchen. Det blev många skratt och minnen som delades denna dag.

Medan jag var iväg och roade mig passade maken och Lillprinsen på att gå på kosläpp. En av sonens vänner bor på en gård med en massa djur. Tyvärr var sonen inte helt frisk, han är förkyld, snoret bara rinner, så han var inte så jätteroad av djuren även om han tittade på dem. Vi får göra ett nytt besök när han mår bättre så kan jag också följa med.

Idag är det fint väder ute, vi har tagit en skön promenad i vårvärmen, men på grund av en småsjuk Lillprins tar vi det lugnt inomhus resten av dagen. Så vi behöver något gott att muntra upp oss med. Rulltårta går ju snabbt att göra och gick att klämma in under en av Lillprinsens tupplurar. Vi har länge haft en gammal påse med turkisk peppar liggandes i vårt skåp. Den tog jag och krossade till lakritspulver med en mortel. Detta pulver går bra att använda både i matlagning och bakning. Idag blandade jag ett par matskedar av detta med hallonsylt och använde som fyllning i rulltårtan, men maken tyckte att jag skulle ha tagit i mer lakritspulver. Eftersom det ändå är söndag lyxade jag till rulltårtan med lite grädde och några hallon på toppen. Mycket smarrigt!

Jag bjuder på några extra bilder idag eftersom bilden på rulltårtsbakelsen inte blev så bra!

Jag och bästa kompisen från gymnasietiden framför vår gamla skola.


 
Lillprinsen hälsar på kalvarna på kosläppet!

av Heidi

torsdag 16 april 2015

Helenabakelser


 Idag har vi haft bokcirkelsträff. Vi har numera utökat vår lilla grupp till åtta medlemmar, men idag var vi bara fem som kunde komma, så vi var en liten men naggande god skara. Jag hade tänkt baka några kakor att ta med mig till värdinnan. (Det var fler som hade fått denna goda idé! Mums, vilket gott bröd Ia hade bakat!) Tyvärr tycker jag att de flesta av de kakor som jag har kvar att baka inte ser så tjusiga ut att de passar som gå bort-present. Men Helenabakelserna ser fina ut, om man lyckas.

Helenabakelserna påminner mycket om polynéer, enda skillnaden är att det är socker i degen till botten på polyneerna, medan Helenabakelsernas botten består av vanlig matpajsdeg. Fyllning är malda mandlar, florsocker och äggvitor. Jag har bara tio formar och receptet är på 20 kakor, så jag fick göra två omgång. När första omgången kom ut ur ugnen hade jag svårt att få ur kakorna ur formarna, fem av kakorna sprank, de blev inte alls fina nog att ge bort. Så jag provade en annan teknik för att lägga degen till bottnarna i formarna till andra omgången och nu var det inga problem att få ur dem. Får se om jag kan få maken att äta upp de trasiga kakorna!

Boken vi skulle ha läst till bokcirkelsträffen var Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Boken fick mycket höga betyg av oss, även av mig fastän jag tyckte att den var ångestframkallande. Boken handlar om Andrés polarexpedition och expeditionen är ju dömd redan från början att misslyckas och jag levde mig lite för mycket in i de stackars männens situation. Läs den gärna!


 av Heidi

tisdag 7 april 2015

Petit-chouer


När min yngsta syster fyller år vill hon alltid ha danska semlor. Hon fyller år i februari så det brukar vara semmeltider. En dansk semla är en petit-chou (det heter vandbakkelse=vattensbakelse på danska) fylld med vaniljvisp och så självklart chokladglasyr ovanpå, en riktigt smarrig bakelse. Så varje år bakar mamma danska semlor till syrran. Nu har jag inte firat hennes födelsedag där på flera år, så det var längesedan jag åt en dansk semla, men eftersom petit-chouer stod på tur så passade jag på att även göra några sådana nu!

Petit-chouer är inte så svåra, tycker jag. Det är en lite annorlunda deg. Först kokar man vatten med smör så att smöret smälter, sedan blandar man i mjöl och rör om tills smeten släpper kastrullen. Smeten ska sedan stå och svalna innan man rör i äggen. Man kan klicka ut degen på en plåt eller spritsa den ut i olika former innan de åker in i ugnen. Men det är viktigt att inte öppna ugnsluckan i förväg för petit-choserna är känsliga och kan sjunka ihop. Den här gången gick det dock bra.

Den här gången gjorde jag två olika sorters petit-chouer förutom de danska semlorna. De avlånga bakelserna fyllde jag med banangrädde (vispgrädde blandat med mosade bananer) och ovanpå lite gul glasyr. Den sista sorten innehöll vanlig grädde och hade florsocker ovanpå. Jag måste nog säga att de danska semlorna var godast, men bananvarianten var inte så dum den heller. Den går ju dessutom att göras sockerfri om man bara gör sockerfri glasyr!

Dessa kakor fick Ofi och maken lov att äta på en vanlig måndag (nåja, det var ju faktiskt annandag påsk). Maken tyckte nog bäst om bananbakelsen!



Jag blev så irriterad över att det gick så dåligt att spritsa här om dagen, så nu måste jag bara få visa att jag faktiskt kan spritsa fina krusiduller!

av Heidi

lördag 4 april 2015

Gräddtårta

 

Glad påsk!


Även i år fick jag äran att göra tårtan till påskbordet. Förra året fuskade jag och gjorde en tårta som inte fanns med i Sju sorters kakor, men i år kan jag kryssa av en tårta ut boken. Det var faktiskt lite besvärligt att hitta en tårta som passade. De flesta tårtor innehåller nötter och med nötallergiker i sällskapet fanns det inte många tårtor att välja mellan. Men i en hederlig, gammeldags gräddtårta finns det varken nötter i tårtbottnarna eller som dekoration. Utseendet blev dock inte det traditionella, någon egen prägling måste man ju få sätta på den!

Det fanns gott om extrapriser på jordgubbar nu i påsk så därför hade jag råd att vara lite generös med dessa. Jag hade både jordgubbar som fyllning i ett av lagren och som dekoration ovanpå (och ändå blev det jordgubbar över). I det andra lagret blev det bananmos som fyllning. Även diabetiker kommer att bjudas på tårtan, så därför är det bra om det inte finns så mycket extra tillsatt socker. Hoppas att det går bra med söta frukter och bär. Grädden på utsidan är förresten färgad med lite kakao. Sedan kunde jag inte låta bli att göra en extra dekoration till tårtan, bara för att göra den lite mer påskig!

Nu väntar jag bara med spänning på att höra vad de tycker om tårtan!

Förra årets påsktårta!

av Heidi

Strassburgare

 

Glad påsk!

I år blir det inga påskägg med godis hos oss. Lillprinsen är för liten och vi andra är för stora. Men vi är bortbjudna på påskmiddag och då tänkte jag ta med lite hembakta kakor och varför inte förpacka dem i ett par fina påskägg?

Jag har flera gånger tittat på strassburgarna i Sju sorters kakor. De ser så goda ut. Jag har även sett fina strasskakor på nätet. Det är samma recept till både strassburgare och strasskakor, så det är nog samma kaka bara olika namn. Flera har även skrivit att strasskakor är en av de godaste småkakorna de vet, så då är det väl på tiden att jag testar att baka dem!

Degen var inte svår att göra, men det besvärliga var att göra själva kakorna. I receptet stod att man skulle spritsa ut degen, men min deg blev alldeles för hård och då tog jag ändå inte i hela mjölmängden. Spritspåsen sprack när jag klämde åt den. I receptet till strasskakorna stod det att man kunde värma degen när den var i spritspåsen med händerna om den var svår att klämma ut, så jag kramade om spritspåsen en stund men inte hjälpte det. Då tänkte jag testa min kakpress igen, det kanske bara är jag som inte är tillräckligt stark i händerna, inte heller med kakpressen fick jag ut några kakor. Det var som med ajakakorna! Jag blev så besviken för strasskakorna såg ju så snygga ut och jag ville verkligen ge bort några fina kakor, men jag kom inte på någon annan lösning än att jag kulor av degen, inte alls lika fint! Kan någon förklara för mig hur man spritsar en fast deg för jag vill verkligen lära mig?

av Heidi

fredag 3 april 2015

Citronstänger


Igår var det 1:a april här, gick ni på något aprilskämt? Jag vet inte riktigt om jag blev lurad, men det var en artikeln på Facebook som jag är lite tveksam till. Vad tror ni? Regeringen skulle i alla fall förbjuda pasta och ketchup på alla förskolor. Livsmedelsverket tycker att barn får i sig alldeles för mycket snabba kolhydrater nu för tiden. Nu ska det istället serveras quinoa och matvete. De trodde inte att det skulle bli några problem med matvägrande barn. Om det bara var det som serverades skulle barnen nog välja det, barn är ju inte dumma! Hm, jag tror heller inte att barn är dumma, men däremot att de kan vara envisa! Är det något de inte tycker om kan de mycket väl matvägra! Som tur är tycker Lillprinsen om det mesta vi bjuder på. Det är bara päron-banangröt som han har spottat ut.

Jag kan tycka att hälsotänket ibland blir lite extremt, man stryker både det ena och det andra ur sin kost. Jag tycker att man inte ska gå till överdrift åt något håll. Att leva hälsosamt är att äta lite (lagom) av allt och att inte glömma bort att röra på sig! Vi har inte uteslutit socker ur vår kost, annars hade det varit väldigt dumt att baka så mycket kakor. Men det har tyvärr inte varit så mycket träning det senaste året för min del. Först var det svårt pga en stor gravidmage och sedan har det varit ryggens fel. Nu har jag fått konstaterat att det är diskbråck jag lider av, med träning varje dag så ska det kunna gå över på ett par veckor, så nu ligger jag med en kudde under höften en gång i timme och hoppas att ryggen snart bli bra. Lite irriterad är jag att det inte uppdagades tidigare, så att jag kunde bli frisk snabbare!

Idag har fortsatt mitt citron-bak och bakat citronstänger. Enkla att baka och det gick snabbt, kanske lite för snabbt för jag glömde att pensla kakorna med ägg innan de åkte in i ugnen. Ägget är dock mest för utseendets skull och där hade jag en annan tanke, så det gjorde inte så mycket. Citronstängerna var nämligen tänkta som en gå bort-present så jag ville att de skulle se lite festligare ut, därför ringlade jag lite choklad över kakor. Citron och choklad är ju dessutom gott ihop!


Jag vet att vi bara är i början på april, men jag kunde inte hålla mig längre. Jag vill ha blommor omkring mig, jag vill att det ska spira, så nu har jag satt lite vårblommor i rabatten på framsidan.
av Heidi