måndag 6 oktober 2014

Möra långskorpor


Jag har blivit bak-narkoman! Som ni märkt så bakar jag oftare nu för tiden, förut var detta projekt (att baka alla kakor i Sju sorters kakor) en avkoppling från jobbet. När jag jobbar så blir det oftast långa dagar på jobbet och titt som tätt jobbar jag även när jag kommit hem. Då är det skönt att göra något helt annat, att få göra ett hantverk, att arbeta med händerna. Det rensar skallen! Nu när jag är mammaledig behöver jag något utmanande, något som får mig att känna att jag får något gjort, att dagarna inte bara glider förbi utan att jag har fått något uträttat. Jag älskar att vara hemma med lillprinsen, det är en förmån att bo i ett land som Sverige där vi har möjlighet att vara hemma och ta hand om våra småbarn så länge. Det kommer att bli många tårar och stor sorg när jag måste vara ifrån min honom flera timmar varje dag. Men att vara hemma med honom ger inte så mycket intellektuell stimulans (mata sonen och byta blöjor - inte särskilt mycket till utmaning) och just nu sover han fortfarande ganska mycket och vad ska mamman sysselsätta sig med då? Tv-tittande fick jag nog av i somras under den varma perioden, då graviditeten placerade mig nästan heltid i soffan framför tv:n. Men mys med lillprinsen är mycket angenämare än en hel kakbuffé!

Förutom att jag bakar oftare så har jag börjat att sluka bakbloggar. Det finns så många fina och roliga bloggar att läsa där ute. Folk är så duktiga på att baka och fotografera. Jag blir alldeles avundsjuk! Jag är bara en amatörbagare med en gammal, liten digitalkamera, men det är ett bra sätt att dokumentera mitt lilla projekt på. Jag älskar dock att läsa, men att läsa en bok innan jag ska sova nu för tiden är lönlöst. Ögonlocken far ihop! Då är ett eller två inlägg i en blogg alldeles lagom långt att läsa. Det hinner man också med medan man väntar på att lillprinsens mat ska svalna och bli lagom varmt för honom. Jag har flera bloggar som jag följer och även läser bakåt i tiden så att jag får läst alla gamla inlägg. I min favoritblogg har jag hunnit till inläggen som skrevs 2010, tänk så många år kommer jag nog inte blogga (förhoppningsvis blir jag klar med mitt projekt innan dess). I något inlägg i framtiden ska jag tipsa er om mina favoritbloggar!

Idag har jag i alla fall bakat skorpor, inte mitt favoritavsnitt i Sju sorters kakor, men trots min inställning till detta avsnitt har jag ändå hittat en av mina favoritkakor i Sju sorters kakor där Margaretas kryddskorpor! Den här gången blev det dock möra långskorpor, som jag faktiskt läste om i en av de där bloggarna häromdagen.

Att baka skorporna är inte särskilt svårt, men tidsödande. Egentligen hade jag tänkt baka en helt annan sorts kaka, men i förpackningen med potatismjöl var det bara en matsked kvar och jag hade behövt en deciliter, så jag fick tänka om.

Jag hade däremot alla ingredienser (smör, mjölk, jäst, salt, socker, kardemumma och vetemjöl) till att baka möra långskorpor hemma, men nu är kardemumman slut. Mitt bakberoende kräver en hel del matvaror, det kostar, tänk om man kunde få bli sponsrad av livsmedelsproducent!

Att göra en deg är enkelt och går snabbt med en Kitchenaid, mitt bäst köksredskap. Degen fick sedan jäsa i en halvtimme innan jag formade den till fyra längder som jag lade på en och samma plåt. Dessa fick sedan jäsa ytterligare 40 minuter innan de gräddades 15 minuter i ugnen. När längderna svalnat delade jag dem först på längden och sedan skar dem i ca 3 cm stora bitar. Man kan ju äta dem som de är, men vill man ha skorpor ska de rostas och torkas. Först fick satte jag ugnen på 250 grader för att de skulle få färg, därefter stängde jag av ugnen och skorporna fick torka på eftervärmen i ca en timme.

Skorporna blev goda, de var inte svåra att göra, men det tog lång tid. Jag gillar skorpor och brukar köpa kardemummaskorpor (de är jättegoda att äta med varm mjölk på - det måste jag testa om det funkar även med mina hembakta skorpor). Dessa skorpor smakade dock inte tillräckligt mycket av kardemumma. Man kanske ska öka mängden eller köpa hela kardemummakärnor och mala själv. Jag får testa nästa gång jag bakar skorpor!


av Heidi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar