söndag 29 maj 2016

Birgits favoriter


Idag har vi firat Morsdag här! Jag är både stolt och glad över att få vara mamma åt Lillprinsen. Jag vet att det inte är alla förunnat att få bli mamma och det kan vara en stor sorg och att Morsdag då kan vara en jobbig påminnelse om detta! Jag har själv befunnit mig i den situationen och vet hur tungt det kan vara! Men även om du inte själv är mor så har du en egen mamma och låt oss hylla alla mammor som gett oss livet!

Jag blev firad med presenter i sängen imorse och sedan fixade make frukost, min favorit - amerikanska pannkakor. Sedan fick jag också en jättestor och tjusig hortensiabuske. Den ska stå i vår rabatt på framsidan. Tulpanerna som stått där är sedan länge överblommade och rabatten var i stort behov av ett uppfräschning.

Ett par kakor till fikat bakade jag redan igår. Det blev till och med ett par bakelser, Birgit favoriter. De består av en marängbotten med vispad grädde inuti, vilket var det första knepiga momentet. Jag tog en kniv och försökte skära av toppen på marängerna och hoppades hitta en ihålighet där innanför vilket inte alltid fanns, då fick jag hacka fram en ned kniven. Sedan gjorde jag en chokladkräm som skulle klickas på grädden. Men här misslyckades jag först. Man skulle koka  vatten och socker till en simmig lag och hur vet man att den är klar? Jo, om det bildas trådar mellan tummen och pekfingret när man stoppar fingrarna i lagen, men vem vill göra det? Man kan ju bräna sig illa! Första gången kokade jag lagen för länge så när jag hällde sockerlagen i äggulor bildades det klumpar. Så det var vara att göra en ny sats och denna gång gick det bättre. Chokladkrämen klickade jag ovanpå grädden och sedan strödde jag flagor av vitchoklad över. Alla komponenterna var god, både för sig och tillsammans, men jag tycker inte att det var ett bra sätt sätt ihop dem, både att göra det men också att äta dem sedan! Jag skulle vilja komponera ihop dem på något att sätt. Hur vet jag inte, men ska klura på det! Goda var de i alla fall!


av Heidi

torsdag 26 maj 2016

Kardemummalängd

 
Här regnar det idag också! Vi (jag och Lillprinsen) var ute en halvtimme i förmiddags, men gick in när det började regna. Sedan har vi försökt sysselsätta oss med att rita och leka i lillprinsens tält. Min uppgift är att ligga i tältet och snarka, om jag slutade tittade Lillprinsen argt på mig. Ja, och så slängde han sig ibland på mig.

Jag känner dock att jag måste göra någon nytta idag också och inte bara leka. Igår tvättade jag, strök, bakade, gjorde rent kattlådan och diskade. Vad skulle jag göra idag? När jag var ute försökte jag få igång gräsklippare, vår gräsmatta behöver verkligen klippas, men jag fick inte igång gräsklipparen och fem minuter senare ösregnade det ändå. Det fick bli bak idag också!

Jag hade en påse torrjäst i skafferiet så jag bläddrade lite bland vetebrödsidorna i Sju sorters kakor och hittade kardemummalängden. Den fick det bli! De jäste dock lite dåligt, men när de till slut kom ut ur ugnen såg de fina ut. Däremot tycker jag att det är tråkigt att äta "limpa" som fikabröd. men jag har sett ett tips på Mia Öhrns blogg på vad man kan göra med misslyckade bak som jag kanske testar här. Hon rekommenderar att man gör skorpor av dem. Det tyckte jag lät gott!


av Heidi

onsdag 25 maj 2016

Elsas rågkakor


Eftersom torplyckorna gick så snabbt att baka passade jag på att baka en kaka till medan Lillprinsen lekte glatt på egen hand. Jag hittade ju lite mer rågmjöl än väntat i skafferiet så det fick bli ännu en kaka med rågmjöl, Elsas rågkakor. Det förra baket blev ju väldigt lyckat så jag hade höga förväntningar på dessa kakor, tyvärr var de inte särskilt goda, tycker jag, men maken får testa dem också!

Här är det mest Nicke Nyfiken på tv:n om Lillprinsen får välja om jag får välja blir det ett bak-program och det finns ju lite att välja mellan. Hela kändis-Sverige bakar har precis kör igång med en ny säsong så det fick bli ett avsnitt därifrån mitt mellan barnprogrammen. Lillprinsen brukar inte ha något emot bakprogrammen, men idag somnade han efter bara tio minuter.

av Heidi

Torplyckor


 Idag är jag hemma hos Lillprinsen! Det är onsdag så egentligen borde jag ha varit på jobbet, men maken hade bokat in jobb nästan dygnet runt både onsdag och torsdag denna vecka utan att tänka på var Lillprinsen skulle vara då. Som tur var hade jag en komp-dag att ta ut, så jag passar på att njuta av en extra dag med gullungen.

Igår var det strålande sol ute och en riktig sommarhetta och Lillprinsen fick för första gången lov att leka i en vattenspridare hemma hos farmor och farfar. Jag hade tänkt att vi även denna dag skulle vara utomhus och leka, men tyvärr regnar det och är kyligt så det får bli en innedag.

Det har inte blivit så mycket bak i maj, så jag passar på och bakar lite. Det blev en småkaka eftersom jag har en stor del sådana kvar. Jag hittade inte bara en påse rågmjöl utan två i skafferiet (hur har jag tänkt nu?) så jag testade en kaka med rågmjöl i. Torplyckorna såg inte särskilt roliga ut på bilderna i Sju sorters kakor, men oj, vad goda de var! Det var synd att jag bara gjorde en lite sats för de här kommer att gå åt, snabbt!

av Heidi

söndag 22 maj 2016

Frukttårta i gelé


 Igår fyllde svärmor år, eftersom hon har haft fullt upp med annat så frågade hon om jag kunde tänka mig att baka en tårta, vilket jag självklart kunde göra. Tyvärr är det mest tårtor med nötter i som jag har kvar, men till makens förtvivlan hade jag även gelétårtan kvar så det fick det bli.

Fyllningen skulle vara vaniljkräm och fruktmos eller sylt. Jag valde bananmos med ett lager skivade jordgubbar (som ena fyllningen). Ovanpå hade jag jordgubbar, kiwi, bana, apelsin och granatäpple. Jag har aldrig köpt granatäpple förut, så jag var lite osäker på hur de skulle se ut. De hade två skrynkliga och ett granatäpple som var slät. Jag valde den släta, men tänk om det var som med passionsfrukt att de ska vara skrynkliga? Det var med stor bävan jag delade på frukten när det var dags att dekorera tårtan, men den visade sig vara perfekt. Förutom att maken var skeptisk till gelén var han även misstänksam mot granatäpplet. Han gillar inte riktigt frukt med kärnor, kärnor som man ska äta. Lillprinsen däremot visade sig vara riktigt förtjust i granatäpple. De kärnor som blev över (det är mycket kärnor i ett granatäpple, tur det eftersom det är en ganska dyr frukt) fick Lillprinsen och han smaskade hänfört i sig kärnorna!

Jag blev ganska nöjd med utseendet på tårtan innan gelén kom på. Gelén gjorde jag på vatten, socker, citronsyra och gelatin. Den var ganska lättflytande, om jag hade häll på den direkt hade den runnit av, så jag lät den stå en stund och kollade till den lite då och då, tills den var lagom tjock. Sedan skulle det vara mandelspån på sidorna men det skippade jag så att ingen skulle få en allergisk chock! Det blev en god tårta, men nästa gång skippar jag gelén! :-)


av Heidi

lördag 14 maj 2016

Karlsbaderkrans

 

Jag vet, jag har inte bakat så mycket på sistone. Året började bra, i januari hann jag pricka av nio olika sorters kakor, men sedan trappades det långsamt ner och inte förrän nu har jag orkat baka den första kakan i maj. Jag har tyvärr inte mått så bra på sistone. Det har varit alldeles för mycket som ska klämmas in på veckans sju dagar, så jag har känt mig oerhört stressad och sliten. Tyvärr har det gått ut över min make som fått en arg och tjurig fru. Det är fyra intensiva veckor kvar innan saker och ting lugnar ner sig på jobbet. Jag har inte lyckats få klura ut hur jag ska ändra på något, varken hemma eller på jobbet, så det är bara att bita ihop och stå ut fyra veckor. Sedan är det bara hemma-sysslorna som jag behöver slita med sen och då blir det förhoppningsvis tid över till roligheter igen.

Trots späckat schema behövs tid för återhämtning och därför har jag i helgen testat en av de nya mindness-hobbyna, färgläggning i målarböcker för vuxna. Jag målat på mobilen, för plockar jag fram mina färgpennor snor Lillprinsen dem, men mobilen får jag för det mesta ha i fred. Det är ganska rogivande att sitta och måla och nu i helgen när det varit så dåligt väder att man bara vill vara inomhus och när vi dessutom har haft en gäst på besök som gjort att vi varit lite låsta, så passade det utmärkt att plocka fram mobilen och "kludda" liten en liten kort stund när jag fick lov att sitta i fred i soffan.

Men jag passade också på att smita ut i köket en stund och baka lite så att jag kunde bjuda vår gäst på lite gott fika också.  Bullar är ju gott, men det har jag ju redan bakat färdigt, så då fick det bli en vetekrans, en Karlsbaderkrans. Man kan göra dem med lite olika fyllningar. Jag valde att göra en med mandelmassa, med hemmagjord mandelmassa. Den blev väldigt god!

Ett av min "kludd" från helgens soffhäng

av Heidi