torsdag 31 december 2015

Walesbröd


Årets sista bak blev Walesbröd! Jag avslutar med något lite halvkomplicerat. Första skulle man göra en "pajdeg" bestående av mjöl, smör och vatten som skulle kavlas ut till en rektangel. Därefter skulle man göra en petit-choudeg som man spritsar i ett zigzag-mönster över botten. Detta gräddas sedan i ugnen tills det är helt torrt. Sedan kommer ett av de mer besvärliga momenten att fylla petit-choun. Jag valde att fylla den med vaniljkräm, men man kan fylla den med grädde också. Sedan ska det ringlas en glasyr bestående av florsocker, vinbärsgelé och vatten över och till sist strös lite mandelspån över (som rostats i ugnen). Jag valde att göra vaniljkrämen sockerfri så blev kakan så blev kakan helt sockerfri. Jag tycker tyvärr inte riktigt om den enda sockerfria glasyren jag har recept på så det fick bli vanlig glasyr över, men man kan ju göra kakan helt sockerfri om man vill.

De som fick smaka på kakan var bland annat svärföräldrarna. Vi har nämligen fått biocheckar i present så vi ska faktiskt gå på bio. Det händer inte så ofta! Filmen går dock sent och inte i vår stad så vi kommer att komma hem sent i natt. Lillprinsen ska därför för första gången sova borta. Det är lite läskigt, men kommer säkert gå bra för han älskar sin farmor och farfar. Det svåra är mer hur vi klarar oss utan att ha honom nära oss!

Nu är det dags att förbereda årets nyårsfirande och att sammanfatta 2015. Jag har bakat 57 kakor i år, lite fler än förra året. Godast var dammsugarna (och överraskande nog också de sockerfria dammsugarna fast det receptet hittade jag inte i Sju sorters kakor), anisbröd och de franska, skurna pepparkakorna. Tidvis har det gått lite trögt med baket. Tyvärr blir jag nog inte klar med projektet nästa år. Jag har fortfarande över 100 kakor kvar att baka, men förhoppningsvis kan jag halvera den siffran!

Gott nytt år!

av Heidi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar