tisdag 9 juli 2013

Schackrutor & chokladsnurror

 

Jag hade egentligen inte tänkt baka schackrutor denna vecka utan hade planerat att göra något helt annat, men så läste jag en blogg och blev inspirerad. Det här ville jag också prova! Schackrutor har jag bakat många gånger. Det är en enkel småkaka som är god. Men varför nöja sig med fyra rutor när man kan göra fler? Är detta väldigt krångligt? Jag var tvungen att testa.

Jag gjorde två satser, en som jag blandade i kakao och en som jag blandade i vaniljsocker, övriga ingredienser är margarin, mjöl och socker. Därefter lät jag degarna vila en kort stund i kylskåpet innan jag kavlade ut dem. Jag kavlade ut den ljusa degen först och penslade den med äggvita (efter tips från bloggen, för att limma ihop). Sedan kavlade jag ut den mörka degen på ett bakplåtspapper, för att enkelt kunna flytta den. Jag lade den mörka degen på den ljusa och skar bort kanterna runt om så att den blev rektangulär. Sedan delade jag den på mitten, penslade äggvita på ena halva och lade den andra halvan ovanpå. Nu hade jag fyra lager kaka, vartannat lager ljus och vartannat lager mörk deg.

Sedan skar jag degen på längden i ca 4 mm breda remsor. Dessa pusslade jag ihop fyra och fyra med äggvita emellan, varannan med mörk deg längst ut och varannan med ljus deg så att det bildades ett schackrutigt mönster. Jag packade in degen i plastfolie och lät den vila i kylskåpet i några timmar. Därefter skar jag degen i ca 4 mm tjocka skivor som jag lade på en plåt och sedan gräddade i ugnen i 10 minuter. Kakorna jäste lite så de hade inte lika fina raka kanter när de kom ut ur ugnen, men vad gör det. De blev ju häftiga!

Degen som jag skar bort i början passade jag på att göra chokladsnurror av, så har jag prickat av de kakorna också! :-)

Jag tror att jag mest kommer att baka schackrutor i fortsättningen, men som sagt var varför nöja sig med fyra rutor!


av Heidi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar