I helgen har jag, Heidi, varit på besök hos Jenny. Det har varit en härlig helg. Jag vill gärna passa på och få mycket gjort när jag har semester, så jag har stressat runt och inte riktigt haft någon semester, som min make brukar säga. Det var så skönt att få en weekendssemester hos Jenny (och en skön kväll hos Helena) där jag kunde gå ner i varv lite grann. Vi har ätit gott, promenerat och självklart tittat på film. Jag och Jenny har en förkärlek för kostymdramen, men tyvärr lyckas vi ofta ut för bottennapp. I lördags såg vi Anna Karenina, en mycket vacker film men en tragisk historia.
Sedan bestämde vi oss också för att baka något tillsammans.
Jenny har inte vågat fritera något ensam ännu, så vi bestämde oss för att testa
att baka munkar, vilket jag heller inte har gjort någon gång. I Sju sorters kakor finns det ett recept
på äppelmunkar, som även kallas Berlinermunkar, men självklart kan man
fylla dem med annat också.
Medan Jenny gjorde i ordning lunchen, jättemumsig
kycklingsallad, började jag med degen. Man startar med att ljumma mjölken och
löser sedan upp jästen däri. Därefter ska man blanda i 3 dl mjöl i detta. Det
kändes mycket märkligt att redan på en gång få en fast deg, men jag smälte
smöret och knäckte ner ägget i degen och använde händerna för att arbeta in det
i degen. Sedan blandade jag i sockret, kardemumma och resten av mjölet. Vi båda
tyckte dock efter att ha smakat munkarna att man gärna kan ha i mer kardemumma.
Sedan var det dags att äta lunch. I receptet står det inget
om att degen ska stå och jäsa, men det fick vår deg göra och det var inga
problem. När vi ätit färdigt kavlade vi ut degen och började fundera hur stora
munkar vi skulle göra. I receptet står det att man ska ta ut 6 cm stora ringar,
men vi bestämde oss för att göra lite mindre munkar. Jenny hade ett bra
pepparkaksmått som var ca 5 cm, då blev det lagom stora munkar så att man kunde
äta ett par stycken.
Sedan var det bara att börja värma olja, medan vi gjorde
klart munkarna. En liten klick äppelmos, vik över degen och tryck ut med
pepparkaksmåttet. Sedan släppte vi försiktigt ner dem i den varma oljan. Vi
friterade en i taget, det gick snabbt, då kunde vi ha koll så att de inte blev
för mörka. Efter att ha provsmakat dem kunde vi konstatera att nästa gång ska
vi sänka värmen lite och fritera dem lite längre.
Vi provade även att göra några varianter. Hallonsyltsmunkar
gjorde vi blomformade . De höll inte ihop lika bra, men det kan också bero på
att vi hade på för mycket hallonsylt. Sedan hade vi kvar en liten klutt deg och
den räckte lagom till två chokladmunkar (vi lade en lite ckokladbit i varje).
Det var synd att vi inte kom på detta tidigare för de var godast.
Det blev en mysig fikastund på Jennys balkong då vi funderade
på vad vi ska ha i munkarna nästa gång, för vi kommer definitivt bakar munkar
fler gånger!
Av Heidi & Jenny
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar