torsdag 21 april 2016

Holländska skorpor


Just nu har kvällslugnet lagt sig över vårt hem. Ikväll är det makens tur att natta Lillprinsen, men jag tror att han sover nu, eventuellt har även maken somnat för det är väldigt tyst där uppe. Här nere sover Maja i soffan bredvid mig. Den här stunden är så skön. Nu kan jag få lite gjort utan att någon drar i mig. Men i vanliga fall brukar jag vara jättetrött efter en lång arbetsdag och ett par timmar bus med Lillprinsen att jag inte orka mycket mer än att titta på tv när Lillprinsen somnat. Ja, ibland orkar jag inte ens det utan jag somnar på soffan. Det gör dock stor skillnad att det numera är ljust på kvällarna, men vi har också blivit duktigare på försöka att gå ut och leka en stund med Lillprinsen varje dag, motionen, solljuset och den friska luften är inte bara bra för Lillprinsen.

Men medan Lillprinsen sov middags idag hann jag faktiskt baka lite, eller börja i alla fall. Jag hade bara två kakor kvar i skorp-avsnittet, så idag tänkte jag testa att baka holländska skorpor (för jag hade ingen kummin hemma till att baka kumminskorpor). Det var tur att jag läste igenom receptet nog för det var inte bara att blanda ihop alla ingredienserna. Man skulle göra en deg av allt utom hälften av smöret och hälften av mjölet, min blev mer lik en smet och detta ska sedan jäsa innan man blandar i resten av smöret och mjölet. Därefter kavlar man ut degen och tar ut de runda kakorna och så får de jäsa igen. Sedan ska man trycka till kakorna och så ska de jäsa igen. de ska alltså jäsa tre gånger! När kakorna bakats ska det svalna innan de ska torkas i ugnen. Det är alltså en lång process innan man har färdiga skorpor. De blev goda, men som sagt var man behöver ha gott om tid på sig för att kunna få smaka på det färdiga resultatet. 


av Heidi

PS. Det sköna kvällslugnet höll inte i sig för Pelle började kräkas! :-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar