onsdag 26 november 2014

Snodda wienerbröd


Jag har vunnit! Det är inte ofta jag tävlar, förutom melodikrysset (som jag aldrig har vunnit trots att jag hållit på i 17 år) så jag vinner sällan. Men Mia Öhrn hade en tävling i sin blogg. Det var mycket enkelt, man skulle bara skriva en kommentar om sitt favoritcafé. Jag tipsade om Sultans här i stan, därför att de har goda kakor och mycket generösa öppettider. Mia har förresten fått i uppdrag att revidera "Sju sorters kakor" för till nästa höst ska det komma ut en ny upplaga. I hennes blogg kan man bland annat läsa om hur det går och ibland ber hon läsarna om hjälp om t.ex. en kaka ska vara med i boken eller vad snoddas egentligen heter (kärleksmums, mockarutor?). Man får många baktips i hennes blogg och jag har lärt mig en hel del knep. Priset jag fick var förresten en bok "White Guide Café" där man kan läsa om olika cafén runt om i land och få tips om vart man ska gå och fika.

Jag har faktiskt gjort ett nytt försök med wienerbröden, skam den som ger sig. Den här gången fick det blir snodda wienerbröd. Och nej, jag har inte stulit dem, utan de ska vara tvinnade! :-)

Den här gången gick det bra. Wienerbröden höll formen efter jäsningen och när de kom ut ur ugnen. Fyllningen den här gången var lite hemmagjord vaniljkräm och sedan lite vanlig glasyr ovanpå detta. Mycket goda!

Mitt pris

av Heidi

söndag 23 november 2014

Ingefärspepparkakor



Idag satte jag igång med året julbak och först ut blev det pepparkakor och den här gången bakade jag ingefärspepparkakor med en stor dos (1 1/2 msk) ingefära i, lite för mycket tycker jag. Degen var inte alls god att äta, smakade bara starkt, så det blev pepparkakor av all deg! :-)

Degen blev också väldigt väldigt ljus. Den såg mer ut som mandelmassa, tyckte mr Ofi.Men när pepparkakorna varit inne i ugnen fick de en väldigt vacker gyllenbrun färg. Jag tyckte att jag kavlat ut degen tunt, men de jäste (degen innehöll även en stor mängd bikarbonat, en hel matsked) så de jäste och blev ganska tjocka. Jag lät dem vara i ugnen i 8 minuter och då blev dem knapriga med en lite seghet inne i mitten.

Pepparkakorna smakade bättre än väntat med tanke på degen, dock har de en stark eftersmak. Kanske blir de godare med lite kristyr eller ädelost på? Nästa gång kommer jag dock att välja ett annat recept!

 
av Heidi

söndag 16 november 2014

Borgmästarkrans


Jag gillar att ha flera projekt igång, gärna inom olika områden. Just nu håller jag som sagt var på att baka mig igenom Sju sorters kakor, men det kan bli lite tradigt ibland så då gör jag en liten avstickare som t.ex. cake pops.

Jag sysslar dock inte bara med bakning (bakar, läser bakbloggar eller ser på bakprogram). Jag tycker också väldigt mycket om att sy. Tyvärr kan jag inte sy kläder. Det vore jättekul att kunna, både till lillprinsen och mig själv, men det kanske jag kan lära mig. Igår satt jag faktiskt vid symaskinen och sydde (håller på att testa att sy något jag aldrig gjort förut) samtidigt som jag tittade på "Hela Sverige syr", där de faktiskt sydde barnkläder och jag blev så sugen på att lära mig mer om sömnad, utveckla mig lite och inte bara sy lapptäcken. Jag har även tittat lite i Otygligts blogg. Hon är duktig och syr fina barnkläder i härliga tyger som dessutom är till salu. Hennes onepiece skulle jag själv tänka mig att mysa i (så småningom tror jag nog att lillprinsen skulle stortrivas i en också).

Men nu till bakningen! Wienerbröd är inte det lättaste att göra och det finns några wienerbröd att välja mellan i Sju sorters kakor. Jag hade hoppats på besök idag och därför tänkt bjuda på en Borgmästarkrans, men besöket blev tyvärr inställt så jag och maken blev tvungna att äta upp kransen själva. Jag har faktiskt ett recept på Borgmästarbullar, men det är inga wienerbröd utan sockerfria bullar som faktiskt är jättegoda (innehåller bittermandel vilket ju är en favorit).

Det gick jättebra att göra degen till borgmästarkransen och flätningen gick bra. Men när jag tog ut kransen ur ugnen blev jag så besviken. Den såg bra ut fram tills ögonblicket då jag öppnade ugnsluckan. Kransen hade helt tappat formen! Vad hade gått fel? Var det något fel på jäsningen? Jag vet inte, men missnöjd är jag. Kransen smakar dock bra, en smula för mycket fyllning (mandelmassa) kanske, men den blev snabbt uppäten!

En tjuvtitt på min syprojekt!

av Heidi

fredag 14 november 2014

Lätt sockerkaka och cake pops


I förrgår bakade jag en lätt sockerkaka, inte för att ha den och äta som den är utan till ett experiment, men mer om det sen. Den lätta sockerkakan har till skillnad från vanlig sockerkaka inget smör i sig. Den kallas även för mosskaka på grund av sin konsistens och man kan också använda den till tårtbotten. Jag provsmakade lite av kakan och nybakad var den god och jag saknade inte smöret.

Resten av kakan sparade jag till mitt experiment. När jag bläddrat runt bland olika bakbloggar har jag stött på cake pops, det är en slags kak-klubba. Man kan göra dem av kakrester som man smular sönder och blandar med något kletigt (t.ex. smörkräm, nutella, chokladpudding, vaniljkräm, lemon curd). Jag körde resterna av min sockerkaka med 150 g philadelphiaost i mixern och fick ihop en lagom kletig deg. Sedan formar man degen till bollar som ska ligga i kylskåpet och stelna några timmar. Man kan även göra hjärtan, spöken, ja det är bara fantasin som sätter gränser. Titta gärna på Bakerellas blogg. Hennes cake pops är fantastiska!

Det roligaste är att dekorera cake popsen. Tyvärr hade jag problem med min choklad. Den blev alldeles för tjock när jag smälte den och det gjorde att den blev en smula svårarbetad. När jag doppade mina cake pops i chokladen blev det ett alldeles för tjockt lager (nog för att jag gillar choklad). Är det någon som har ett tips på hur man får mer lättflytande choklad? Jag tog i lite olja, men det hjälpte inte, så vad ska man då göra?

Maken har fått smaka en och tyckte att det smakade mandelmassa, men det var ska väl vara ett gott betyg. Resten tänkte jag ta med mig till tjejträffen ikväll så får vi se vad de tycker om dem!


av Heidi

torsdag 6 november 2014

Italienska chokladbakelser eller Gustav Adolfbakelser


Idag är det Gustav Adolf-dagen, inte någon dag vi brukar fira, men i år tänkte vi testa en Gustav Adolfbakelse. Nu är det ju så att det inte finns en speciell Gustav Adofbakelse utan nästan varje stad, ja ibland även varje café, har sin variant. Men på alla bakelser ska det antingen finnas en siluett av Gustav Adolf i choklad eller marsipan eller en kungakrona. De jag köpte hade två sockerkaksbottnar, däremellan var det någon slags vaniljkräm och överst en klick grädde och såklart Gustav Adolf i choklad. De var goda, inte något speciellt och jag tror inte att det kommer att bli en tradition för oss att äta en sådan bakelse varje år den 6 november.

Jag bakade istället egna bakelser, italienska chokladbakelser. Dessa passar mycket bättre som Gustav Adolfbakelser. De har ju till och med en kungakrona runt om locket. De var en smula komplicerade att göra, men de var godare än köpekakorna (tycker maken), så det var värt besväret.

Först gör man en slags chokladrulltårta, men istället för att rulla ihop en hel rulltårta så skulle man skära 5 cm breda remsor av tårtbotten och rulla ihop dem en och en med en mumsig chokladkräm. Sedan skulle ena änden av varje bakelse doppas i smällt choklad. Efter att den stelnat skulle man spritsa små toppar runt om kanten på bakelsen och till slut brer man på en vit glasyr i mitten och vips så har man en mumsig bakelse. Den smakar dock ganska mycket kaffe (tycker jag, men inte maken eller Ofi). I bakelsen (både i tårtbotten och chokladkrämen) ska det sammanlagt vara 3 msk kaffepulver och det ger smak. Det hade dock kunnat vara mer chokladkräm inne i rulltårtan, men jag tyckte att det var svårt att veta, så här första gången när man bakade den, hur mycket chokladkräm man kunde bre på rulltårtan och hur mycket man behövde spara till topparna. Men jag bakar gärna dessa bakelser igen och då ska jag göra mer chokladkräm!

Jag vill bara varna ovana bagare att det är mycket jobb att baka dessa bakelser och jag fick bara ut 5 bakelser (i receptet stod det att det skulle bli 6 st).

 Så här såg de köpta Gustav Adolfbakelserna ut!

av Heidi

måndag 3 november 2014

Dajmtårta

Ett stort grattis!

Idag fyller svärfar år och det måste ju firas med en tårta (jag måste ju utnyttja varje tillfälle som kommer i min väg och göra en av tårtorna i Sju sorters kakor annars blir jag ju inte av med dem :-)!

Den här gången blev det en dajmtårta, som är en glasstårta med marängbotten. Den var inte så svår att göra, bara lite tidskrävande. Jag började med att botten som görs av äggvitor, socker och lättrostade nötkärnor. Jag har faktiskt aldrig rostat hasselnötter i en stekpanna förut och var rädd att bränna dem eller förstöra stekpannan (har nästan gjort det när jag gjort fattiga riddare, smält socker bränns lätt fast). Jag tror faktiskt att jag inte rostade nötterna tillräckligt, nästa gång ska jag vara modigare och låta dem vara kvar i stekpannan lite längre. Nötterna hackas sedan och blandas ner i äggvitorna och sockret som vispats till hårt skum. Denna tårta är till 15 personer, men vi är bara fyra som ska äta den som jag halverade mängderna. Men sedan behövde jag makens hjälp för att räkna ut hur stor tårtbotten skulle vara så att jag kunde rita rätt storlek på cirkeln på bakplåtspappret.

Medan min tårtbotten svalnade blandade jag till glassmeten, i den skulle det vara äggulor, florsocker, vispgrädde och hackad dajm, en god blandning. Jag gjorde en kant av aluminiumfolie runt tårtbotten och så hällde jag på glassmeten innanför den. Tårtan ska sedan stå i frysen i minst 5 timmar före servering. Jag garnerade tårtan med hackad dajm och chokladdoppade physalis (vet ni förresten att physalis tillhör potatissläktet?).

Tårtan blev väldigt god, men nästa gång ska jag inte göra i ordning glassmeten så tidigt, utan vänta med det tills precis när den ska hällas på, då tror jag den blir ännu godare. (Maken tyckte också att tårtan var god, trots att han ju inte gillar maräng.)

av Heidi