onsdag 15 februari 2017

Kokoskaka

 
Det blev inte mycket Alla hjärtansdag-firande här hemma. Efter att dragits med sjukdomar i över en vecka fanns det inte så mycket energi över till detta. Lillprinsen hade en riktigt elak magsjuka som inte ville ge med sig, så han hade magsjuka i en vecka. Han vägrade äta och dricka, så vi fick verkligen kämpa för att få i honom mat och dryck. Tack och lov är han bra nu, men då fick jag en kort omgång magsjuka. Nu har dock maken blivit sjuk, men han har fått någon annan influensa. Han har feber, hosta och ont i kroppen. Så nu börjar vi bli trötta på allt vad sjukdomar! Nästa vecka är det sportlov här, då hoppas vi få vila upp oss. Det vore inte dumt och vi kunde få lika trevligt vårväder som vi har haft denna vecka!

Jag hade tänkt fixa lite trevligheter till Alla hjärtansdag, men allt jag hann med var att köpa geléhjärtan (lite tråkigt, jag vet!). Idag bakade dock jag och Lillprinsen kokoskaka till maken. Han gillar nämligen kokos. Kakan var lätt att göra och smakade gott!

När jag fotat kakan för dokumentation ville Lillprinsen självklart också fotografera. Resultatet ser ni nedan! :-)

 
av Heidi


söndag 5 februari 2017

Birgittas mandeltårta

 
Vi hade bjudit hem gäster på lördagen, förutom vår ständige fredagsgäst så var det längesedan vi hade gäster hemma, men nu skulle det bli av. Jag och Lillprinsen satte därför igång med att baka på förmiddagen. Eftersom det var fint besök tänkte vi lyxa till det med en tårta, Birgittas mandeltårta. I den behöver man mandelmassa, vilket vi inte hade hemma, däremot hade vi mandlar hemma så jag bestämde mig för att göra en egen mandelmassa. Det är faktiskt inte så svårt, det tar bara lite tid. Det finns flera olika recept på mandelmassa, en del där man ska använda vanligt socker och andra där det ska vara florsocker i. Jag använde Mitt köks recept som jag tycker ger en bra smak och konsistens på mandelmassan. Vi började med att skålla mandlarna och Lillprinsen tyckte att det var jättekul att röra runt i det heta vattnet som mandlarna låg i medan jag skalade dem. När jag sedan skulle mala mandlarna tyckte han att skalen inte fick förfaras så han slängde ner skalen i kvarnen också, som tur var lyckades jag fiska upp skalen innan de maldes ner. Av mandelmassan blev det sedan två tårtbottnar som påminde mycket om bottnarna till chokladbiskvier så tillsammans med en annan fyllning kan man nog göra chokladbiskvitårta av dem. Birgittas mandeltårta ska istället ha en fyllning av vispad grädde smaksatt med kakao och kaffe. Tårtan blev väldigt mäktig så även en liten tårta räcker långt!

På fredagsmyset igår hade vi provsmakning! Jag har ett tag varit nyfiken på att smaka de där små färgglada desserterna som ligger i frysdisken i livsmedelsaffären, men eftersom de kostar en del har det inte blivit av. I fredags lyckades jag dock övertala grabbarna. De fick lov att välja smakerna. Vi testade 6 olika - grönt te, litchi, choklad & jordnötsmör, kaffe & choklad, jordgubb och salted caramell. Vi tog ut tre i taget ur frysen för provsmakning, men med de tre första tog förberedelserna lite för lång tid så glassen inuti hann börja smälta, vilket gjorde att det var stor skillnad på konsistensen mellan glassen och höljet av rispasta utanpå blev stor. Glassen rann snabbt ner i magen och kvar i munnen blev rispastan som man blev sittandes och tuggande på. Rispastan var ingen stor delikatess, tycker jag. I andra omgången var glassen hårdare, vilken var mycket godare. Smakerna var också intensivare. Min topp i tre-lista blev så här: 1. Kaffe och choklad 2. Jordgubb 3. Salted caramell, men vi tre hade olika favoriter bland smakerna. Jag kommer nog inte att köpa Bubbies någon mer gång, om inte priset sänks, för 17:90 kr/st var de inte värda.

 
av Heidi

torsdag 2 februari 2017

Strösselkaka

 

Idag är det en grå och trist dag, i alla fall när man tittar ut. Det är mulet ute och ingen snö som lyser upp trots att vi befinner oss i februari. Lillprinsen och jag försöker därför hitta på några aktiviteter inomhus efter att vi som vanligt (på torsdagar) varit en sväng och tittat på tåg och lånat några nya böcker på biblioteket.

Vi handlade även penne (pasta) och sedan testade vi att trä dem på spaghetti. Det var ganska svårt eftersom spaghettin lätt går av. Senare ska vi testa att göra halsband av pastan istället.

Medan Lillprinsen pysslade med sitt passade jag på att baka februaris första kaka. Jag har länge sneglat på strösselkakan och nu tog jag tag i det och bakade den. Den består av en kaka av vetebröd med ett jättegott strössel ovanpå. Strösslet består av hackade mandlar, mjöl, socker och smör. Om man delar kakan i två lager och lägger vaniljkräm emellan får man en windsorkaka, vilken Jenny bakade i begynnelsen av denna blogg. Detta var en mumsig kaka som jag definitivt kommer att baka igen!

 
av Heidi