söndag 22 januari 2017

Sonjas amerikakakor

 
Den här helgen har vi inte gjort något speciellt utan varit hemma och fixat. Visst är det skönt när man kan bocka av saker på "att göra-listan". Det är inga stora, omvälvande projekt, men en massa små saker som stört mig ett tag. Till exempel har jag sytt nya muddar längst ner på Lillprinsens overall. De gamla var helt utslitna och slöt inte tätt så han fick alltid en massa snö in i stövlarna när han var ute och lekte. Ett litet fix som inte tog så lång tid, men ändå knepigt nog för att jag inte skulle ta fram symaskinen en vardagskväll när Lillprinsen somnat. Sedan håller jag på att göra i ordning min pysselhörna och idag har jag gjort i ordning två lådor att förvara material i, jag har klätt dem med snyggt papper och gjort etiketter (det kommer behövas många fler lådor, men två lådor var allt jag hade hemma nu).

Sedan har jag också fått bakat en del ur Sju sorters kakor och skrivit inlägg på bloggen om detta. Det går framåt med projektet. Jag ska bli klar i år!

Det här med namnen på kakorna i Sju sorters kakor kan man fundera över. Just nu undrar jag om det är samma Sonja som står bakom både amerikakakorna och nötkakorna i boken, men det lär jag aldrig få veta! Kakorna var lätta att göra och goda och sega (som jag tycker om) när de var nybakta, men dagen efter var de bara spröda (fortfarande goda).

Trots att det är ett tag kvar till fettisdagen har vi faktiskt redan ätit årets första semla. Det gäller ju att passa på medan det går att få tag på några! :-)



av Heidi

lördag 21 januari 2017

Margits kryddkaka

 

Nu har jag äntligen kommit igång med ett nytt lapptäcke. Det senaste jag gjorde sydde jag klart strax före Lillprinsen föddes. Sedan har det inte funnits tid till det och så slutade min symaskin fungera eller ja, den sydde ju bara raksöm.  Förra året fick jag pengar i födelsedagspresent till en ny symaskin och fastän jag köpte en ny i november har det inte blivit mycket sytt. Men nu ska det sys igen! Jag ska gå en ny lapptäckskurs och sy tolv olika rutor, en för varje månad. Första gången var den 9 januari och som jag längtade till det. Det var nästan så att jag hoppades att jullovet skulle gå lite fortare. Jag hann klart med en fjärdedel vid första träffen resten fick jag i läxa att sy klart hemma. Det tog mig knappt en vecka att bli klar med hela rutan. Det blev dock några sena kvällar vid symaskinen. Jag tror att jag först kom i säng kl 02 en av kvällarna. Tekniken är lite annorlunda än vad jag gjort tidigare. Den här gången ska det sys på mönsterpapper och sedan är det en hel del brodering också. Det var ett tag sedan jag sysslade med det senast. På nästa rutan, Mars-rutan ska det broderas ännu mer, en hel blomranka. Men det är riktigt kul!

Jag tror att när jag har avslutat mitt Sju sorters kakor-projekt så ska jag starta ett sy-projekt, men mer om det säger jag inte nu!

Idag har jag i alla fall bakat ytterligare en kaka. Den här gången blev det en mjuk kaka, men jag blir inte riktigt klok på den. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om smaken på den. Det är 2 hela matskedar snabbkaffepulver i den (smakar dock inte så mycket av det, men det ger ändå en vuxen ton i smaken) och nejklikor och kanel - lite pepparkaksmak, men sedan ska det även vara russin i den. Maken var inte till någon hjälpa som smakråd eftersom han ogillar russin i kakor. Det är nog bara att konstatera att om den ska bakas igen måste jag göra några justeringar i receptet!

 

av Heidi

torsdag 19 januari 2017

Möra äppelsnitt

 
Det känns som tiden bara rusar iväg just nu. Halva januari har redan gått och jag hinner inte riktigt med! Idag är det i alla fall torsdag här och min föräldralediga dag då jag hinner stanna upp lite och andas lite lugnare, men också den dag då jag förutom att umgås med Lillprinsen också passar på att utföra de där vardagsbestyren som måste göras, som att tvätta, diska, städa och göra ärenden på stan. Lillprinsen följer gärna med till stan om vi stannar till på järnvägsstationen och tittar på tåg. Idag hade vi tur - det kom tre tåg medan vi stod och tittade!! Sedan gick vi också till biblioteket och lånade  böcker. Lillprinsen fick låna en med Babblarna, vilket han tycker mest om att läsa om nu för tiden. Själv läser jag faktiskt en riktigt bra bok just nu. I skymningen sjunger koltrasten av Linda Olsson. Det är månadens bokcirkelsbok och efter ett par bottennapp är det kul att läsa en riktigt bra bok.

Innan vi gick till stan gjorde vi ordning en deg som skulle vila ett par timmar. När vi kom hem gick det snabbt att göra i ordning kakorna och sedan kunde vi snart äta ett par nybakade, möra äppelsnitt. De var goda, äppelmoset gav en god och fräsch smak till kakorna!


Jag gillar verkligen omslaget på I skymningen sjunger koltrasten.
Babola Salabim är tyvärr inte lika bra som de andra böckerna om Babblarna!

av Heidi

onsdag 4 januari 2017

Hannelores bullpanna

 
I natt kom vintern plötsligt hit! Det var ingen snö på julafton, på nyårsafton var det flera plusgrader, men nu när jullovet börjar ta slut då kommer det - i mängder!

Vi har varit ute och lekt och åkt pulka. Det gick dock inte så bra, det var helt enkelt för mycket snö, backarna var inte uppkörda ännu! Men när man varit ute och lekt i kyla är det gott att dricka något varmt när man kommer in och självklart äta en god bulle till. Idag testar vi Hannelores bullar.

Jag hade kvar några katrinplommon från nyårsafton (hade dem tillsammans med äpplen som fyllning i vår and) då passar det bra att baka Hannelores bullpanna eftersom de har en fyllning bestående av katrinplommon fyllda med mandelmassa. Tyvärr var ingen i familjen sugen på bullar med katrinplommon i, så jag gjorde bara en liten sats. Bullarna i sig var väl goda, men jag föredrar definitivt någon annan fyllning!

 
av Heidi

tisdag 3 januari 2017

Kumminskorpor

 
Gott nytt år!

Jag brukar inte ge nyårslöften, men jag sätter gärna upp mål som jag vill uppnå under det kommande året. Ett av mina mål för 2017 är att jag ska bli klart med mitt "Sju sorters kakor"-projekt och nu har jag bara ett 50-tal kakor kvar att baka så jag borde klara av det, tycker jag!

Årets första bak blir det sista i skorp-kapitlet, nämligen kumminskorporna. De var inte svåra att göra, men jag blev tvungen att grädda dem betydligt längre än de 10 minuter som står i receptet. Efter 10 minuter var mina kakor fortfarande väldigt degiga så jag lät dem vara inne en stund till. Om man gillar kummin är dessa skorpor mycket goda!

Jag måste passa på att också tipsa om ett par andra riktigt läckra kakor som jag bakat på sistone. De heter kladdkakekakor och har en mycket god chokladsmak. Jag rekommenderar dem verkligen om du gillar choklad!

 

av Heidi