måndag 31 oktober 2016

Uppåkrakakor

 
Här har vi fått höstlov, så i helgen har vi varit och hälsat på min föräldrar! De bor en bit bort så Lillprinsen får inte träffa dem så ofta, men nu när jag är ledig passar vi på. Sedan kom också kusinerna dit. Det märks att Lillprinsen blivit äldre sedan vi träffades senast för nu kunde han leka med dem, sist hängde han inte riktigt med. Vi hade dessutom tur att även Truls som mamma och pappa är extramatte och extrahusse åt också kom och Lillprinsen blev jätteförtjust i honom och de lekte också och hade kul tillsammans, så Lillprinsen har haft en riktigt mysig helg hos mormor och morfar!

Med oss hade vi några kakor som jag bakat. Jag bakade Uppåkrakakor i torsdags och de fick följa med i en en burk som mamma hade med sist med björnbär i. Det var roligt att lämna tillbaka den tillsammans med något som jag bakat. Uppåkrakakor är runda kakor som man viker dubbelt, penslar med ägg och strör pärlsocker och hackad mandel på. Goda och enkla småkakor!

 
Den söta, lilla Truls

av Heidi

måndag 24 oktober 2016

Holsteins bakelser

 
Idag är det FN-dagen och vi har gjort fredsduvor i skolan. De
blev jättefina på en färgglad bakgrund. Vi har också pratat om Barnkonventionen, speciellt att alla barn har rätt att ha hem. Det finns en sida med tankeväckande bilder från barns sovrum från olika delar av världen. Alla barn har inte ens ett eget rum eller en egen säng. Det blev en intressant diskussion!

Efter jobbet skyndade jag mig hem. Maken behövde åka tidigare till jobbet, så svärmor var barnvakt åt Lillprinsen. Det är verkligen en ynnest att ha farmor & farfar i samma stad så att man kan få hjälp med barnvakt när vi inte får livspusslet att går ihop på egen hand. Lillprinsen och farmor hade byggt ett jättehögt torn av lego och trots att det är flera timmar senare nu, så står tornet fortfarande kvar.

När farmor åkt hem bakade jag. Lillprinsen var inte så intressant av att baka idag, först när det var dags att diska kom han springande.

Det blev bakelser idag också, Holsteins bakelser. Grunden är en nötig muffin med grädde utanpå och en klick björnbärssylt ovanpå. Sylten har jag gjort själv av bär från mina föräldrars trädgård, mycket stora och fina. Bakelsen var god men jag behöver nog träna lite mer på spritsningen för att få dem fina.



av Heidi

lördag 22 oktober 2016

Punschnäbbar

 
Jag har verkligen underbara arbetskamrater. Det är tack vare deras stöd och hjälp som man orkar när jobbet blir tungt och jobbigt. Men när vi jobbar blir det sällan en stund över till att att prata om annat än jobb. Ja, vi hinner inte ens sätta oss ner i personalrummet samtidigt någon gång. Denna vecka har vi, inte bara en gång utan två gånger, passat på att träffas utanför arbetsplatsen bara för att umgås och ha roligt tillsammans. Igår var vi hemma hos en före detta arbetskamrat och myste och som vi skrattade. Det var en energiboost som verkligen behövdes i höstmörkret. Nu klarar vi oss ett dag till!

Denna helgen jobbar maken hela helgen så Lillprinsen och jag får roa oss på egen hand. Idag sov faktiskt Lillprinsen ända till kl 10, vilket gav mig en rejäl sovmorgon vilket var behövligt efter igår. Vi har varit ute en stund, men det regnade så nu håller vi oss inomhus i värmen.

Lite nybakt fika är inte så dumt att njuta av när de öser ner ute. Det finns en hel del bakelser kvar att göra i Sju sorters kakor så jag försöker pricka en del av dem. Idag har jag bakat punschnäbbar. Kakornana i sig är det inget speciellt med, men Lillprinsen tyckte att de var goda att äta som de är. Glasyren innehåller ganska mycket pusch så Lillprinsen fick äta sina kakor utan glasyr, men det var gott med punschen (bara man är måttlig med mängden) utan den hade det inte riktigt varit någon smak på kakorna. Grädden fylldes dock också en viktigt funktion, att klistra ihop kakorna men den gav även bakelserna en lenare smak. Kakorna var goda men tyvärr inte tillräckligt för allt besvär det var med att göra dem!

 

av Heidi

torsdag 20 oktober 2016

Kanapéer

 

Här avlöser sjukdomarna varandra! När vi trodde att hostan var över så kör vi igång med lite magsjuka. Lillprinsen är pigg, men har inte så god aptit. Till frukost tog han bara några tuggor av en banan, men tack och lov så dricker han bra.

Jag tänkte försöka locka honom att få igång aptiten med några kakor, så jag bakade kanapéer. Jag hade först lite svårt att förstå hur jag skulle vika dem när jag läste receptet i Sju sorters kakor, men när jag väl satte igång att vika så var det inte så komplicerat. Problemet var bara att kanapéerna inte riktigt höll formen under gräddningen. De vek ut sig, men de var jättegoda!

 
av Heidi

söndag 16 oktober 2016

Frasknyten

 

Idag har vi haft storstädning här hemma och det behövdes verkligen. Vi har slarvat med det och mest bara dragit över med dammsugaren. Idag hjälpte hela familjen till (ja, inte katterna förstås). Lillprinsen släpade fram sin dammsugare och gick efter den stora dammsugaren och sög. Han fick dammsugaren i julklapp förra året och batterina är slut sedan länge, efter ett par ilskna skrin struntade han dock i detta och dammsög på ändå. När jag sedan skulle städa toaletterna tog Lillprinsen toalettpapper och dammtorkade både toaletten och golvet. Han var en riktigt duktig liten hjälpreda.

Som belöning för allt slit gjorde jag bakelser till oss. Den här gången testade jag att göra frasknyten. Dessa är inte med i den nyaste upplagan av Sju sorters kakor och det kan jag förstå för de var inte någon höjdare. Mariabollar pratar min man fortfarande om. Det är nog hans favorit bland min Sju sorters kakor-bak. De är ju också petitchou-deg klädda med en annan deg, i det fallet är det mördeg. När man gör frasknyten tar man och lägger en klick petitchou-deg på smördeg som man sedan viker upp. Smördegen gör bakelserna väldigt smuliga, de rekommenderas att äta över ett fat och de är i stort sett sockerfria. Den goda smaken får de av fyllningen som du pressar in i dem. Enligt receptet ska det vara en citronkräm blandad med vispad grädde. Vi är inte så förtjusta i citronkakor här hemma så jag gjorde även en fyllning med vispgrädde blandat med Nutella. Det hjälpte lite grann, men jag kommer troligtvis inte göra dessa någon mer gång. Lillprinsen fick dock sin utan fyllning och han tyckte att den var helt okej!



Av Heidi

onsdag 5 oktober 2016

Julstjärnor


Än är det ett tag till jul, men jag har redan börjat med julklappsinköpen. Tre julklappar har inhandlats och ett par till planerats. Jag gillar inte att stå där panikslagen i mitten på december och inte veta vad jag ska ge bort så jag försöker börja i tid. Jag brukar också börja i god tid med julkorten, ibland har jag till och med gjort dem på sommarlovet. I år har jag dock inte kommit på vad jag ska göra ännu, så jag får vänta tills inspirationen kommer.

Det är lite tidigt att börja med julbaket, men jag testade ändå en av Sju sorters kakors julkakor, julstjärnor. Kakorna består av smördeg, en klick gelé och lite vit glasyr. Jag var inte så jätteimponerad av dem. Jag hade föredragit stjärnor av wienerbröd istället!

 

av Heidi

måndag 3 oktober 2016

Smördegskammar


Idag är jag hemma och vabbar. Lillprinsen har snart hostat i två veckor, men i natt hostade han i stort sett oavbruten. Han vaknade inte, men det gjorde jag! Nu har han dock fått mollipect utskrivet, så får vi bara det i honom så hoppas jag att han snart blir bättre. Han är relativt pigg, så vi roar oss med att titta på Nicke och läsa om Nicke. Lillprinsen fick en ny Nicke-bok igår, Nicke nyfiken får ett jobb.

Till förmiddagsfikat passade vi på att baka några smördegskammar. Det gick fort att baka, men Lillprinsen var inte så förtjust i dem så han fick mariekex istället. Jag tyckte att kammarna var goda nybakta.

Vi bakade även stekpannebröd till frukost i lördags. Lillprinsen kavlade sitt eget bröd och medan jag sa till maken att frukosten var klar hann han flytta sin pall, klättra upp vid spisen och ville steka sitt eget bröd. Han lade handleden på stekpannans kant och tre fingrar i stekpannan, stackarn han brände sig ordentligt! Men som vanligt när han skadar sig så grät han inte särskilt mycket, han måste ha hög smärttröskel. Trots detta hade han inga problem att vara med och baka idag, men vi använde förstås inte stekpannan.


av Heidi