söndag 28 augusti 2016

Bruna bröd


Enligt väderprognosen skulle det regna hela dagen idag. Det kom ett par stänk men resten kommer väl i natt. Maken har jobbat större delen av dagen så det är som det brukar vara här på helgerna. Vi väntar dock besök Lillprinsen och jag. Eftersom det inte finns några cafén med lekrum blev det fika hemma oss istället för köpefika, men vi bakade bara för vår kära väns skull så att hon åtminstone skulle få gofika.

Det blev kakor med det fantasilösa namnet bruna bröd! Hur kan man komma på ett så trist namn? Dessa kakor förtjänar ett betydligt bättre namn för de var faktiskt väldigt goda. De blev också godkända av Lillprinsen som vill ha mer KAKA, så jag fick gömma undan dem.

Kakorna påminner lite om snickerdoodles till utseendet och smak, men inte alls tills konsistens. Där är snickerdoodles mycket bättre (jag älskar sega kakor), men de här är en helt okej ersättning. Jag gjorde kakorna en aning större än de ska vara enligt receptet och jag tyckte det fungerade bra. Jag gjorde bollar stora som valnötter av degen som jag sedan plattade ut. Detta är en av de kakor som jag gärna fortsätter bara även efter projektet.

 Lillprinsen har varit lite dålig på att äta sina mackor på sistone så jag testade att göra tågmackor, en macka (4 tåg) slank i alla fall ner utan problem! :-)

av Heidi

lördag 27 augusti 2016

Kalaskrans

 

Igår kom sommarhettan tillbaka, åtminstone för en dag så var det över 30 grader varmt här, nästan olidligt varmt ute, så när jag kom hem från jobbet barrikaderade vi, jag och Lillprinsen, oss inomhus. Maken skulle iväg på spelövning och vår fredagsgäst hade fått förhinder så det vara bara att roa sig på egen hand. Lite tåg för Lillprinsen och bakning för mig!

Denna kalaskrans påminner lite om butterkaka. Det är bullar som placeras i en sockerkaksform, men kalaskransens deg är inte lika söt. Fyllningen är dock sötare och jag tycker att slutresultatet är bättre vad gäller kalaskransen. Det var en väldigt luftig kaka och den var smörig och god!


Jag var på kurs i måndags och fick en fjärilslarv som examenspresent. Nu har den förpuppat sig och vi väntar med spänning på att den ska bli en vacker fjäril!

av Heidi

torsdag 25 augusti 2016

Tysk citronkaka



Idag har inte riktigt varit någon bra dag, får man lov att säga så? Orken har inte riktigt infunnit sig och det känns kvavt ute och inne och man blir svettig bara man rör på sig. Lillprinsen har dock energi så det räcker och blir över. Han har farit mellan sina tåg, bilar, lagat mat i sitt kök och tjatat om Nicke. Själv bakar jag en kaka till jobbet. Vi behöver mycket energi så här i början av terminen och är väl värda en kaka. Jag hade fortfarande en citron kvar så det blev återigen en citronkaka. Denna gång en tysk. Det är i stort sett en vanlig sockerkaka, men när den gräddats klart skulle man göra hål i den och hälla en väl utspädd citronglasyr över kakan så att den blev citronindränkt. Den var saftig och god och blev snabbt uppäten!

 
Lillprinsen har även börjat intressera sig för att läsa böcker!

av Heidi

onsdag 17 augusti 2016

Mandelcitronkaka

 

Så var semestern slut och jobbet i full gång! I måndags satt jag med mitt nya arbetslag och försökte planera upp årets arbete. Det gick i stort sett bra och det ska bli spännande att få arbeta med mina nya arbetskamrater. Tyvärr lade vi ner onödigt mycket tid på att fördela resurser för när vi spenderat 1 1/2 timme med detta upptäckte vi att vår lunchtid var helt fel, en timme senare än när den borde bara! Det var bara att slänga allt vi skrivit och vänta på att få nya scheman (som först blev klara två dagar senare). Vi behövde definitivt något uppiggande - en kaka!

Jag hade kvar några citroner sedan Lillprinsens födelsedag och maken är ju inte så förtjust i mat med skal så jag tänkte passa på att bjuda några som uppskattade en citronkaka. Själva kakan var inte så komplicerad att göra, men mandeln ovanpå skulle vara grönfärgad. Undrar varför? Jag färgade bara en del för jag var lite skeptisk till grön mandel. Kakan smakade gott, inte så mycket smak av citron (skalen) i själva kakan, men desto mer citronsmak kände man i glasyren där citronsaften var!


När jag kommer hem från jobbet blir det fortsatt jobb fast i soffan framför tv:n. De senaste dagarna har jag gjort ugglor som mina elever ska få när de fyller år.

av Heidi

söndag 7 augusti 2016

Glaserade morotsmuffins

 

Nu är det dags att fira både maken och Lillprinsen! Vi passade på att fira båda två ute i sommarstugan  samma dag när alla hade semester och möjlighet att vara med. Men det kändes lite mycket med två tårtor samma dag så till förmiddagsfikat när vi skulle fira maken blev det muffins. Jag hade hittat glaserade morotsmuffins i Sju sorters kakor. Morötterna kommer från vår egen trädgård. Muffinsen behövde dock lite dekorationer för att passa till födelsedagsfika. Siffrorna är gjorda av dekorationschoklad som blev över från mitt födelsedagsfirande. Dessa doppade jag sedan i blåa, smälta candy melts. Jag har varit sugen ett tag att testa candy melts efter att sett det användas i många bakprogram, men jag kan inte säga att jag tyckte det var gott. Jag föredrar riktig choklad, men det är smidigt att använda färdigfärgade candy melts. Sedan blev den även ett tåg som dekoration, mer för Lillprinsens skull än makens.

Till Lillprinsens firande blev det är riktigt tågtårta! Även här använde jag dekorationschoklad, här till slipers och lok, som jag tryckt ut med en nyinköpt pepparkaksform, dessa tryckte jag fast i smörkrämen på tårtans sidor. Jag använde två smörkrämer, en med citronsmak och en med kaffesmak. Den med kaffesmak blev supergod. Det är den som är gräset ovanpå tårtan. Gräset gjorde med en grästyll (även den nyinköpt). Denna tårta var verkligen rolig att äta. Jag hoppas att den även var god! (Inuti i tårtan hade jag marsankräm, banan och kiwi!)

 
av Heidi

onsdag 3 augusti 2016

Punschbollar

 

Igår var vi på Skansen. Det var Lillprinsens första besök där och han var inte så imponerad av djuren. Han berättade att det var katter, hundar och fåglar. När han fick syn på en liten Bäck bredvid stigen utbrast han dock "Wow!" Vi hade dock en trevlig dag där.

Jag bakade ju mandelbollar häromdagen och om man häller i lite punsch och struntar i cocktailbäret ovanpå så blir det istället en punschboll. Efter punschrullen var jag lite orolig över hur dessa kakor skulle smaka. Punschrullen smakade alldeles för mycket punsch och var knappt ätbar. Men i dessa kakor var det mycket lagom mängd punsch och de var ganska goda. Inte någon ny favorit men fullt ätbara!

Lillprinsen tittar på Skansens renar.

av Heidi