onsdag 27 juli 2016

Mandelbollar


Vi är lite strandsatta här hemma för vi har fortfarande inte fått tillbaka vår bil, så vi kan inte ta oss särskilt långt. Det skulle ta en, kanske två dagar att laga bilen sa mekanikern när vi lämnade in bilen. Nu har det dock gått fyra dagar och vi kan inte ens få ta på någon på bilverkstan för att höra varför det tar sådan tid och när vi kan få tillbaka bilen! Vi hade planerat en utflykt igår, men sköt upp den till idag när vi fortfarande inte fått någon bil och nu är resan senarelagd till någon obestämd dag i framtiden!

Vi är därför lite rastlösa och frustrerade och behöver ta oss för något. När jag behöver göra av med lite överskottsenergi brukar jag antingen gå en långpromenad eller ställa mig i köket. Eftersom maken sov länge kunde jag inte klampa iväg på egen hand så jag bestämde mig för att baka något medan Lillprinsen lekte med ett gäng engångsmuggar.

Idag fick det bli mandelbollar, men jag saknade mandelmassa hemma så först fick jag göra lite. Det är inte särskilt svårt. Man skållar och skalar mandlar och sedan mal man dem i en mixer och sedan blandar man i lite strösocker och kör mixern i ca 5 minuter. Lätt om man har en mixer! Därefter blandar man i lite smör och mjöl. Sedan är degen färdig. Man rullar den till små kulor som penslas med äggvita och doppas i mandelspån och till slut sätter man ett cocktailbär på toppen. Dessa kakor var rätt så goda och fina att titta på!

 
Ett bra motto! Om någon hittar dessa skyltar någonstans så vill jag gärna ha ett par!

av Heidi

Konjakskransar

 
Imorse lämnade vi in vår bil till bilverkstan för ett par reparationer så idag är vi utan bil. Det blev häng i trädgården istället. Lillprinsen fick leka med vatten, men efter ett par timmar i solen började han bli röd på axlarna och armarna så efter lunch lekte vi inomhus istället. Vi plockade fram Lillprinsens tågbana. Har jag berättat att han älskar tåg?

Men trots hettan ute föredrar Lillprinsen fortfarande kakor framför glass! Idag fick han dock en bulle istället för konjakskransar. Det är visserligen bara 2 msk konjak i hela satsen, men jag ville helst inte ge honom en krans för säkerhets skull. Det här var de godaste kakorna på kringelsidorna hittills tycker dock jag! Men de var svåra att forma! Mina kakor föll sönder när jag skulle forma kransarna. Efter ett par försök gjorde jag därför traditionella kringlor vilket av någon anledning var mycket lättare!

 

av Heidi

söndag 24 juli 2016

Fin moussetårta

  
Idag har vi haft fredagsmys i sommarstugan och vår ständige fredagsgäst har också tagit sig ut hit. Nu på kvällen är det lite svalare, men det har varit riktigt hett idag, så Lillprinsen har spenderat mycket tid i sin pool. Vid kvällsfikat var han sedan så trött att han somnade i min famn. Vi vuxna passade då på att spela lite spel. Tyvärr händer det alltför sällan att vi spelar nu för tiden förr spelade vi ofta spel. Ett av favoritspelen är Jungle Speed, som jag verkligen kan rekommendera. Ett snabbt spel som bör spelas utomhus eftersom man annars kan slå sönder inredningen. Staven som man ska sno tenderar att fara iväg, men igår gick det bra!

Till fikat hade jag bakat en moussetårta! I ett par år, medan jag hållt på med detta bokprojekt, har jag tänkt baka denna tårta under vinbärssäsongen, men det har inte blivit av förrän nu! I veckan var jag och Lillprinsen iväg och plockade röda vinbär i svärföräldrarnas trädgård. På våran vinbärsbuske blev det bara nio vinbär i år, så vi behövde fylla på mängden lite grann.

Jag var lite skeptisk till denna tårta. I mellanlagret ska det nämligen vara citronfromage/mousse. När jag var liten avskydde jag citronfromage. Det var det värsta jag visst. När mamma gjorde annanasfromage så smakade den väl okej, men citronfromage kunde jag inte få i mig. I den här tårtan ska det dessutom vara ett lager vinbärsmos mellan de två sockerkaksbottnarna. Man ska ta 5 dl rensade vinbär och pressa ur saften ur dem (av saften gör man gelén som ska vara överst). Det som blir kvar, alltså kärnor och skal, ska läggas mellan de två sockerkaksbottnarna. Om jag skulle göra den tårta igen, vilket jag gärna gör eftersom de som åt av den tyckte att den var mycket god, då skulle jag byta ut detta vinbärsmos mot sylt eller mot några färska bär. En god tårta, som inte är så söt!
 
av Heidi

fredag 22 juli 2016

Sockerkringla

 

Idag har vi firat att makens mormors och morfars hus äntligen är tömt och färdigt för överlämning till de nya ägarna. Detta firades med en utflykt till Sagostigen, som faktiskt är en stig. Längs stigen finns små hus i lekstugestorlek som är inredda efter olika sagor. Jag har faktiskt aldrig varit där förut, fastän vi bor relativt nära. Trots att Lillprinsen ännu inte är så bekant med sagorna sa han glatt "Oh" och "Ah" varje gång vi kom fram till en ny stuga. Mitt inne på området finns det även ett litet lekland med studsmattor, elbilar, elektriska grävmaskiner, ponnyridning, ett pariserhjul som sköttes av en trampcykel OCH en dressinbana - TÅG!!! Det var det bästa på hela dagen tyckte Lillprinsen och åkte varv efter varv. Han hade gärna fortsatt, men det kom fler barn som ville åka och han blev tvungen att lämna ifrån sig vagnen till sin stora besvikelse: Det hjälpte inte att vi erbjöd honom glass efteråt!

Lillprinsen tycker faktiskt inte alls om glass. Vi har försökt ge honom glass vid flera tillfällen men han vägrar envist att ens smaka, men kakor tycker han om. Det är mammas pojke det!

Senaste kakan jag bakade fick faktiskt godkänt även av Lillprinsen. Det var ytterligare en kringla, men den här gången med det traditionella utseendet. Maken tyckte att de var för söta, men de innehåller inte så mycket socker. Dock är de doppade i socker så på utsidan finns det ju en del socker. Trots Lillprinsens gillande är detta nog kakor som jag inte kommer att baka igen!


av Heidi

torsdag 21 juli 2016

Smörkransar


Idag har det varit riktigt hett här, skönt att solen och värmen kommit tillbaka. Maken är återigen borta, idag var det bl.a. pianot som skulle ut ur huset (från andra våningen). Jag och Lillprinsen hade ett ärende i utkanten av stan och i närheten ligger den mest populära badplatsen (inte av oss dock, för mycket folk, så jag har inte varit där på flera år), eftersom vi endast hade tillgång till cykel idag fick det ändå bli ett dopp där. När vi kom hem fick Lillprinsen fortsätta att leka med vatten i trädgården.

Sedan när det blivit lite svalare och maken kommit hem fortsatte jag med mitt kringelbak och idag blev det smörkransar. Inte heller de hade den traditionella kringelformen utan skulle tas ut med ett kransmått, vilket jag inte har så jag använde en vanlig rund kakform och hålet tog jag ur med korken från citronsaftflaskan. Degen bestod av mjöl, smör och grädde, inget sött alltså och de smakar helt enkelt inte särskilt mycket. Man fick absolut inte knåda degen, bara hacka samman mjöl och smör på bakbordet. Degen blev lite kladdig, men fullt hanterbar efter att den legat i kylskåpet en stund. Maken tyckte att de var helt okej att äta, men jag tycker att de behöver lite smak!


av Heidi

onsdag 20 juli 2016

Karl XV:s kringlor


Maken har de senaste dagarna hjälpt till att tömma sin mormors och morfars hus medan jag och Lillprinsen har roat oss på egen hand här hemma. I förrgår gick dock det mesta på tok och jag kände bara att nu var vi tvungna att hitta på något annat.Vi behövde lämna huset och göra en utflykt. Efter lite funderande tillsammans med maken bestämde vi oss för att åka till Stockholm, så att jag kunde få träffa min kära vän som jag startade denna blogg med (det var alldeles för länge sedan vi sågs) och så att Lillprinsen skulle kunna få åka tåg (tunnelbana). Vi hade en härlig dag! Jag fick äntligen smaka madeleinekakor, mycket goda! och Lillprinsen var överlycklig över att få se alla tågen!

När jag kom hem blev det inga madeleinekakor bakade, men ytterligare en kringla. Den här gången blev det Karl XV:s kringla som inte ser ut som en kringla på bilden i boken utan mer som rosa bandet (fast det är ju inte rosa). Jag vet inte varför den är döpt efter Karl XV, jag läste någonstans att hans favoritkaka var Napoleonbakelser, men han var en populär kung (och kvinnotjusare) så en bagerska som var förtjust i kung kanske ville hedra honom på något vis och döpte kringla efter honom.

Kakorna krävde inte många ingredienser, bara smör, vispgrädde och vetemjöl och var ganska intetsägande, inte några som kommer att gå till historien här hemma!


av Heidi

måndag 18 juli 2016

Äggkringlor


Det har inte blivit mycket bakande ur Sju sorters kakor på sistone, men jag har bakat - massor!! Jag fyllde ju jämnt i mars, men firade inte det särskilt mycket då. Jag bestämde mig för att skjuta upp firandet till sommaren då man kan vara utomhus och ha en trädgårdsfest och i lördags var det dags. Vädret var väl inte det bästa, men det gick att vara utomhus! Inför kalaset hade jag bakat 120 hamburgerbröd plus 7 olika sorters kakor och en tårta. Jag testade på att baka några nya sorter som jag länge velat testa. Dels har jag blivit lite inspirerad av flera duktiga bagare på YouTube som glaserar kakor, så jag testade ett par sådana med hjärtan på. 

Jag har aldrig täckt en hel tårta förut, men är inte så förtjust i sugerpaste (det är snyggt men inte så gott) så jag testade att göra modellerings choklad, vilket inte var så svårt om jag trodde. Däremot var det lite klurigt att täcka tårtan med det. Det kunde ha kavlats ut tunnare, men smakade gott. Jag kommer säkert att använda modellerings choklad igen!

Nu har jag dock fått lite energi tillbaka till att fortsätta med Sju sorters kakor-projektet. Det finns ett helt uppslag med kringlor i boken som jag inte varit sugen på tidigare men nu är det dags att ta itu med det. Först ut är äggkringlor! Till dem ska man ha både kokta äggulor och råa äggulor, lite annorlunda recept. men kakorna var helt okej att äta. Inga jag kommer att baka igen, men dessa kommer inte att hamna i soporna, utan blir säkert uppätna!


av Heidi