måndag 25 april 2016

Skärgårdskakor


Innan jag kunde hoppa upp och sätta mig på min cykelsadel imorse blev jag tvungen att skrapa av ett tjockt lager is! Brrr! Jag som var så glad över hur långt våren kommit, blommor, gröna små blad på träden och sol! Men imorse hängde mina tulpaner i rabatten, till min glädje hade de dock repat sig när jag kom hem från jobbet. Vädret var dock fortfarande inte så trevligt att vara ute och leka i så Lillprinsen och jag bestämde oss för att baka istället. Lillprinsen har fått ett gäng kakformar att leka med, men vi ville testa att baka på riktigt med dem så jag började bläddra i Sju sorters kakor och leta efter en kaka som man ska använda kakformar till. Jag hittade anisstjärnor och började måtta upp ingredienserna när jag insåg att jag inte hade någon anis hemma. Bara att tänka om! På samma sida hittade jag dock skärgårdskakor. Det var bara att fylla på med några fler ingredienser så kunde jag använda samma deg!

När vi skulle baka ut degen tyckte dock Lillprinsen att det var roligare att kavla ut degen än att använda kakformarna. Det var dock roligt att trycka andra saker man kunde hitta på diskbänken ner i degen! Men vi fick ihop ett gäng fina kakor att lägga på plåten. De var överraskande goda när de kom ut ur ugnen. Det ska dock bli intressant och se om de är lika goda imorgon när de inte längre är nybakta!


av Heidi

torsdag 21 april 2016

Holländska skorpor


Just nu har kvällslugnet lagt sig över vårt hem. Ikväll är det makens tur att natta Lillprinsen, men jag tror att han sover nu, eventuellt har även maken somnat för det är väldigt tyst där uppe. Här nere sover Maja i soffan bredvid mig. Den här stunden är så skön. Nu kan jag få lite gjort utan att någon drar i mig. Men i vanliga fall brukar jag vara jättetrött efter en lång arbetsdag och ett par timmar bus med Lillprinsen att jag inte orka mycket mer än att titta på tv när Lillprinsen somnat. Ja, ibland orkar jag inte ens det utan jag somnar på soffan. Det gör dock stor skillnad att det numera är ljust på kvällarna, men vi har också blivit duktigare på försöka att gå ut och leka en stund med Lillprinsen varje dag, motionen, solljuset och den friska luften är inte bara bra för Lillprinsen.

Men medan Lillprinsen sov middags idag hann jag faktiskt baka lite, eller börja i alla fall. Jag hade bara två kakor kvar i skorp-avsnittet, så idag tänkte jag testa att baka holländska skorpor (för jag hade ingen kummin hemma till att baka kumminskorpor). Det var tur att jag läste igenom receptet nog för det var inte bara att blanda ihop alla ingredienserna. Man skulle göra en deg av allt utom hälften av smöret och hälften av mjölet, min blev mer lik en smet och detta ska sedan jäsa innan man blandar i resten av smöret och mjölet. Därefter kavlar man ut degen och tar ut de runda kakorna och så får de jäsa igen. Sedan ska man trycka till kakorna och så ska de jäsa igen. de ska alltså jäsa tre gånger! När kakorna bakats ska det svalna innan de ska torkas i ugnen. Det är alltså en lång process innan man har färdiga skorpor. De blev goda, men som sagt var man behöver ha gott om tid på sig för att kunna få smaka på det färdiga resultatet. 


av Heidi

PS. Det sköna kvällslugnet höll inte i sig för Pelle började kräkas! :-(

fredag 15 april 2016

Prästgårdsnötter


Här är det dags för fredagsmys igen! Ikväll sitter vi och fascineras av hemmen i Vem bor här? Let's dance är inget för oss. Det är tur att det finns play när det inte är något roligt på tv:n. Det är väldigt lugnt här när Lillprinsen somnat. Men något gott ska vi väl ha efter maten och ikväll blir det en kaffedrink och en småkaka. Men jag väntade på att maken och Ofi skulle duka upp passade jag på att slänga ihop några småkakor och den här gången blev det prästgårdsnötter. Jag tyckte dock att de var lite tråkiga så jag piffade jag upp dem med lite choklad. Choklad är aldrig fel!

Annars har jag och Lillprinsen börjat cykla nu när det är lite skönare ute. När vi provade ut hjälmen i förrgår så vägrade han ta av den. Han ville ut och cykla!! När vi väl var ute och cyklade hoppade jag av cykeln vid en korsning då klappade han på sadel. "Mamma, sätt dig här!" När jag hoppade upp och satte mig sa han: "Hoho!" vilket är ett av hans glädjerop! Så nu cyklar vi när vi ska någonstans!


av Heidi

lördag 9 april 2016

Annorlunda nötkaka

 

Nu har det gått ett tag sedan sist. Det beror dels på att vi redan har en massa kakor hemma, men också på att jag en period varit lite trött på att baka. Det har också varit lite segt att bli av med alla sjukdomar, men nu är vi alla tre friska.

Idag har vi makens mormor på besök så jag tänkte bjuda på en god kaka. Medan Lillprinsen tog sin middagslur passade jag på att baka. Det blev en nötkaka, en annorlunda nötkaka som den heter. jag hade hoppats att den där nördiga fyllningen skulle vara åt nougathållet, men det var den tyvärr inte. När jag var lite avskydde jag farinsocker. I Danmark fick vi ofta det på filen (ymer) men det smakade bara blä! Att jag har lite svårt för den här nötkakan kan bero på att den innehåller just farinsocker i fyllningen. Nej, den här kakan blev ingen favorit!

Av Heidi