måndag 29 februari 2016

Mormors spritskransar


Här är det sportlovets sista dag. Här i stan har vi sportlov vecka 8, men tänk att det bara är fyra veckor till påsklovet, helt otroligt! Vi har varit i Estland under lovet. Ett av våra mål för det här året var att besöka en ny huvudstad och Tallinn har ingen av oss varit i förut. Vi tog en kryssning och sedan bokade vi rum på ett badhotell i Tallinn. Detta var Lillprinsens första utlandsresa och han älskade att bada. Det var en lyckad semesterresa! Anledning till att vi tog resan nu och inte i sommar när det är varmt och skönt ute är jag fyller år nästa vecka och i valet mellan att fira med ett stort kalas och en resa så blev det en resa. Jag har inte riktigt ork att fixa en fest just nu. Vi tar det i sommar när det går att vara utomhus, då kan jag ha ett garden party!

Det blev dock en födelsedagstårta ändå! Jag skrev ju att jag ville testa något nytt och det var en schackrutig tårta! Jag blev sugen på att prova att göra en med päron- och chokladsmak, men päronsmaken försvann lite. Jag bakade pärontårtbottnar med bl.a. vit choklad i, men de blev inte tillräckligt höga för att matcha chokladbottnarna, så jag bakade vanlig tårtbotten till de ljusa rutorna. Rutorna blev jag ganska nöjd med, de blev helt okej för att vara första gången jag bakar sådana. Frostingen jag hade på utanpå är en swiss meringue pear buttercream. Den blev illgrön, dels för att symbolisera päronen men också för att jag tycker att grön är en vårig färg.

Till tårtan serverades även lite småkakor, bl.a. Mormors spritskransar, som förutom de vanliga ingredienserna (smör, mjöl, florsocker, ägg) även innehöll malda mandlar. Degen blev mjuk och fin, men jag lyckades ändå inte klämma ut den ur spritsen utan fick be maken om hjälp. Han gjorde några kransar, men testade även några andra former. Kakorna smakade gott, men vem vill äta torra kakor när det finns tårta?

Jag fick faktiskt Roy Fares bakbok United States of cakes i present och däri finns det många goda kakor jag gärna testar att baka!

av Heidi

söndag 21 februari 2016

Nöthorn


I fredags hade vi provsmakning på fredagsmyset, men inte av mina kakor. Istället hade vår fredagsgäst med sig plommonlitchi, vilket ingen av oss ätit förut. Den såg ut som en liten kotte innan vi skalade den, ganska söt. När vi tagit bort skalet så den inte lika aptitlig ut. Den var grå och slemmig men en hård kärna innanför. Smaken var inte så illa, men jag tycker inte riktigt att den var värt allt besväret (bara en pytteliten mumsbit och så god var den inte). Vår gäst hade även med breadsticks med Nutella inuti, de var mycket godare. Smakade ungefär som glasstrut med Nutella i. Det verkar vara väldigt populärt att baka med Nutella nu för tiden. När jag surfar runt för att lära mig mer om bakning så stöter jag ofta på olika bakverk med Nutella eller recept på hur du gör din egen Nutella. Än så länge har jag inte testat att baka med Nutella. Det finns ju så mycket jag vill testa. En ska jag länge har velat prova på att baka ska jag testa nästa vecka. Jag lovar att lägga upp bild här och skriva hur det gick!

Häromdagen bakade jag i alla fall nöthorn. Denna kaka är en variant på vaniljhorn som jag bakade samma dag. I nöthorn byter man ut 1 dl av vetemjölet mot malda nötkärnor (hasselnötter) och så doppar man ändarna i smält choklad. Denna kaka blev mycket populär här hemma och maken sa att denna kaka fick jag gärna baka igen!

Plommonlitchi

av Heidi

onsdag 17 februari 2016

Vaniljhorn


Det är inte riktigt min dag idag, inte när det gäller transporter i alla fall. Imorse när jag skulle gå ut och hoppa på cykeln upptäckte jag att det var punka på bakhjulet (tyvärr var det inte längesedan vi lagade en punktering på just det hjulet). Maken erbjöd sig snällt att köra mig till jobbet, så vi klädde snabbt på Lillprinsen och hastade iväg (Lillprinsen vägrade dock att gå in igen när maken och han kommit hem). Sedan när jag skulle skynda mig från min skola till en skola där jag går på kurs varje onsdag så var det ingen av mina kollegor, som brukar vara med på kursen, som skulle dit idag (en var sjukskriven, en vabbade och en på semester). Så nu hade jag ingen cykel och igen att åka med och skolan ligger på andra sidan stan så det tar en stund att gå. Som tur var hade jag en snäll kollega som erbjöd sig att skjutsa mig, tack! När min kurs sedan var slut så dök inte min skjuts hem upp. Jag väntade i 25 minuter, sedan började jag gå hemåt. Det visade sig att min skjuts glömt bort det hela och medan jag väntade dog min mobil, så jag kunde inte ringa och fråga vad som hänt. Batteriet i mobilen börjar tyvärr bli dåligt så den kan stänga av sig helt plötsligt, men det var ju otur att den skulle göra det just idag när jag verkligen hade behov av att ringa. Tja, jag kom i alla fall hem (och min skjuts hade lite dåligt samvete så jag fick en bukett fina tulpaner)!

Jag behövde i alla fall göra något roligt och dessutom jobbar maken kväll varenda dag denna vecka så jag och Lillprinsen måste roa oss på egen hand. Lillprinsen hade inget emot att diska medan jag bakade. Det blev faktiskt två olika kakor, vaniljhorn och nöthorn, men nöthornen skriver jag om i ett annat inlägg. Det krävs inte särskilt många ingredienser för att baka vaniljhorn, bara smör, mjöl och vaniljsocker och sedan ska de doppas i vanligt strösocker när de kommit ut ut ugnen. Inte särskilt komplicerade att baka, men en ganska intetsägande kaka också!

Min fina tulpaner

av Heidi

måndag 15 februari 2016

Tryffelbakelse

 

Glad alla hjärtansdag!

Idag har vi firat alla hjärtansdag här. Maken var iväg och spelade i kyrkan på förmiddagen, det dök dock inte upp någon predikant för hon satt fast på ett tåg som inte rörde sig ur fläcken. Under tiden som maken var iväg passade jag och Lillprinsen på att baka något gott till fikat. Maken har ju varit lite besviken på resultatet av mina bak på sistone, inga goda kakor, bara apelsinskal och andra konstigheter i kakorna.

Jag hade bestämt mig för att baka en av kakorna som han sneglat på, tryffelbakelser. De var inte så svåra att göra, fast nästa gång ska jag försöka göra bottnarna tunnare. Det stod i receptet att man skulle göra dem lite tjockare, men jag tycker att mina blev för tjocka. Dessutom jäste de upp i ugnen, man kanske kan nagga dem lite. Groparna i dem blev ju heller inte så djupa, så det gick inte att fylla i så mycket av tryffeln. Jag fick faktiskt chokladtryffel över! När jag kokat upp vispgrädde och mjölken och smält chokladen där i, till chokladtryffeln, tyckte jag att den var lite väl rinnig och var orolig att jag hade gjort fel, men efter att ha vispat smeten och blandat i äggulan hade den fått lite bättre konsistens. När kakan sedan fått stå en stund i kylskåpet var chokladtryffeln alldeles lagom stel, så ge inte upp om du råkar ut för samma sak!

Detta var en mycket mumsig bakelse, ganska enkel att göra! Jag gjorde dessutom hjärtformade lock med anledning av dagen istället för runda som det var i originalet. (Tror ni förresten inte att maken hade köpt hem kakor (och superfina tulpaner) till fikat. Han hyste väl inget hopp om att få något gott hembakt, stackaren!)

Lillprinsen och jag har gjort ett alla hjärtansdag-kort till maken!

av Heidi

lördag 13 februari 2016

Bakpulverkrans

 

Idag har vi varit på 1 1/2 årskontroll med Lillprinsen. Han växer så det knakar, nu är han 87 cm lång och väger 13,2 kg, vår stora kille. På kontrollen skulle han även ta en spruta, vilket han accepterade utan en massa gråt, men när vi kommit hem var han lite gnällig så jag tyckte att han förtjänade att få välja något kul att göra. Själv klart blev det att få diska!

Medan Lillprinsen skötte disken passade jag på att baka och idag fick det bli bakpulverkrans. Jag hade lite syltade apelsinskal kvar sedan jag bakade klickkakorna. Kakan gick snabbt att baka och vi provsmakade en bit när den var alldeles nybakad (jag hade läst att den var som godast då). Resten av kakan frös jag in för att den inte skulle stå och bli torr tills nästa gång vi blir sugna på bakpulverkrans! (Vilket kanske dröjer!)

Är min disktrasa inte söt? :-)

av Heidi

Fruktkaka

Fredagkväll och dags för fredagsmys! På fredagarna brukar det vara min tur att natta Lillprinsen och så även igårkväll. Han fick lov att vara uppe lite längre eftersom det ändå är fredag (och eftersom vi hoppas att han då ska sova lite längre på lördagmorgon - det vore ju skönt med lite sovmorgon). Men ca kl. 20 gick jag och Lillprinsen upp till sovrummet. Han for omkring en stund i sängen innan han lade sig till ro, men tydligen var jag också trött, för jag vet inte vem som somnade först han eller jag. Jag vaknade till liv igen strax före klockan tolv och då var det bara att dra på pyjamasen och gå och lägga sig ordentligt. Det var det fredagsmyset! Jag får väl njuta av lördagsmys ikväll istället!

Maken hade frågat om det skulle köpas hem semlor till fredagsmyset, men då hade jag redan en kaka inne i ugnen och jag har börjat tröttna på semlor. Nu är det dags att ta en paus i semmelätande tills nästa år. Tyvärr sov jag när maken och fredagsgästen fikade, så jag missade deras omdömen men jag tror att risken är stor att maken i alla fall inte var så förtjust i den för cocktailbär, kanderade apelsinskal och russin i kakor är inte hans favorit. (Det var bara en liten bit tagen av kakan.) Jag tycker att den var helt okej, men chansen är inte så stor att jag kommer att baka den igen, om jag inte får önskemål om det förstås!

av Heidi

söndag 7 februari 2016

Klickkakor med choklad och russin

 

Det har varit en ansträngande helg på flera sätt. I fredags var det begravning för makens morfar. Trots den stora saknaden var det ändå fin begravning. Vid gravsättningen sken faktiskt solen över oss och det kändes hoppfullt. Jag hade fått i uppdrag att baka tårtor till minnesstunden till dem som inte kunde äta av Gustav Adolfs tårtorna (som var morfaderns favorittårta). Det blev en glutenfri tårta och en sockerfri tårta. Den glutenfria tårtan hade jag inga problem med, men det sockerfri blev jag inte riktigt nöjd med. Jag testade två olika recept på tårtbottnar, men båda blev väldigt kompakta så har du ett bra recept tar jag gärna emot det.

Jag har inte mått helt bra den här helgen, så idag har vi tagit det lugnt, Lillprinsen och jag. Maken har däremot haft fullt upp och har jobbat. Lillprinsen har inte ätit så mycket de senaste dagarna så jag tänkte locka honom med några pannkakor. Han åt tre och en halv pannkaka innan han somnade i sin matstol. Medan han sov (på soffan) passade jag på att klara av veckans bak.

Idag blev det en småkaka. Jag har ju lovat att skärpa till mig på det området. Det blev faktiskt den som står först i småkaks-avsnittet, klickkakor med choklad och russin. Det är även syltade apelsinskal i dem. De var inte svåra att göra och jag tyckte om dem. Dessvärre är det nog bara jag som gillar dem här hemma, men man skulle kunna byta ut russinen och apelsinskalen mot nötter, så hade de nog blivit populära!


 
Den glutenfria tårta och den sockerfria tårtan

av Heidi