torsdag 31 december 2015

Walesbröd


Årets sista bak blev Walesbröd! Jag avslutar med något lite halvkomplicerat. Första skulle man göra en "pajdeg" bestående av mjöl, smör och vatten som skulle kavlas ut till en rektangel. Därefter skulle man göra en petit-choudeg som man spritsar i ett zigzag-mönster över botten. Detta gräddas sedan i ugnen tills det är helt torrt. Sedan kommer ett av de mer besvärliga momenten att fylla petit-choun. Jag valde att fylla den med vaniljkräm, men man kan fylla den med grädde också. Sedan ska det ringlas en glasyr bestående av florsocker, vinbärsgelé och vatten över och till sist strös lite mandelspån över (som rostats i ugnen). Jag valde att göra vaniljkrämen sockerfri så blev kakan så blev kakan helt sockerfri. Jag tycker tyvärr inte riktigt om den enda sockerfria glasyren jag har recept på så det fick bli vanlig glasyr över, men man kan ju göra kakan helt sockerfri om man vill.

De som fick smaka på kakan var bland annat svärföräldrarna. Vi har nämligen fått biocheckar i present så vi ska faktiskt gå på bio. Det händer inte så ofta! Filmen går dock sent och inte i vår stad så vi kommer att komma hem sent i natt. Lillprinsen ska därför för första gången sova borta. Det är lite läskigt, men kommer säkert gå bra för han älskar sin farmor och farfar. Det svåra är mer hur vi klarar oss utan att ha honom nära oss!

Nu är det dags att förbereda årets nyårsfirande och att sammanfatta 2015. Jag har bakat 57 kakor i år, lite fler än förra året. Godast var dammsugarna (och överraskande nog också de sockerfria dammsugarna fast det receptet hittade jag inte i Sju sorters kakor), anisbröd och de franska, skurna pepparkakorna. Tidvis har det gått lite trögt med baket. Tyvärr blir jag nog inte klar med projektet nästa år. Jag har fortfarande över 100 kakor kvar att baka, men förhoppningsvis kan jag halvera den siffran!

Gott nytt år!

av Heidi

tisdag 29 december 2015

Vita pepparkakor

 

God fortsättning!


Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt skön jul! Det har i alla fall jag haft. Det var intensivt innan julfriden äntligen spred sig. Det var mycket som skulle hinna fixas, dock blev det inte så mycket bakat i år (inte ens klenäter som jag inte brukar klara mig utan), inte heller särskilt mycket julgodis, bara  jordgubbsfudge, gjorde vi i år.

Jag fick den nya upplagan av Sju sorters kakor i julklapp, så nu har jag äntligen kunnat bläddra i den nya, fina boken. Jag tycker faktiskt om den, även om Mia Öhrn har tagit bort en av mina favoritkakor; mammas flottyrkransar. Den kakan som jag har bakat idag finns heller inte den med i den nya upplagan (men det är ingen större förlust).

Idag har jag bakat Vita pepparkakor. Jag förstår inte varför de kallas för pepparkakor för de smakar inte ett dugg juligt och innehåller ingen av julkryddorna; kanel, ingefära eller nejlikor.

Jag har länge varit sugen på att baka fönsterkakor (som jag bland annat läst om i Mattias Kristianssons blogg). Jag tänkte att Vita pepparkakor kunde passa bra att testa detta på. Jag hade köpt hårda, färgglada karameller som jag krossade i en mortel (den här gången tog jag bara de röda karamellerna). Pulvret smälte snabbt i ugnen och blev till fint glas när kakorna stelnat. Men kakorna blev väldigt hårda. Maken trodde att det kunde bero på att karamellerna även spridit sig till den omgivande degen. Kakorna blev fina, men var ingen större smaksensation.


av Heidi

tisdag 8 december 2015

Glutenfria pepparkakor


Än har inte julstämningen spridit sig här. I helgen drog höststormen Helga förbi här, då var det skönt att kunna hålla sig inomhus. Vi försöker dock komma i julstämning. I fredags åt vi dansk julmat. Jag kommer att vara borta de kommande fredagarna, så det var den enda fredagen som jag kunde vara med på fredagsmyset före jul, så då passade vi på att äta lite extra gott. Numera är det inte bara jag som tycker att det hör till att även äta dansk julmat. Den danska julmaten består av ugnstekt and, kokt potatis, sockerpotatis (alltså inte sötpotatis), sås, varm rödkål, gelé. Till efterrätt åt vi aebleskiver och sedan var vi mätta!!

Pepparkakor hör också julen till. I år bestämde vi oss för att inte göra ett pepparkakshus utan ett pepparkakståg, men jag rekommenderar inte att ni gör det av den glutenfria pepparkaksdegen av flera orsaker. Att pepparkakorna inte riktigt smakar som riktiga pepparkakor spelar inte så stor roll eftersom pepparkaksbyggen här oftast inte blir uppätna eftersom de står framme så länge och samlar damm. Däremot jäser de och blir bubbliga, vilket inte blir så snyggt och inte är så lätt att bygga med. Dessutom är inte pepparkakorna så hållbara. Förutom vårt "fina" lok gjorde jag även en vagn men den rasade ihop när jag försökte dekorera den.

Nej, jag är glad att ingen av de mina är glutenallergiker för de här pepparkakorna vill jag helst slippa göra igen!


av Heidi