söndag 29 november 2015

Saffransbullar med kesella

 

Idag är det första advent här. Vi har satt upp adventljusstakarna och hängt upp adventsstjärnorna. Men vi har inte druckit någon glögg ännu. Maken ska spela på två konserter idag (den första var Lillprinsen och jag och lyssnade på, otroligt att lillen orkade så länge som han gjorde!). Men efter den andra har vi tänkt dricka glögg. Det blir en hederlig, gammaldags glögg utan smaksättning. Vi brukar köpa ett fyrpack glögg med fyra olika smaker, men efter att vi provsmakat dem så brukar hälften vara kvar i flaskan och så gott är inte glögg att du häller i dig flera muggar, så det blir helt enkelt inte uppdrucket här. Så i år bestämde vi oss för att bara köpa en flaska! Men mamma och pappa har en flaska med årets Blossa och den är jag lite nyfiken på, glögg med earl grey-smak! Hoppas att det finns något kvar när vi kommer dit så att man får smaka!

Till glöggen ska det ju vara pepparkakor och lussekatter. Pepparkakorna är ju redan bakade så nu blir det lussekatterbak. I Sju sorters kakor finns ett recept på saffransbullar med kesella. Här kommer det inte gå åt så mycket släta bullar, även om det är saffran i den. Så jag bakade några släta bullar, men av resten av degen gjorde jag faktiskt lussekatter och de blev perfekta! Jag har sällan blivit så nöjd med mina lussekatter. De blev lagom stora och behöll en perfekt form även efter jäsning. Dessutom blev de saftiga och goda, så jag tror att i fortsättningen kommer jag att använda detta recept när jag bakar lussekatter.

Jag glömde dock att ta en bild på de färdiggräddade saffransbullarna, men det är Lillprinsens hand som syns på bilden ovan. Han stod bredvid mig och "diskade" medan jag bakade, men degen såg spännande ut så han ville gärna klämma lite på den!


Glad advent allihop!

av Heidi

måndag 23 november 2015

Skurna, franska pepparkakor

 

Tänk att det redan är första advent på söndag! Jag tycker att hösten har gått väldigt fort. Vi har inte riktigt börjat förbereda oss för julen ännu. Vi har inte köpt några julklappar, inte julpyntat något (jag har nog läst i flera bloggar att andra har plockat fram adventsljus, juldukar m.m.) och inte julbakat något - förrän idag. Men nu känner jag att det är dags att börja!

Vi planerar att dricka glögg på fredagsmyset nu på fredag så då måste vi hade något gott att tugga på till detta. Jag blev också lite sugen på pepparkakor när jag bakade judebröd. De smakade ju något åt pepparkakshållet, men det var ju inte riktiga pepparkakor. Just nu har jag inte orken att plocka fram alla pepparkaksformarna och göra ett stort pepparkaksbak, så det gick bli de lite enklare, skurna pepparkakorna.
Degen gjorde jag i ordningen redan igårkväll. Men jag var lite lat och orkade inte hacka mandlarna för hand så jag körde dem i mixern och fick en blandning mellan stora mandelbitar och nästan mandelmjöl. Det var dock inte inga problem när jag skulle göra degen. Problem uppstod istället idag när jag skulle skiva degen för att göra de skurna pepparkakorna. Kniven bara fastnade i mandelbitarna och förstörde de fina skivorna så att jag fick pussla ihop dem och trycka ihop dem. Inte så fint och inte så tunna skivor som jag skulle vilja ha fått ut. Men recept sa att dörrskylten bli ca 60 kakor och jag fick ut 65 st, så de skulle knappast blivit tunnare enligt receptet.

Under tiden som jag skar ut pepparkakor och gräddade dem så stod Lillprinsen och"diskade". Han var nöjd hela tiden som jag bakade. Det var skönt att få baka rätt så ostört och Lillprinsen var så lycklig över att få plaska lite i vattnet.

Kakorna var dock goda trots besvären med nötterna. Nästa gång ska jag dock hacka nötterna i ännu mindre bitar.

av Heidi

lördag 14 november 2015

Kokosgifflar


Idag är det torsdag här och min lediga dag tillsammans med Lillprinsen. Jag hade tänkt att vi skulle gå ut och leka, men det har regnat hela dagen så vi har hållt oss inomhus och nu ser vardagsrummet ut som ett bombnedslag. Den käre Lillprinsen har börjat "leka" mer med sina leksaker. Leka och leka, han tycker om att läsa i sina böcker, men resten av leksakerna förflyttar (kastar) han mest runt och nu ligger de utspridda på nedervåningen. Jag känner att nu måste vi göra något annat. Det får bli lite bak. Vi har ju faktiskt slut på bullarna igen.

Den här gånger tänkte jag dock baka gifflar och eftersom maken gillar kokos, så testar jag kokosgifflarna. Degen var inte särskilt svår att göra och för en gång skull räckte degen dock gott och väl och jag fick till och med ut 26 gifflar istället för de 24 st som det stod i receptet. Fyllningen däremot skulle man gott och väl kunna gjort dubbel sats av. Men jag tycker att det är konstigt att ha kokos i en fyllning. Jag tycker att kokos är gott, men en liten klick inuti en giffel? Märkligt! Jag bakar gärna gafflarna igen, men då tänker jag byta ut fyllningen!

Nalle Puh och hans kompisar har bott hos mig i många år. När jag och maken blev ihop brukade de stå på ett hörnbord och varje gång maken (då pojkvän) varit på besök stod de uppställda på ett nytt sätt. Ibland hoppade de hopprep tillsammans, ibland rymde de nerför hörnbordet med hjälp av hopprepet. Idag läser uggla saga för de andra, säger maken. Jag tycker mer det ser ut som om de har omringat honom och har någon slags utfrågning!

av Heidi