torsdag 10 september 2015

Stinas kalaskakor


Jag blev så glad när jag öppnade posten idag. Förutom ett brev från min kära brevvän så fanns det ett paket också. Jag surfar ibland in på Tradera och fönstershoppar lite, men den här gången fick jag syn på något som jag bara inte kunde låta bli att köpa. Den allra första Sju sorters kakor från 1950 var till salu och priset var överkomligt så jag lade ett bud och blev inte överbjuden. Jag har länge velat ha den och är överlycklig övar att äntligen äga ett exemplar. Nu har jag tre olika upplagor av Sju sorters  kakor. Nu är det bara den allra senaste versionen jag önskar mig!

Jag blev så glad över boken och dessutom sugen på att baka att jag bestämde för att ignorera den krånglande ugnen och ändå baka en kaka som behövde gräddas i ugnen. Stinas kalaskakor har jag sneglat flera gånger på så jag bestämde mig för att försöka mig på dem nu. När jag blandat ihop alla ingredienserna fick jag en ganska mjuk deg men den skulle ju ligga svalt en stund innan det var dags att skära den i skivor så jag tänkte att den skulle bli hårdare efter stunden i kylskåpet. Den fick ligga i kylskåpet den tid det tog för ugnen att bli varm. Sedan ugnen börjat krångla brukar det ta över en halvtimme för ugnen att bli varm, men idag tog det bara 15 minuter. Degen skulle nog ha behövt ligga svalt ytterligare en stund. Mjukheten påverkar nog inte smaken, men det gjorde den svårare att skära. Ugnen gräddar ojämnt. Kakorna längst in blev mörkare snabbare så efter halva tiden vände jag på plåten men kakorna blev ändå ojämnt bruna.

Tyvärr tycker jag inte att kakorna var särskilt kalasgoda!


av Heidi

söndag 6 september 2015

Radiokaka

 

Här fungerar ugnen fortfarande inte som den ska, så något bak i ugn vågar jag mig inte på. Istället blev det en kaka ur kapitlet bak utan ugn. Jag har bara tre kakor kvar i det kapitlet, så dröjer det innan vi får en fungerande ugn så får jag snart göra ett uppehåll i mitt projekt.

Idag testade jag i alla fall på att göra radiokaka. Jag har aldrig "baka" det förut, förresten kallas det fortfarande för att baka även om man inte stoppar in kakan i ugnen? Jag var tvungen att slå upp begreppet baka i en ordlista och där hade de två olika betydelser av ordet: 1. Göra bröd och 2. Grädda, tillaga i ugn. Så jag borde nog säga göra radiokaka istället för baka radiokaka.

Jag hittade avlånga Mariekex i affären och de passade väldigt bra i min limp-bakform, mycket bättre än de vanliga runda kexen. Jag hade däremot behövt lite mer av chokladkrämen för med tre lager kex (vilket definitivt behövs för att chokladsmaken inte helt ska ta över) skulle det behövas lite mer choklad, dels för att få en snyggare form på kakan men också för att hålla ihop kexen. Mina kex delade sig dock på mitten (på höjden) när jag skar kakan i skivor, kan det beror på att kexen var av sämre kvalitet? De hade även italienska Ladyfingers på samma hylla som Mariekexen och jag var väldigt sugen på att göra Radiokaka med dem, men då hade jag definitivt behövt mer choklad för att den skulle räcka till att täcka kexen.

Choklad är ju alltid gott, men Radiokaka är ingen favorit. Den skulle nog bli godare om man smaksatte den med något, t.ex. mint, apelsin, hallon, nougat mm. Det är bara att sätta igång och testa!

 

av Heidi