lördag 29 augusti 2015

Syltrutor


Suck, nu har vår spis börjat krångla! Så här dags förra året gick vår diskmaskin sönder vilket ledde till att vi blev tvungna att köpa en ny. Jag skulle helst vilja slippa att köpa ny spis just nu. Men en av spisplattorna, en av de stora, har lagt av och ugnen fungerar inte som den ska. Här om dagen utlöste den jordfelsbrytaren och efter det gick det inte att få upp värmen till mer än 60 grader. Nu har elektrikern i släkten tagit en titt på den och det går att använda den till viss del. Plattan fungerar fortfarande inte och inte heller sidovärmen i ugnen, men med hjälp att grillen och värmefläktarna så går det att få upp temperaturen skapligt.

Jag vet inte riktigt om det går att baka i ugnen, men jag tänkte testa idag. Jag chansade med en kaka som inte gör något om den misslyckas. Varken maken eller jag är särskilt förtjusta i lingonsylt, så att chansen att vi ska tycka om syltrutor är inte så stor. Först gör man själva kakan (av vetemjöl, socker, smör, bakpulver och ägg), trycker ut den i en form och brer lingonsylt på och till slut häller man på strösslet (havregryn, smör, socker och vaniljsocker) ovanpå. Sedan kom vi till ugnsmomentet. Det var  faktiskt inga problem att få upp temperaturen till 200 grader så jag satte in kakan, men när jag skulle ta ut kakan upptäckte jag att någon (Lillprinsen) hade sänk temperaturen till 120 grader, så jag lät kakan stå kvar i ugnen och höjde temperaturen igen. Men tyvärr när jag tittade till kakan igen hade den börjat svartna! Jag lyckade skära ut en ruta där det bara fanns ytterst lite svart och provsmakade den. Själva kakan var väldigt god, även strösslet men lingonsylten förstörde helhets intrycket. Jag skulle gärna testa kakan med någon annan sylt, t.ex. blåbärssylt!

Det ocensurerade slutresultatet!

av Heidi

söndag 23 augusti 2015

Mormors syltkakor


Det har varit två hektiska veckor. Det är alltid som mest att göra i början på en termin när allt skoljobb ska startas upp. Det är mycket möten och inte mycket planeringstid och man har inte startat upp några arbetsområden så man har inget att falla tillbaka på när planeringstiden uteblir. Nu är det i alla fall helg och jag är ledig, maken jobbar dock. Jag och Lillprinsen har myst. Det är härligt att få två hela dagar tillsammans efter att varit tvungen att gå ifrån honom en hel arbetsvecka. Jag tar visserligen upp honom varje morgon och byter om från pyjamas till vanliga kläder och ger honom frukost innan jag går till jobbet. Sedan ger jag honom kvällsmat när jag kommer hem och nattar honom, så vi hinner ses på vardagarna också!

Nu när jag jobbar igen får vi se om jag tar en bakdag i veckan igen. Den här veckan blev det i alla fall ett söndagsbak. Jag bestämde mig för att göra mormors syltkakor men gjorde bara en halv sats, tyvärr trodde jag inte att den här kakan skulle bli någon större succé här hemma och det kändes onödigt att slänga en hel sats kakor.

Kakor var lätta att baka och inga krångliga ingredienser. Det enda problemet var att när man bakar den övre kakan så skulle man göra ett mönster med ett krusbären. Jag har inget krusjärn! Jag använde samma runda form som till den undre kakan och sedan gjorde jag ett hål mitt på kakan med hjälp av spetsen på en sprits. Sedan lade jag ihop bottenkakan med den övre och klickade sylt i hålet. Det blev inget tjusigt mönster på kakan, men tyvärr hade mönstret ändå inte gjort kakan godare!

Nu till något godare! Just nu mognar mina tomater så jag har massvis med körsbärstomater. Maken bad mig göra soltorkade tomater så det har jag också passat på att göra idag. Mycket gott och användbart!

Dags att stoppa in tomaterna i ugnen!

av Heidi

söndag 16 augusti 2015

Anisbröd


Igår hade vi en underbar dag! Vi (maken, Lillprinsen, jag och svärföräldrarna) åkte till Femöre utanför Oxelösund. Vi tog inte med några egna bakverk utan åkte till Skärgårdsvåfflan som serverade både goda matvåfflor och efterrättsvåfflor och vi passade på att smaka på båda. Det var mycket folk där, men vi lyckats få en bord och kunde både njuta av en vackra vyn och god mat. Sedan åkte vi vidare till Femöre naturreservat där det även ligger ett gammalt fort, dock mest under jord. Jag tittade dock mer på naturen än fortet och dess lämningar. Det är en underbar plats, rundade klippor och havet! Jag bara njöt och fyllde på ny energi!

Idag vaknade jag tidigt (igår somnade jag medan jag nattade Lillprinsen), men fylld av energi så jag steg upp och fick mycket gjort innan Lillprinsen och maken vaknade. Jag gjorde dock alla sysslor med ett leende på läpparna även de tråkiga som att rensa ogräs mellan plattorna.

Jag passade också på att baka lite. Jag trodde att jag var klar med den friterade delen av Sju sorters kakor men det visades sig att jag hade en kaka kvar, anisbröd. Dessa kallas även pitepojkar och äts traditionellt i Norrbotten till jul. De var mycket goda, dock inte särskilt stark anissmak. Det var inte så svårt att göra så chansen är stor att jag bakar dem igen!


av Heidi

söndag 9 augusti 2015

Mellanmålsbullar

 

Imorgon börjar jag jobba igen! Efter att gått hemma i 14 månader är det dags att gå till jobbet igen, känns pirrigt! Jag är lite nervös för om jag kommer ihåg allt, det är mycket att hålla i huvudet. Jag är orolig för att jag inte ska hinna med, både på jobbet och hemma, att jag ska känna mig otillräcklig. Att vara borta från Lillprinsen känns faktiskt inte som det största bekymret så här i börjar. Jag litar helt på att maken kommer att ta hand om honom på bästa sätt. Det är faktiskt skönt att få lite "semester" från hans hyss (och hushållsarbetet) och få lov att åstadkomma något annat. Så småningom när nyhetens behag har gått över kommer jag säkert att vara ledsen över att jag missar i Lillprinsens liv, missar att få vara med när han gör saker för första gången! Men vi har verkligen njutit och gjort saker tillsammans mina sista lediga dagar! I fredags tog maken med oss på en hemlig resa. Vi har tidigare haft det som tradition att maken hittat på en hemlig resa min första semesterdag, men i år fick jag ju aldrig semester. Det var en härlig dag, vädret var fint. Vi badade, åt och drack gott och hade det underbart. Idag har vi firat Lillprinsen (det är ju faktiskt hans födelsedag) och sedan när svärföräldrarna åkt hem åkte vi iväg och tog en kvällspromenad vid vattnet i sommarvärmen och bara njöt. Det har blivit mycket energipåfyllning de här dagarna och det behövs verkligen för de två första veckorna kommer jag att jobba heltid och det brukar bli mer än 100 %.

Jag har laddat upp med hemmagjorda energy bars som jag tänkte ta med de jobbet när orken tryter. Jag har inte testat receptet förut och vet inte om jag kommer att använda det igen, smaken var väl inte någon sensation och konsistensen blev lite åt gummimatta, men jag doppade dem i choklad och då blev de helt okej.

Imorse innan vi grattade Lillprinsen passade jag också på att baka mellanmålsbullar. De tänkte jag ta och äta när jag kommer  hem från jobbet. Vi äter lunch tidigt i skolan så jag kommer nog vara hungrig när jag kommer hem från jobbet och vi äter först kvällsmat när han gått och lagt sig, så jag behöver ett mellanmål så att jag klarar mig till dess.

Bullarna var lätta att baka och smakade gott. De innehåller keso vilket gör dem saftig. Det skulle bli 24 bullar. Jag vägde min deg och delade vikten på 24, då skulle varje bulle väga 36,5 g men det skulle väldigt små bullar även om de skulle jäsa lite till, så jag gjordelite större bullar och fick  inte ut lika många bullar, så här i efter hand hade jag nog gjort bullarna ännu större och tryckt till dem lite så att de blev lite plattare, men de blir säkert uppätna ändå!


 
Mina energy bars!

av Heidi

onsdag 5 augusti 2015

Zuleikatårta


Idag är det makens födelsedag! Hipp, hipp, hurra! Han fick ju ingen tårta i lördags (jo, han fick äta tårta, men han fick ingen tårta tillägnad sig), så idag har jag bakat tårta till honom (svärföräldrarna & mig :-) ). Denna gång blev det dock ingen avstickare från det stora Projektet utan en tårta från Sju sorters kakor - en Zuleikatårta. Den var väldigt lättbakad och väldigt god (tycker jag men tyvärr inte maken. Han kunde inte sätta fingret på vad det var han inte tyckte om, men något störde honom! :-( )

Botten gjorde jag av mandelmjöl (i receptet stod det skållade, skalade och malda mandlar, men eftersom jag hade mandelmjöl hemma valde jag att spara lite tid och ta det färdig malda mjölet), hårt vispade äggvitor och florsocker.

Krämen ovanpå gjordes av äggulor, grädde, socker och smör. Alla ingredienser skulle sjuda tillsammans tills man fick en tjock kräm. I receptet fanns det två alternativ: antingen hällde man i all grädde på en gång eller så hällde man i hälften av grädde och sedan vispade man resten av grädden och blandade den med resten av krämen när den svalnat. Jag valde det andra alternativet, tyckte att det verkade godare med en fluffigare konsistens. Ovanpå krämen strödde jag sedan lite rostade mandelspån. Som sagt var en mumsig tårta! :-)

Maken som ung!

av Heidi



måndag 3 augusti 2015

Ökensand


Nu i augusti fyller både Lillprinsen och maken år. De fyller först på onsdag och söndag, men vi firade dem båda redan nu i helgen för det passade bäst med tanke på allas semester, så jag har den senaste veckan haft fullt upp med bakning och de övriga förberedelserna till kalaset. Vi bestämde oss för att Lillprinsen skulle firas med fika och tårta på eftermiddagen och maken på kvällen med middag.

Det blev inte så mycket småkakor till fikat den här gången eftersom jag valt att göra en ganska avancerad tårta. Jag hann bara baka ökensand och så tog jag med ingefärskakorna som jag bakade häromdagen. Jag gjorde ökensanden sockerfria genom att byta ut sockret mot lättströ. De fick den där lilla bismaken av sötningsmedel som jag inte jämt äter sockerfritt inte riktigt kan vänja mig vid. Jag får testa att göra dem med vanligt socker någon gång för jag tror att de kan bli riktigt goda. Man ska nämligen bryna smör och ha i, detta kan ge en god kola-smak!


Lillprinsens födelsedagstårta


Under den vita frostingen (med smak av bubbelgum) döljer sig en rainbow cake! Jag blev faktiskt nöjd med resultaten. Det var ju första gången jag bakar en sådan.

av Heidi