söndag 28 juni 2015

Micrad chokladtårta


I veckan har vår käre Ofi fyllt år så på fredagsmyset denna vecka så passade vi på att fira honom. Det blev både sång, tårta och presenter. Men eftersom maken jobbat sent fick det bli den snabblagade tårtan micrad tårta. Den var inte särskilt svår att göra. Den skulle vara lite kladdig inuti, men det blev inte min, utan den var mer som en färdiggräddad kaka. Om jag ska göra den någon mer gång ska jag köra den kortare tid i micron. I receptet stod det 8 minuter, men jag körde den bara 7 minuter. Detta bör nog kortas ner ännu mer, om den ska göra i vår micro förstås. Jag dekorerade den med chokladströssel och konserverade päron. Enkelt och gott om man bara har några minuter på sig att göra en "tårta" (jag tycker nog att den mer borde klassas som en kaka än en tårta).

 Ofi hjälper mig att måla naglarna så att jag blir fin till bröllopet imorgon!

av Heidi

torsdag 25 juni 2015

Festlig storkringla


Idag har vi haft besök av några utlandsvänner som vi tyvärr inte träffar så ofta som man skulle vilja. De var här hela familjen (2 vuxna & 4 barn) så de var fullt upp, men Lillprinsen trivdes bra trots att han är van att vara enda barnet. Jag trivdes också! Det var en härlig energipåfyllning, att umgås med goa vänner gör mycket för humöret. När våra vänner bodde här i stan brukade jag och mamman ta långa promenader tillsammans och dryfta både ditten och datten. Att vara utomhus och röra på sig kan också göra underverk för humöret, synd att maken inte tycker om att promenera! Ny promenadkompis efterlyses!

Vi promenerade inte idag, utan det blev fika i vardagsrummet istället. Senast vi var och handlade köpte jag faktiskt hem jäst ifall jag skulle få för mig att baka något, men vi glömde bort att köpa mjöl. Maken var dock snäll och åkte iväg och köpte mjöl åt mig. Jag kunde alltså baka en festlig storkringla precis som jag planerat. Jag slapp hitta en ersättningskaka. Kringlan var inte svår att göra, men jag var tvungen att be maken om hjälp när kringlan skulle lyftas över till bakplåten. Därefter skulle kringlan jäsa i 2 timmar!!! Det var ovanligt länge, men den jäste upp och blev väldigt stor och fin. Den var också stor och fin när den kom ut ur ugnen. Tyvärr sjönk den ganska snabbt ihop, så den skulle nog haft en stund till i ugnen, men den var god tyckte flera av våra gäster som tog om och om igen! :-)

Fick fina blommor av våra gäster.

av Heidi

måndag 22 juni 2015

Italienska anisskorpor

 

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här! Jag har tyvärr haft en liten dipp och inte haft någon lust att baka alls. Det gäller väl egentligen inte bara bakningen, ingenting har känts roligt, förutom de gosiga kramarna som Lillprinsen numera gärna delar med sig av!

Idag kände jag mig dock sugen på att baka något. Jag är ju svag för biscotti och liknande kakor, så det fick bli en av de skorpor som jag inte ännu testat att baka, italienska anisskorpor. De var inte särskilt svårbakade, men det krävdes några ingredienser som det inte är säkert att jag alltid har hemma. Hel anis som ska mortlas, som tur var hade jag dock köpt hem anis för den händelse att jag skulle bli sugen på någon av kakorna ur Sju sorters kakor med anis. Mandlar försöker jag att alltid ha hemma, men de kan ju faktiskt ta slut! Speciellt om någon (vem kan det vara 😊) småäter dem när hon är sugen på något men helst inte vill äta godis eller andra sötsaker!

Kakor var väldigt goda, men om jag bakar dem igen ska jag inte mala mandlarna utan hacka dem. Jag tycker att det är godare med lite större mandelbitar så att man verkligen känner mandelsmaken!


av Heidi

lördag 13 juni 2015

Kokosrulle


Makens mormor fyller 90 år! Wow, om man fortfarande är lika pigg som henne så kan jag också tänka mig att bli 90 år!

Damen ska firas med kalas i trädgården i sommarstugan och jag har fått i uppdrag att baka några sockerfria kakor. Det blev bullar, dammsugare, möra äppelsnittar och så skulle det vara en tårta. Jag har varit sugen på att testa att göra en Charlotte Russe. Tyvärr hade jag ingen rulltårta med röd fyllning kvar att baka, men jag tror att effekten hade blivit större då. Det fick bli en kokosrulle istället. Jag bytte ut strösockret mot Canderel i kakan, i fyllningen blandade jag Canderel och Sukrin melis, det skulle nämligen vara florsocker i fyllningen, men Sukrin melis som är en sockfri ersättning för florsocker ger en smak av dextrosol som kan ta över handen. Koskosrullen blev god!

För att göra en Charlotte Russe klär man en skål med plastfolie och sedan lägger man skivor av rulltårtan längst botten och sidorna så att de är helt täckta med rulltårta. Därefter fyller man ihåligheten i mitten med en smaskig mousse (även här tror jag att det blir tjusigare med en mousse med färg på). Jag hittade ett smaskigt recept på kokosmousse hos Cup-the-cake Återigen bytte jag ut sockret mot Canderela.

Kokosmousse
2 dl fet creme fraiche
2 dl socker (Canderela)
1,5 dl kokosflingor
2 dl vispgrädde
Blanda creme fraiche och socker, vispa ett tag tills det tjocknar och liknar vispad grädde.
Rör ner kokosflingorna och blanda väl, plasta in bunken eller sätt på ett lock och ställ in i kylen över natten.
Den ska stå över natten för att kokossmaken ska komma fram ordentligt, har du bråttom så går det säkert bra med ett par timmar också. Men ju längre den får stå och gotta sig, ju mer smak!
Dagen efter vispar du grädden ganska hårt och vänder ner i kokosblandningen.


av Heidi