lördag 30 maj 2015

Tivolikakor


Ibland händer allt på en gång och sen kan det gå en lång period då det inte händer någonting alls, så har det blivit idag. Först hade jag ett besök hos tandläkaren, usch, fy och blä, som tur var gick det snabbt och smärtfritt idag. Jag hade inga hål, men däremot tandsten. Det gick dock ganska snabbt att rensa bort det, men dyrt var det som vanligt. Nu behöver jag dock inte gå dit på ett år.

Sedan skulle min kollegor träffas hemma hos underbara Madde och trots att jag är föräldraledig hade jag fått en inbjudan. Det är ett härligt gäng som jag jobbat ihop med så jag vill gärna träffa alla. (Senare på kvällen var det tjejträff och jag var osäker på om jag skulle hinna med att träffa dem också. En av tjejerna ville dock åka hem vid 20-tiden och eftersom festen började bli lite mer högljudd och stökig så passade jag på att lifta med henne in till stan, så hann jag med tjejträffen också.)

Det är trevligt att ha med en liten gåva när man är bjuden på fest hos någon, men istället för en blomma tar jag för det mesta med mig kakor nu för tiden. Jag hade med mig tivolikakor till Madde, en kaka jag inte har sett någon annanstans än i Sju sorters kakor. Den består av en mördegsbotten, med en fyllning av hackade mandlar, socker, mosad potatis och hårt vispade äggvitor. Potatismos?!! Ja, du läste rätt! Jag undrar om detta är en kvarleva från efterkrigstiden då den första Sju sorters kakor skrevs. Under kriget fick man vara kreativ när man bakade och ta tillvara på det man hade tillgång till och potatis var lättare att komma över än en hel del andra ingredienser.

Ovanpå kakan ska det vara en vanlig glasyr och sedan syltade apelsinskal, ingen av makens favoritkakor alltså, men jag tyckte att den smakade helt okej!

Sonen har börjat ställa sig upp och når bland annat upp till spisen. 
Det är en smula läskigt att baka eller laga mat med honom i köket. 
Det gäller att hela tiden ha koll.

av Heidi

torsdag 21 maj 2015

Ambrosiatårta


Idag är det svärmors födelsedag! Grattis kära du!


Det känns som det är väldigt många födelsedagar här på våren. I förrgår fyllde systersonen år, ja alla storasysters barn fyller på våren, även lillasysters dotter fyller år vid den här tiden, två av mina systrar fyller år och mamma och så jag också. Fullt med födelsedagar helt enkelt!

Jag hade  bestämt mig för att baka en sockerfri ambrosiatårta till svärmor, men när jag stoppat in kakan kom jag på: jag hade ju hällt i vanligt strösocker i smeten - då blir den ju inte sockerfri! Jag hade dock bara bakat en liten kaka, bara en halv sats, för det var bara jag, svärmor och svärfar som hade möjlighet att fira ikväll och därmed äta av tårtan. Jag gjorde alltså en ny smet med Hermesetas lättströ istället för strösocker. Tyvärr jäste inte den kakan lika mycket, vet inte varför. Jag har bakat med lättströ förut och inte haft några problem. På den sockerfria ambrosiatårtan gjorde samma glasyr som på de enkla wienerbröden jag bakade till Lillprinsens barnvälsignelse.

Den sockerfria tårtan tog jag med hem till svärföräldrarna, där som sagt var jag, svärmor och svärfar fick smaka på den. Tyvärr var det lite för mycket glasyr och lite för lite kaka för min smak! Den andra kakan, som inte var planerad, kanske jag bjuder på när vi har fredagsmys imorgon.

Jag hittade en jättefin doftros till svärmor.
Den var så fin och luktade mycket gott!

av Heidi

måndag 18 maj 2015

Syltbollar


Ikväll fick Lillprinsen och jag roa oss på egen hand. Efter att ha lekt med sonens leksaker större delen av dagen kände jag att jag behövde leka lite med mina egna också, så det blev en stund i köket. Lillprinsen passade på att leka med vattenkannan (utan vatten) medan jag bakade.

Det har blivit en hel del sockerfria bak på sistone, men det är sällan jag bakar glutenfritt. Här är dock en glutenfri småkaka, nämligen syltbollar!  Receptet innehåller inte många ingredienser och istället för vetemjöl ska man använda potatismjöl eller maizena (som är gjord på majs). Jag hade inte tillräckligt med maizena hemma så det fick bli potatismjöl idag. Det är flera som har misslyckats med sina syltbollar har jag läst på nätet. Deras syltbollar har flytit ut som plättar i ugnen, ifall detta också skulle hända mig så passade jag på att fotografera de fina kakorna innan jag stoppade in dem i ugnen, men de såg lika fina ut när de kom ut ur ugnen! Till utseendet liknar kakorna hallongrottor, men de är tyvärr inte lika goda som hallongrottor, men tål man inte gluten är detta ett okej alternativ!

Före gräddning! :-)
av Heidi

fredag 15 maj 2015

Ingefärsflarn


Dags att baka igen och idag blev det en av alla dessa flarn som finns med i Sju sorters kakor.  I boken står det att ingefärsflarn ska vara "spröda men hållbara flarn som går fort och lätt att baka". Fort och lätt - inga problem, det kändes nästan som de fem minuter de var i ugnen var de längsta minutrarna. Spröda - japp, men hållbara - nähe! De går väldigt lätt sönder, man kan knappt lyfta dem förrän de smulas sönder och jag som tänkte ta med dem när jag ska hälsa på mina föräldrar, får se om jag kan komma på något sätt att forsla dem så att jag slipper ge bort kaksmulor.

Just nu följer jag den nya omgången av Hela Australien bakar på tv och i det senaste avsnittet skulle de baka just flarn eller snaps, som de heter där, men i det tävlingsmomentet fick de bara ett ofullständigt recept och sedan skulle de själva räkna ut resten, klurigt! Undra om jag skulle fixa det? Nu har jag ju baka flera av de olika flarnen i Sju sorters kakor så lite erfarenhet har jag ju. Men i tv-programmet skulle de rulla flarnen till rör och fylla dem med grädde smaksatt med brandy (konjak). Så avancerad blir inte mina flarn idag, även om jag någon gång skulle vilja testa att göra flarnrör. Det finns dock ett recept på rån i Sju sorters kakor, de kan man ju också rulla till rör, jag kanske ska vänta till dess med att göra rör.

Mina ingefärsflarn blev inte till rör. Istället penslade jag choklad på baksidan av den och lade ihop dem två och två. Då blir de både godare (choklad i en kaka är aldrig fel) och lite stadigare.

av Heidi

PS. Kakorna kom fram i stort sett i ett stycke och de var goda!

onsdag 6 maj 2015

Fylld petit-choukrans


Idag är det tydligen Hembakatdagen! Det är otroligt vad många temadagar det finns. Visste ni t.ex att det igår var fothälsodagen, jobba hemifrån-dagen, internationella kebabdagen, internationella barnmorskedagen, internationella astmadagen och internationella handhygiendagen? Vem kommer på alla temadagar? Vilka temadagar firar ni? Jag brukar nästan inte fira någon av dagarna, men kan inte låta bli att notera knäppa dagar och informera mina vänner om dem.

Här hemma är det ofta Hembakatdagen, vi inhandlar sällan köpekakor. Det är bara när jag går på café  som jag äter köpekakor. Däremot köper vi hem matbröd. Jag skulle önska att vi kunde äta mer hembakt bröd. Jag tycker faktiskt om att baka matbröd. Det är bara det att när man äter bröd varje dag, ibland flera gånger om dagen så tar det brödet som jag bakar väldigt snabbt slut. Jag får inte riktigt ihop planering så att vi har hembakt hemma så att det räcker.

Vi fikar inte varje dag utan gör det mer när vi ska fira något eller om vi skulle bli sugna på något sött. Men idag är det ju Hembakatdagen! En petit-choukrans går snabbt att göra. Tyvärr syns det inte vilket fint mönster jag spritsade ut kransen i eftersom den svällde upp, vilket ju är en bra sak. Jag fyllde kransen med grädde, jordgubbar och blåbär, mycket mumsigt!

av Heidi

måndag 4 maj 2015

Kryddig lingonrulle


Idag har jag varit och jobbat, bara en och en halvtimme, men det var alldeles lagom. Det är ju meningen att jag ska börja jobba till hösten igen. Det kommer att bli jobbigt att vara ifrån Lillprinsen, men samtidigt älskar jag mitt jobb så det är med blandade känslor jag tänker på jobbet. Jag kommer att byta arbetslag. Det passar verksamheten bättre att jag byter än att jag går tillbaka till mitt gamla. Det ska bli spännande! Jag trivdes väldigt bra med mina gamla arbetskamrater, men nu gäller det ställa sig in så att man blir populär i det nya arbetslaget. Jag hade därför bakat en kaka som jag tog med mig för att muta dem lite! :-)

Det fick bli en kaka som var lätt att transportera och som jag kunde ha i min handväska utan att den smulade sönder. En rulltårta får plats i min matlåda och matlådan får plats i min väska! Tyvärr hade jag ingen punsch så det kunde inte bli någon punschrulle. Kokos tycker maken ju om så den rulltårtan sparar jag åt honom, alltså fick det bli en kryddig lingonrulle.

Det är en mycket god botten i rulltårtan. Den innehåller bland annat kryddorna kanel, ingefära och nejlikor, som gör att den smakar lite pepparkaka, så den skulle kanske passa bra till jul. Fyllningen däremot består av lingonsylt, varken jag eller maken är särskilt förtjusta i lingonsylt, så fyllningen förstörde rulltårtan helt. I mat- och bakprogrammet Mitt kök bakar de en likadan rulltårta förutom att de blandar lingonsylten med creme fraiche. Det skulle mildra lingonsmaken lite och säkert vara godare. Annars skulle jag vilja testa att göra en fyllning av ädelost med päron (som går att köpa på tub), kanske också blanda det lite med färskost. Jag tror att det skulle vara gott till pepparkakssmaken. Mina nya kollegor sa i alla fall att de tyckte att rulltårtan var god och flera av dem tog om så jag kan nog lita på att de tyckte det!

Work in progress!

 av Heidi

söndag 3 maj 2015

Mazariner

 

Vem har inte ätit en mazarin någon gång? Visste ni att om det finns hallonsylt i så kallas de för catalaner? Men det är inte catalaner jag har bakat utan riktiga mazariner. Det är lite komplicerat att baka mazariner, egentligen inte så svårt, men det är flera moment och det tar lite tid. Jag delade upp baket på flera dagar. Nu för tiden finns det sällan möjlighet för mig att stå ensam i köket och baka i flera timmar. Lillprinsen kryper snabbt och har lite försiktigt börjat klättra för att upptäcka omvärlden, så man måste ha honom under uppsikt hela tiden. Katterna är det roligaste han vet och flyr de uppför trappen så vill han också upp dit så nu har vi skaffat grind och katterna är glada att de fått en fridstad.

Jag gjorde alltså ett moment i taget när jag skulle baka mazarinerna. Jag började med att skålla mandlarna och sedan satt jag i vardagsrummet och skalade mandlarna och tittade på tv:n medan sonen lekte på golvet med sin traktor, multitasking! :-) I receptet finns det två alternativ till hur man ska göra fyllningen till mazarinerna, till alternativ 1 tar man mandlar, skålar, skalar och mal dem och till alternativ 2 tar man färdig mandelmassa och till båda alternativen ska det även tillsättas fler ingredienser förstås.  Jag saknar alternativ 3: köp mandelmjöl! Jag antar att när min upplaga av Sju sorters kakor skrevs så var det inte så lätt att få tag på mandelmjöl, men nu finns det ju i varenda livsmedelsaffär. Undrar hur det kommer att stå i nästa upplaga? Anledningen till att jag valde att använda mandlar och inte mandelmassa är att jag har en stor påse mandlar stående i skafferiet som jag plockar ur både när jag ska baka och när jag känner mig lite sötsugen och helst inte vill äta godis. När mandlarna var skalade malde jag dem och sedan fick de stå och vänta till nästa moment.

Den här gången använde jag faktiskt aluminiumformar till kakorna, dels för att jag hade problem när jag skulle plocka ur Helenabakelserna och linserna ur formarna och sedan är de lättare att transportera om de får lov att vara kvar i formarna. Jag gjorde i ordning degen till bottnarna och så fick den vila i kylskåpet ett par timmar, men jag är verkligen inte vän med mördeg som nyss kommit ut ur kylskåpet. Jag tycker att de brukar vara svårarbetade och smuliga, men den här gången lyckades jag få till en fin deg. Den var lättarbetad. Jag kunde enkelt rulla degen till små kulor som jag plattade till innan jag lade dem i formarna. Sedan hade jag inte tid att grädda dem så de fick stå i kylskåpet över natten innan de blev gräddade. Glasyren tog jag först på samman dag som jag skulle ge bort dem. De blev nämligen födelsedagspresent till en kakälskare! Däremot var det knepigt att komma på ett sätt att transportera dem utan att förstöra grasyren. Om någon har ett bra förslag på hur man gör det så tar jag gärna emot tips!


Hur tar jag mig upp till Pelle?

av Heidi