lördag 28 februari 2015

Prinsesstårta


Detta är kaka nr 100 som jag bakat ur Sju sorters kakor!! Då passar det väl bra att fira med en tårta och eftersom vi ska ha födelsedagskalas duger väl den svenskaste tårtan som finns: Prinsesstårtan! Jag är egentligen inte så förtjust i prinsesstårtor, skulle inte köpa en. Jag tycker att de är lite för menlösa och gräddiga. Men den här hembakta var faktiskt helt okej (jag är dock partisk).

Tårtan var inte så svår att göra även om det fanns några besvärliga moment. Jag tycker att det är lite besvärligt att dela kaka i tre jämna och fina tårtbottnar, men det gick faktiskt bra. Tänk bara på att vänta tills kakan svalnat helt innan man skär i den. Jag har aldrig täckt någon tårta med marsipan (eller sugarpaste för den delen). Jag fuskade lite grann för jag hade faktiskt köpt ett färdigt marsipanlock. I Tv-programmet Hela England bakar här om veckan så skulle de baka just svenska prinsesstårtor, men de var tvungna att göra sin egen marsipan och färga den grön. Jag lyckades inte få min marsipan snygg runt om, kan det bero på att det var köpelock och inte lika elestiskt som hemmagjord? Uppe på var inga problem, men hur får man den slät runt om? Min blev veckad! Jag gjorde istället en chokladdekoration ovanpå som jag hoppas fångade blicken så att gästerna inte skulle lägga märke till vecken. :-)

I många prinsesstårtor man ser så har man också sylt som fyllning. I en äkta prinsesstårta ska det bara vara marsansås blandat med grädde som fyllning och så lite gelatin i så att den inte sjunker ihop när man lägger marsipanlocket på. Om man har ett lager med sylt är det faktiskt en operatårta!

Jag funderade ett tag på att göra små prinsesstårtor genom att baka muffins och använda dem som tårtbotten, men det skulle ha tagit mycket längre tid att göra och det hann jag inte med (var ju tvungen att städa också innan kalaset). Någon gång ska jag jag dock testa detta och då kanske jag lägger ut en bild på det i bloggen!

Titta vad jag fick i födelsedagspresent!
4 st!!!

av Heidi

onsdag 25 februari 2015

Kokoskakor


På lördag är det dags för ett litet födelsedagskalas här hemma. Det är faktiskt jag som fyller år! Självklart ska det bjudas på kakor. Jag läste om en äldre dam som till sitt kalas hade bakat lika många olika sorters  kakor som de år hon fyllde och det var ett väldigt stort antal kakor. Jag tänker inte säga hur många år jag fyller, men maken tycker att när jag fyller jämnt nästa år så ska jag baka 40 olika sorter till det kalas. :-)

Idag bakade jag i alla fall kokoskakor (inte att blanda ihop med kokoskaka som också finns med i Sju sorters kakor). Jag brukar nog kalla dessa kakor för kokostoppar, men den här gången blev de inte så toppiga så kokoskakor är ett bättre namn. Jag bakade också en omgång sockerfria kokoskakor (jag bytte bara ut sockret mot Hermesetas lättströ) och dessa blev mycket mer toppiga, kanske för att jag inte hade lika bråttom då utan jag lät smeten stå och svälla en längre stund innan jag klickade ut den på plåten.

Maken som är ett stort fan av kokos fick provsmaka bägge sorterna och han tyckte inte att det var någon skillnad på smaken, båda var helt klart godkända!


Glöm inte bort att njuta av tulpanerna just nu. 
De är en härlig påminnelse om att våren snart är här!

av Heidi

fredag 20 februari 2015

Brownies



Igår bjöd jag ju på amerikanska chokladrutor, men till mitt besök idag har jag uppgraderat kakorna så de blev till brownies istället. Detta gör man enkelt genom att breda smält choklad ovanpå och sedan pynta med valnötter. Detta är alltså ingen kaka för nötallergiker (hasselnötter i kakan & valnötter ovanpå). Men för oss som kan äta så är det en riktig njutning!

Nu har jag snart bakat 100 av kakorna i Sju sorters kakor, inte ens hälften av dem och jag måste erkänna av jag hamnar i svackor då det inte är roligt att baka något ur boken och just nu är jag i en sådan. Det känns lite som om jag redan bakat de mest intressanta och godaste kakorna. (Fast browniesen var riktigt goda.) Men jag vill gärna slutföra projektet, risken är dock att det tar lite tid mellan baken, så kan jag baka lite annat inemellan.

av Heidi

torsdag 19 februari 2015

Amerikanska chokladrutor


Den här veckan är det sportlov i våra trakter. Det är inget jag egentligen märker av. Våra dagar ser likadana ut vare sig det är helg eller vardag. Men mina kollegor är lediga och är inte lika stressade (det är utvecklingssamtalstider och dags för nationella prov), så då har de tid att hälsa på lilla mig! Idag har jag haft besök av min gode vän bibliotekarien och vi har pratat böcker och jag har fått en liten uppdatering om läget på jobbet. Imorgon kommer en annan god vän och kollega på besök, trevligt, trevligt!

Till dagens besök bakade amerikanska chokladrutor, en mycket god chokladkaka! Jag tycker inte om (som jag skrivit tidigare) när det står i receptet att man ska ha i nötkärnor - vilken nöt? Jag misstänker att de menar hasselnötter, men varför skriver de inte det?

Kakorna var goda, precis som jag räknade med. Detta är en av de godaste kakorna jag bakat i år. Om jag ska vara ärlig så åkte en massa kakor i soporna idag. Jag fick ett ryck idag och städade köket och på diskbänken har det stått en burk med kakor från mina senaste bak. Kakor som varken jag eller maken tyckte så värst mycket om. Visst går det att tvinga dem i sig i brist på annat, men nu tänkte jag att stoppa i sig onödigt socker som ändå inte är gott det klara min kropp sig utan! (Jag passade också på att rengöra ugnen idag. Vår ugnslucka har varit väldigt smutsig länge. Jag har försökt gnugga och gno, men inte fått den ren. Efter att ha gått på reklamen om Cillit Bang tänkte jag nu testa den, men det var ju inte bara att spruta på och sedan enkelt torka bort smutsen. Jag skrubbade, men inte försvann det minsta lilla smuts. Då tog jag till spishällsskrapan och skrapade bort smutsen. Det var hårt arbete, men efter en lång stunds ansträng så såg glaset riktigt fräscht ut igen! Imorgon ska jag passa på att göra rent mikrovågsugnen.)

Ett bak som däremot var lyckat var hönökakor, men det passar tyvärr inte in i denna blogg eftersom det är ett matbröd och inte finns med i Sju sorters kakor. Om detta projekt (att baka allt i Sju sorters kakor) snart hade varit över så hade jag gärna börjat med projekt Hembakat för där finns en massa spännande recept som jag gärna skulle vilja sätta tänderna i!

Mina hönökakor, inte så runda men väldigt goda!

av Heidi

tisdag 17 februari 2015

Storsemla


I dag är det fettisdag - har ni ätit någon semla idag? Jag har redan tappat räkningen på hur många semlor jag har ätit i år. Både jag och maken gillar semlor så vi brukar passa på att äta semlor när de finns tillgängliga. Tja, vi skulle nog aldrig köpa före nyår och inte så många efter själva fettisdagen. Har ni testat någon av de nya semmelvarianterna? Det känns som om konditorerna verkligen har tagit chansen att utveckla semlan i år. Jag har sett semmelwraps, korvbrödssemlor, semmeltiramisu och sen de mer vanliga som wienersemlor, vaniljsemlor och semmeltårtor. Jag känner mig inte ett dugg intresserad av att testa de nya varianterna, men wienersemlor tycker jag om. De är så mycket lättare än de med vanlig ”bulle” och känns inte lika mäktiga. Vaniljsemlor har jag ätit, men är inte så förtjust. Då äter jag hellre en riktig vaniljbulle. Wienersemla eller riktiga semlor annars får det vara!!

Förrförra året bakade jag vanliga semlor och i Sju sorters kakor finns bara två sorters semlor så i år blev det storsemlor! Det är samma recept som till vanliga semlor. Man gör bara två stoooora semlor istället för många små. Sen ska de vara i ugnen lite längre och inte att glömma (men det missade jag) eftersom de ska vara längre i ugnen ska temperaturen vara lägre. Mina bullar blev ganska mörka, tura att de skulle pudras med florsocker!

Vi åt av den ena storsemlan idag. Vi var sex personer och det blev ungefär en tredjedel över, så den var stoor. Semlan smakade bra och det är en kul idé att kunna bjuda på semmeltårta t.ex om något ska firas runt fettidagen!

Den fina lykta fick jag idag av makens morfar, som var en av dem som fick smaka på semlan. Gulligt!

av Heidi

måndag 9 februari 2015

Mandelmuffins


 Idag ligger jag på soffan och tycker synd om mig själv, har just kräkts - blä! Jag hade hellre blivit förkyld som resten av familjen! Magsjuka är en av de tråkigaste sjukdomar som finns. Lillprinsen ligger på golvet och "kryper" baklänges. Han är dock pigg och glad trots sin snoriga näsa. Maken ligger dock inte ner (just nu). Han får för första gången vabba idag och ta hand om oss sjuklingar. Han har också varit förkyld, men är på bättringsvägen. Så idag är det definitivt sjukstuga här!

Igår tyckte jag synd om maken som var tvungen att jobba trots att han inte mådde bra så jag erbjöd mig att baka något till honom. Han fick själv välja något ur "Sju sorters kakor" och han valde mandelmuffins. Jag ska kanske poängtera att min magsjuka inte är smittosam, utan mer beror på att jag äter starka mediciner och sedan blev jag först dålig i natt (och maken har inte känt några symptom fastän han ätit av muffinsen).

Smeten görs av bland annat mandelmassa och detta gör muffinsen supersöta. Det fanns inget som balanserade upp det söta så de blev lite för sötsliskiga för min smak, tänka sig jag kan också tycka att något är för sött. Tur att jag bara bakade en liten sats - det blev bara 6 muffins! Anledningen till att det bara blev så få beror på att jag passade på att experimentera lite. Jag vet inte om det syns på bilden, men det ska vara ett rött hjärta mitt i muffinsen. Jag delade smeten i två delar och färgade hälften röd och gräddade den snabbt i en avlång kakform. Sedan tryckte jag ut hjärtan med pepparkaksformar. Därefter hällde jag lite av den ofärgade smeten i muffinsformarna och tryckte fast de röda hjärtana i detta och fyllde på med resten av smeten och voila - ett någorlunda snyggt hjärta mitt i muffinsen. Jag får nog träna lite mer på det!

Om ni undrar vad det bruna ovanpå muffinsen är så skulle man riva choklad och strö ovanpå muffinsen direkt när de kommit ut ur ugnen, lite onödigt på dessa sötsliskiga muffins, men kan nog passa på några andra muffins. Som ni nog förstått nu var inte detta recept en hit enligt mig. Jag kommer säkerligen aldrig att baka dessa igen!

 Vår fina Pelle sitter och längtar efter att få komma ut och leka lite!

av Heidi