söndag 25 januari 2015

Californiakakor


Idag kände jag för att baka lite. Nu när julen (vågar knappt säga det men jag har redan köpt tre julklappar till nästa jul) och barnvälsignelsen är över har jag inte längre några nya projekt att ta itu med (någon som har något förslag?) så jag känner mig lite rastlös. Visserligen tar lillprinsen mycket tid i anspråk, men det känns inte som jag åstadkommer något genom att "bara" ta hand om honom (och hushållet), så då tar jag och bakar lite!

Kakorna heter Califoniakakor och påminner lite om maränger, men innehåller farinsocker (och hasselnötter) istället för vanligt strösocker. När jag var liten gillade jag inte alls farinsocker. Det var jätteäckligt tyckte jag. I Danmark fick vi ofta ymer (påminner lite om filmjölk) med smulor av rågbröd blandat med farinsocker ovanpå. Ymer var gott, men inte strösslet. Nu för tiden har jag dock inga problem med farinsocker! Skulle gärna äta ymer med farinsocker-strössel till frukost om det bara gick att få tag på här i Sverige.

Jag har faktiskt varit i Kalifornien, men åt inga Califoniakakor där. Däremot åt jag riktiga amerikanska donuts, vilket på den tiden (2007) inte var så vanliga här i Sverige. Jag gjorde ganska många utlandsresor innan jag gifte mig. Att resa till USA hade aldrig varit en dröm hos mig, men var en väldigt häftig upplevelse. Tack för att du drog med mig på den resan, Helena! :-)
Det har blivit mycket färre resor på senare år, dels p.g.a. ändrad ekonomi, men också p.g.a. prioriteringar. Vi skulle säkert kunna bo billigare, men just nu föredrar vi att bo här. Jämfört med att spara pengar på billigare boende så tycker jag att ett helt års trivsel hemma är bättre än någon veckas utlandsvistelse, men förhoppningsvis finns det möjlighet till fler resor i framtiden!

Maken åt faktiskt två Californiakakor till fikat trots att han inte gillar maränger. Det är väl ett godkänt betyg om något!

Jag i Kalifornien vid ett av de fantastiska och gigantiska redwood-träden!

av Heidi

torsdag 22 januari 2015

Berlinerskorpor


Det blev en mycket trevlig dag i söndags. Lillprinsen tyckte att det var roligt med alla människor och njöt av att vara i centrum! Jag tror att gästerna gillade fikat. Förutom mina kakor hade vi också beställt en tårta av vår gode vän, Frida. Hon gör underbara tårtor. Titta gärna in på hennes blogg. De är både vackra och goda. Vi hade beställt en gullig, ljusblå tårta med lillprinsens namn. Dekorationer och fyllning fick hon fria händer att välja. Det blev en mycket god tårta med chokladmousse och körsbär, mumsigt!

Vi fick en hel del kakor över, för självklart hade jag bakat lite extra, man vill ju inte råka ut för att det inte räcker. Jag behöver alltså egentligen inte mer kakor i frysen, men om jag inte bakar så blir det ju inget inlägg i bloggen! :-)

Innan jag började med detta projekt trodde jag att kapitlet om skorpor skulle bli det tråkigaste i Sju sorters kakor, men så har det definitivt inte blivit, snarare tvärtom. I detta kapitlet har jag dessutom hittat en av bokens godaste kakor, Margaretas kryddskorpor. Dagens bak är det näst godaste jag bakat i år (det går inte att slå dammsugare).

Berlinerskorpor påminner lite om biscotti och det är ju riktigt goda kakor det. Det krävs inte många ingredienser för att baka Berlinerskorpor och det går rätt snart. Jag lät dem inte torka särskilt länge i ugnen, ca 40 minuter och då blev de torra men inte stenhårda. Jag tror att de kommer att gå åt rätt så snabbt (risken finns väl att det bara blir jag som äter upp dem, inte för att maken inte tyckte om dem, utan för att jag gillade dem!)


av Heidi

torsdag 15 januari 2015

Enkla wienerbröd


Idag har jag fortsatt mitt bak till Lillprinsens barnvälsignelse och det är faktiskt sista baket sedan borde jag vara klar. Det har blivit fyra olika sorters kakor (och av varje sort finns det både en sockerfri variant och en vanlig). Alla kakor är dock inte blåa! :-)

Lillprinsen var så nöjd med att sitta i babysittern idag så jag kunde baka i lugn och ro och utan att behöva stressa. Det är synd att han inte får smaka på några av kakorna. Han har dock börjat få smakportioner. Jag har provat att göra egen puré men det var inte någon större hit. När vi bjuder på mat ur köpeburkarna gapar han dock stort, även om han inte riktigt vet vad han ska göra med maten när han väl fått den i munnen. En liten del sväljs, men det mesta kommer ut igen. Idag har han fått morotspuré att äta och det tyckte han om. Vi får helt enkelt ge honom en god puré på söndag!

Igår bakade jag sockerfria bullar, vilka är väldigt goda så dem är vi själva gärna fast vi inte är diabetiker. De sockerfria bullarna påminner väldigt mycket om dagens bak, enkla wienerbröd. Det är dock inte så mycket socker i degen till wienerbröden, bara 2 msk socker i en sats på 20 bullar. 

Det är en lite annorlunda deg jämfört med vanliga wienerbröd, då man packar in margarinet i degen och sedan kavlar ut det. I de enkla bullarna börjar man med att knåda in margarinet i mjölet. Sedan blandar man de våta ingredienserna för sig, innan man arbetar ihop alla ingredienserna till en deg.

Fyllningen till bullarna består av smör, florsocker och kardemumma. Sedan ska det vara penslat ägg och mandelspån på bullarna, men jag skippade mandelspånen eftersom jag tänkt ha glasyr på bullarna. Glasyren blev förresten lite mörk på bilden, jag vill ha ljusblå glasyr!

Jag har förresten hittat ett recept på sockerfri glasyr på Tasty healths blogg, så det blir glasyr på alla bullar. Sockerfri glasyr består av:
4 msk Sukrin melis
några droppar ättiksprit
1 tsk Philadelphiaost 
vatten till önska konsistens (börja med 2-3 tsk)

Bullarna blev väldigt goda!


av Heidi

tisdag 6 januari 2015

Arraksrullar - dammsugare

 

Idag har jag bakat en av mina favoritkakor! Jag köper gärna dessa, men har aldrig testat att baka dem. I Sju sorters kakor står de under rubriken arraksrullar, jag kallar dem dock för dammsugare. De var inte så svåra att göra så det gör jag gärna igen.

Dessa kakor ska ätas på Lillprinsens barnvälsignelse där temat är blått, så därför blev det blå och inte gröna dammsugare denna gång. På barnvälsignelsen kommer också tre nära och kära med diabetes så därför har jag även bakat en omgång sockerfria dammsugare. Receptet hittade jag på Marja Folckes blogg Baka sockerfritt. De smakade i stort sett som vanliga dammsugare. Det enda besvärliga var kladdet med dadlarna. Jag trodde att de var kärnfria, men det var de inte. Jag mosade dem med stavmixern när jag körde på någon hårt och det var kladdigt att leta reda på kärnorna och sedan få loss dadelsmeten från stavmixern, men resten av baket gick problemfritt.

Dammsugare med dadlar – 6 stycken 

Chokladdegen:
80 gram dadlar
½ dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
1 msk kakao
2 krm arraksarom 
20 gram smör


Mandelmassa:
2 ½ msk äggvita
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
2 1/2 msk sötströ
några droppar bittermandelarom

Dekoration:
50 gram choklad
Chokladdegen
Blanda alla ingredienser till degen och forma sex små längder utav den. Tillsätt vatten/mer kaffe om du vill ha en lösare smet. Tänkt på att degen stelnar vid kyla, så låt gärna degen stå kallt ett tag

Mandelmassa
Blanda ingredienserna till mandelmassan, låt stå kallt i ca 10 minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut till en avlång fyrkant, ta bort det översta pappret. Klä försiktigt de små chokladlängderna med massan. Hjälp gärna till med bakplåtspappret mandelmassan är utkavlad på, då massan kan gå sönder om du med fingrarna drar upp massan på längderna. 
Smält chokladen och doppa chokladen på dammsugarnas kanter! Låt stelna.

Dammsugaren till vänster är den sockerfria!
Den blev betydligt snyggare.

av Heidi

söndag 4 januari 2015

Spetskaka

 

Just nu sitter jag i soffan med en trött lillprins sovandes på mitt bröst. Han är lite kinkig ikväll, kan vara en förkylning på gång. Detta gör dock att det är lite svårt för mig att skriva på datorn, så idag testar jag att blogga på mobilen, inte helt enkelt. Är det något konstigt med detta inlägg så beror det på detta. Jag har inte listat ut hur jag ska lägga in bilder så det får jag göra i efterhand!

Det är ett tag sedan jag senast skrev något här. Vi har haft fullt upp med julen, dess förberedelser och firande. Lillprinsen har blivit mycket bortskämd, både med julklappar och uppmärksamhet. Han har också utvecklats mycket, numera rullar han smidigt från rygg till mage (går inte att lämna honom ensam, man vet aldrig vart han rullar iväg - idag var han på väg in under soffan). Det går inte lika lätt att rulla tillbaks igen till rygg, men det dröjer inte länge!

Jag passade på att sätta honom i babysittern en liten stund idag medan jag bakade. Det har inte blivit så mycket bakande på sistone, men idag kände jag för att baka lite. Det blev en enkel, snabbakad kaka - en spetskaka, vilket är en vanlig sockerkaka som man häller en glasyr gjord av smör, socker och grädde på och ställer tillbaka in i ugnen en stund så att det bildas ett spetsmönster på. God, men inget speciellt.

Jag har inte hunnit sammanfattat förra årets (2014) bakande tidigare. Jag bakade inte så mycket de första månaderna, men var desto flitigare i september och oktober. Men ingen av kakorna var en wow-upplevelse tycker varken jag eller maken. Godast var Sarah Bernardt-bakelserna, ingen större överraskning. Jag hoppas på fler godsaker i år!


Kram Heidi