söndag 14 december 2014

Kryddpepparkakor


Nu är årets andra omgång pepparkakor klara! Jag var ju inte så förtjust i ingefärspepparkakorna, så den här gången testade jag kryddpepparkakorna. I den här degen ingår det också ingefära, men bara 2 tsk jämfört med 1 1/2 msk i ingefärspepparkakorna och det kändes på smaken. De här pepparkakorna smakar som riktiga pepparkakor!!! Degen var också mycket mörkare i färgen och väldigt god! :-)

Det finns dock en sak med ingefärspepparkakorna som jag gillar. De var lite "knäckiga" till konsistensen. Det var väldigt trevligt. Vad det är som ger dem denna textur vet jag inte, för sirap är det i båda recepten, vispgrädde också. Det är dock inget smör i ingefärspepparkakorna - kan det bero på det?

Till lillprinsens ära blev det nallar den här gången. Några har jag spritsat kristyr på, dessa ska jag hänga i köksgardinen, men jag och spritsen var inte riktigt vänner så det blev inte så snyggt. Maken gillade heller inte riktigt hålet i huvudet på nallarna. Han tyckte det såg ut som om de stackars nallarna hade blivit skjutna!

Detta recept använder jag gärna igen! Mycket mumsiga pepparkakor! Hoppas bara att de håller längre än förra omgången pepparkakor!



av Heidi

Julkaka från Uppland


Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen på sistone. Det beror på att saker och ting tar lite längre tid att få gjort här hemma, dels på grund av en lite kille som gärna vill ha uppmärksamhet (och som jag sååå gärna spenderar tid med) men också på jag har så himla ont i mitt ben. Jag har haft ont i ett par månader nu och äter smärtlindrande tabletter dagligen för att kunna stå ut. Jag går hos en sjukgymnast som säger att jag har en inflammation i muskelfästena i baken och knät. I början satte han armbågen på mina ömma punkter, men när svullnaden började gå ner och jag ändå fortsatte ha ont så föreslog han att jag skulle prova akupunktur. Så nu går jag dit två gånger i veckan och blir stucken. Det går lite upp och ner, men tyvärr inte en dag utan att jag behöver äta tabletter. Det gör ont om jag måste sitta på en hård stol en längre tid, soffa funkar bättre. Att ta en promenad brukar straffa sig efteråt, men samtidigt behöver jag röra på mig. Det bästa är att ligga ner, så att ligga på en filt på golvet bredvid lillprinsen är min favoritsysselsättning just nu!

Men nu till bakning! Det har blivit lite bakat här, inte alls så mycket som jag planerat, men vissa saker måste ju bara finnas i december. Pepparkakorna som jag bakat tidigare finns bara två kvar av, så jag baka mer pepparkakor. Igår bakade jag klenäter, en kaka som bara är ett måste i juletider enligt mig! Och sedan måste det ju finnas lussekatter att mumsa på, så det har jag givetvis bakat. Det var ett tag sedan jag bakade dem, men det har inte varit högsta prioritet att få skrivit om dem i bloggen.

Samtidigt som jag bakade vanliga lussekatter så passade jag på att baka julkakan från Uppland. Degen är den samma som till lussekatterna som jag bakade förra året. Jag fuskade lite när jag bakade den för den ska egentligen vara lite större och 16 "armar". Jag gjorde den lite mindre och med bara 8 "armar". Egentligen så passar julkakan bättre om man ska bjuda flera på fika, när det bara är maken och jag som ska ha något till kaffet/teet så räcker det med varsin vanlig lussekatt! Men den är vacker (och god)!


av Heidi