tisdag 24 december 2013

Struvor

 God jul!

Det har tyvärr inte blivit så många inlägg i bloggen på sistone. Jag har varit sjuk, jag drabbades av bihåleinflammation strax före jul och det tog tid att få tillbaka orken. Den har inte riktigt återvänt helt, men nu ska jag i alla fall ta mig samman och skriva om det som jag faktiskt har bakat.


Det finns några kakor som vi bakar varje jul och struvor är en av dem. Jag bakade faktiskt det förra julen också men då glömde jag att fotografera så därför hamnade inte de struvorna i bloggen.

En av anledningarna till att vi bakar struvor är att det är väldigt enkelt att omvandla receptet och baka dem sockerfritt. Det är inte så mycket socker i receptet bara 1 msk och det är enkelt att byta ut det mot något sockerfritt alternativ. Sedan är det ju heller inte nödvändigt att doppa dem i socker. De blir goda nog ändå!

Om jag ska vara helt ärlig så är det ju inte jag som bakar struvorna, utan min käre make. Jag brukar göra smeten, men sedan är det han som sköter själva friteringen. Jag lyckas liksom inte få loss dem från järnet eller så fastnar smeten inte alls på järnet. 

Vi brukar baka hjärtan och fjärilar, men fjärilarna blir oftast bättre. Men det är inte våra struvjärn utan svärmors som numera ständigt hänger i vårt kök. Kanske dags att önska egna?

Det svåra med att baka struvor är att hålla rätt temperatur på oljan, men det sköter maken galant och allt jag behöver göra är att ta hand om disken efteråt! :-)


av Heidi

söndag 8 december 2013

Saffranskaka

 

Igår hade vi vår årliga julfest med det härliga Tigergänget. Det är över fem år sedan vi slutade att arbeta ihop, men vi träffas fortfarande minst två gånger per år. En gång runt midsommar då vi träffas i Ing-Britts sommarstuga och spelar den traditionella Kubbmatchen och en gång till jul då vi snor varandras julklappar! :-)

Den här gången träffades vi hemma hos mig så självklart bakade jag en kaka till kaffet. Det fick bli en saffranskaka, vilket jag faktiskt tycker är en bättre användning av saffran än lussekatter.

Det är enkelt att baka saffranskaka. Det är egentligen en sockerkaka med saffran i, bara att röra ihop margarin, socker, ägg, saffran, mjölk, vetemjöl och bakpulver och sedan grädda i 45 minuter.

Den skulle nog stått inne i ugnen en lite stund till för den sjönk ihop en smula när jag tog ut den och blev lite kompakt, men den var i alla fall saftig och god!

Tyvärr hade jag glömt bort att jag gjort slut på all florsocker när jag gjorde kristyr att dekorera pepparkakorna med, så därför blev det ingen dekor på saffranskakan.


Även katterna var nyfikna på julklapparna! Jag lyckades sno Jills fina julklapp från Anna. Det var en söt liten porslinstomte som satt på en flugsvamp och sedan fick jag också fina träbokstäver så att jag kan skriva GOD JUL!

av Heidi