torsdag 28 november 2013

Mormors saffransbröd

 

Här är julbaket i full gång. Jag har inte bara bakat utan också gjort en massa julgodis, frågan är dock om det räcker till jul!

Jag är inte så förtjust i lussekatter, men det hör liksom till, så idag har jag bakat Mormors saffransbröd. Jag testade också att göra Julkaka från Uppland, men den blev bränd, så jag ska göra ett nytt försök någon annan gång.

Det är lite krångligt att göra degen till saffransbröden. Först ska man göra en deg av jäst, margarin, mjölk, salt, socker och vetemjöl. Degen ska sedan jäsa ca en timme.

Sedan ska man röra ihop matfett, socker, ägg och saffran och när degen har jäst färdigt ska denna smet knådas in i degen, kladdigt! Min deg var inte särskilt lättarbetad. Den var väldigt kladdig och jag ville inte hälla på för mycket mjöl. Lussekatter kan vara nog så torra ändå! Det blev den vanliga formen på mina lussekatter! Det var lättast med denna degen.

Lussekatterna blev goda, men jag tror att jag ska använda något anat recept nästa gång jag bakar lussekatter. Det finns många olika recept, men med lite kesella i blir de saftigare!


Vår lussekatt Maja!

av Heidi

tisdag 26 november 2013

Klenäter

 
En av mina favorit julkakor är klenäter, de är verkligen goda! När jag var liten och vi firade jul i Danmark hos mormor och morfar eller farmor och farfar så fick vi alltid klenäter, så det ligger en hel del barndomsminnen i längtan efter klenäterna. Nu för tiden är det nog bara jag som bakar klenäter i familjen, men det hör till. Ingen jul utan klenäter!

Det krävs inte så många ingredienser för att baka klenäter, bara margarin, ägg, florsocker, rivet citronskal, vetemjöl och så konjak. Tack så mycket, pappa för det bidraget! Jag blandade ihop alla ingredienser till en deg, som sedan fick vila över natten.

Degen var lätt att kavla ut. Jag skar romber av degen som jag sedan gjorde ett hack där jag kunde trä igenom halva klenäten så att den blev "vriden".  Därefter värmde jag oljan till 180 grader och lade försiktigt ner klenäter i den uppvärmda oljan så att den fick fin färg på båda sidorna. Sedan fick klenäterna ligga på hushållspapper och rinna av innan jag stoppade dem i en fin julburk.

Maken tyckte dock att det luktade friterat i hela huset när jag var klar, men det var det värt för nu har vi klenäter så att det räcker hela julen, hoppas jag!


av Heidi

torsdag 14 november 2013

Skansens julpepparkakor

 

Idag har vi bakat pepparkakor, inte bara jag alltså utan maken hjälpte också till. Hembakta pepparkakor är ju så mycket godare än köpt. Ibland räcker dock recepten till så många pepparkakor att man hinner tröttna på dem och de aldrig blir uppätna. Vi hittade förresten en förpackning med köpta pepparkakor från förra året när vi letade i skåpet efter pepparkaksformarna.

Skansens julpepparkakor skulle enligt receptet räcka till 160 kakor, men vi fick inte ut så många kakor för vi gjorde några stora pepparkakor som ska användas till dekoration. Jag trodde att det skulle bli många fler pepparkakor, så jag har faktiskt gjort i ordning en sats till för att jag ska kunna göra allt jag har planerat.

Enligt det här receptet ska man börja med att värma ljus sirap i en kastrull, som sedan ska hällas över farinsocker och smör. Detta ska sedan röras tills det har svalnat. Därefter tillsätter man ett ägg och kryddorna. I det här receptet är kryddorna bara nejlikor och pomeransskal. Malda pomeransskal var svårt att hitta. Jag var runt i flera affärer, men de flesta hade bara hela pomeransskal. Jag började fundera på om jag kunde mala skalen på egen hand när jag till slut hittade dem malda i min lilla närbutik.

En annan ovanlighet med detta receptet är att man skulle lösa upp bikarbonatet i lite vatten innan man häller ner det i smeten. Detta har jag nog inte sett i något annat recept. Till slut tillsätter man mjölet och arbetar ihop det till en deg. Sedan ska degen vila, gärna över natten.

När man kommer till själv utbakningen är det svåra att kavla ut degen tillräckligt tunn. Jag tycker att det är lättare att kavla ut degen på matborden är på diskbänken, även om matbordet är lite för lågt. Det är lättare att ta loss kakorna från bordet.

Vi har ca 50 olika sorters pepparkaksformar och make har nyligen beställt fler (han är faktiskt mer fanatisk än jag). Men jag tycker bäst om de små (5 cm eller mindre) de pepparkakorna blir godast! Pomeransskalen gav pepparkakorna en liten annan smak, men de var mycket goda. Jag får nog spara ett par pepparkakor så att jag kan jämföra dem med de andra recepten!

av Heidi

torsdag 7 november 2013

Bakpulverskorpor

 

Vi har nästan slut på kakor, både i skafferiet och frysen. Det enda vi har kvar är ett par av Farmors lunchpepparkakor och när jag tittar i bloggen ser jag att de bakades i april. Det är helt enkelt dags att fylla på förrådet igen.

Jag har fått för mig att skorporna i Sju sorters kakor inte är något för mig, men Margaretas kryddskorpor blev ju en riktig hit, så jag testar en sort till. Eftersom jag inte har varit duktig och förberett mig och handlat hem ingredienser får det bli något jag kan göra med det jag har hemma i skafferiet. Bakpulverskorpor verkar enkelt och kräver ingen jäst, så det testar jag!

Det är bara att blanda ihop socker, vetemjöl, bakpulver, kardemumma, margarin och mjölk, så att man får en fin och lite kladdig deg. När man gör skorpor ska man inte ta mer mjöl än vad som står i receptet. Jag använde faktisk en deciliter mindre till min deg.

Sedan formade jag degen till små kulor. Jag gjorde mina lika stora som valnötter ungefär. Enligt receptet skulle det bli ungefär 180 skorpor. Jag fick ut 150 st, så man kan göra skorporna ännu mindre.

Degen gräddades ca 8 min i 225 grader. Därefter delade jag dem mitt på och sedan fick skorporna torka i ugnen ca en timme. När de svalnat lite var det dags för provsmakning och de var inte så dumma!


Maja hjälper också till i köket! 

av Heidi