söndag 25 augusti 2013

Muskotsnitt


I helgen har jag firat min far som fyllt 70 år. Det en riktigt trevlig fest. Eftersom största delen av vår släkt bor i Danmark träffar jag dem inte så ofta, men nu hade pappas tre systrar med sina respektive kommit till Sverige, dessutom kom även vår "svenska" kusiner. De har jag nog inte träffat sedan det senast var en stor fest. Det blir lätt så när alla skaffar familj och

Till pappas fest hade jag i alla fall bakat Mandelfrestelser, ingen kaka från Sju sorters kakor, men en mycket god kaka. Receptet har jag fått av en av mammas och pappas gamla vänner, jag minns att hon alltid bakade dem när jag var liten. Jag kanske ska lägga upp receptet här någon gång i framtiden. Kakorna som jag bakade till pappas fest gick snabbt åt.

Idag tänkte jag i alla fall baka något annat. Jag kommer säkert ha fullt upp i veckan som kommer och inte att ha så mycket tid över till bakning, så jag passar på nu när maken är iväg och jobbar och jag är ledig från jobbet eftersom det är söndag.

Jag har ett tag varit sugen på att testa att baka Muskotsnittar. De ser ut att påminna om hästskor och kolakakor och de är ju verkligen goda. Jag hade redan köpt hem muskotnötter så att de skulle finnas hemma när anda skulle falla på. Jag är däremot inte van vid att baka med muskotnöt. I receptet stod det att det skulle vara riven muskotnöt, så jag körde en muskotnöt i mandelkvarnen. Det blev mycket mer än den halva tesked som behövde, men jag tror att konsistensen blev den rätta.

Muskotsnittar var inte särskilt svåra att baka. Jag började med att röra ihop margarin, socker, kanel och muskotnöten. När det blivit till en slät smet rörde jag ner 5 dl mjöl, men det blev en väldigt mjuk och lite kladdig deg, så jag blev lite fundersam om jag verkligen tagit rätt mängd. Jag tittade i receptet igen och så att jag gjort rätt.

Jag delade degen i fyra bitar och rulla ut varje bit till en lång rulle, lika lång som en bakplåt. När jag lagt rullen på ett bakplåtspapper plattade jag till den först med min hand och sedan med en gaffel. Sedan var det bara att stoppa in plåten i ugnen. I receptet stod det att kakorna skulle vara inne i ugnen i 20 minuter, men efter den tiden hade mina kakor fortfarande inte fått så mycket färg och såg inte riktigt färdiggräddade ut, så de fick vara inne åtta minuter extra. Min ugn är inte så bred, så jag tror att rullarna inte blev tillräckligt utplattade och lite för tjocka, därför behövde de lite extra gräddning. När jag tagit plåten skar jag längderna i sneda kakor. Trots tjockleken blev kakorna goda och knappriga när de kallnat.

Kakorna gick mycket snabbt att baka och var goda, så dessa rekommenderar jag gärna!

En muskotnöt!

av Heidi

fredag 16 augusti 2013

Fyriskaka


Det har inte blivit så mycket bakande eller bloggande de senaste två veckorna, så är det när man börjar jobba igen efter semestern. Det är jobbigt att ställa om sig efter att ha varit ledig så lång tid till att börja jobba 100 %, ja mer än så. Det har varit långa arbetsdagar och inte blivit mycket tid eller ork över till annat.

Men forskning säger att det underlättar att komma tillbaka till jobbet efter semestern om man fikar mycket och umgås med sina kollegor. Detta tänkte jag ta tillvara på och bjuda på Fyriskaka.

Fyriskaka, även kallad Äppelsockerkaka, är en enkel sockerkaka som man stoppar ner äppelklyftor i. Den är enkel att baka och god. Den behöver inte vaniljsås, utan är saftig och god och klarar sig på egen hand. Tyvärr hade jag inte egenplockade äpplen hemma så jag fick besöka en affär och plocka några fina, gröna äpplen från fruktdisken och det gick bra den här gången.

Det känns lite höstigt med äppelkaka, men det hör till den här perioden och det blir säkert ett par till innan säsongen är över!


av Heidi

tisdag 6 augusti 2013

Marmorerad kaka med saffran


Idag har vi varit i Sala och besökt silvergruvan. Det är en mycket spännande plats. Man kan välja mellan olika guidade turer nere i gruvan. Vi valde den djupaste turen som gick 155 meter under jord. Där var det kallt, så vi hade tagit på oss både långbyxor och fleecetröja. På en del ställen fanns det faktiskt snö och is. Vi fick gå igenom trånga gångar, men också se storslagna bergssalar. I flera av de stora salarna fanns underjordiska sjöar med klart vatten så att man kunde följa de skrovliga klippväggarna ner till botten. I ekosalen lät vår sång "Blinka lilla stjärna" som en imponerande kör stod och sjöng fastän vi bara var 7 personer.

Det blev en heldagsutflykt så vi hade packat med oss en matsäck, mackor och självklart en kaka. Men just när vi skulle sätta oss ute i parken och fika började det regna, så vi fick sitta inne i bilen och fika istället.

Dagens utflyktskaka blev en marmorerad kaka med saffran som jag bakade igår. Det blev lite julsmaker med både saffran och russin (trots att maken inte gillar russin i kakor).

Kakan är inte svår att baka. Först smälte jag margarinet, den här gången stod det faktiskt i receptet vad man skulle göra med margarinet, och lät det svalna. Under tiden vispade jag ihop ägg och socker, så det blev pösigt och sedan rörde jag ner gräddfil och margarinet. Därefter blandade jag i de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, bikarbonat och russin. Smeten delade jag i två bunkar. I den ena rörde jag ner kakao och i den andra saffran, som jag hade rört ut i lite vatten. Sedan varvade jag de båda smeterna i en smord form. För att få den marmorerade looken drog jag med en gaffel i formen några gånger. Sedan var det bara att stoppa in den i ugnen och grädda i en timme i 175 grader.

Kakan blev mycket god och vi åt inte upp hela så vi kan njuta av kakan vid fler tillfällen!


av Heidi

måndag 5 augusti 2013

Körsbärstårta från Schwarzwald


Idag är det makens födelsedag! I morse fick han presenter, en kopp kaffe och en kort skönsång på sängen. Tja, kaffet fick han i en kopp i handen, men det kom också en del kaffe på golvet för vår lilla buskatt, Pelle bestämde sig för att vrida sig ur min famn mitt i "Ja må han leva" och han sparkade till koppen så det skvätte kaffe på golvet. Så innan maken kunde börja öppna presenterna fick vi städa lite.

När vi firade maken i torsdags fick han en grill i födelsedagspresent, så idag testkörde vi den. Mina svärföräldrar kom hit och fick bli provsmakare. Vi åt förutom grillmaten även tårta, men idag blev det en ny tårta. Jag har fått en hel hink körsbär. Igår kokade jag körsbärssaft, mycket gott och idag provade jag att göra Körsbärstårta från Schwarzwald.

Det är en smula komplicerad tårta, många krångliga moment. Först gjorde jag en mördeg. Jag blandade ihop mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och margarin till en deg. Degen fick sedan vila svalt i en halvtimme innan jag kavlade ut den och lade den i en form med löstagbar kant. Degen naggades innan den fick åka in i ugnen i 20 minuter. Men när jag sedan tog ut den och skulle lossa den från formen smulade den helt sönder, så det var bara att börja om från början. Andra gången blev kakan också smulig, men då förflyttade jag den direkt över till tårtfatet sen fick den ligga där och svalna.

Därefter var det dags att göra de andra tårtbottnarna som skulle vara chokladbottnar. Jag började med att vispa ihop ägg, hett vatten, socker och vaniljsocker så att det blev pösigt. Man får prova på så många olika tekniker när man bakar ur Sju sorters kakor. Hett vatten, socker och ägg brukar jag inte vispa ihop när jag ska baka, men det blev mycket fluffigt. Sedan rörde jag försiktigt ned mjöl, potatismjöl, kakao, kanel och bakpulver. Smeten hällde jag ner i en smord form och sedan stoppade jag in den i ugnen i 30 minuter. Denna kaka skulle gräddas lite svalare än mördegen (1750 jämfört med 2000). Sedan fick kakan svalna innan jag delade den i två bottnar.

Nu var det dags att göra själva fyllningen. Först kokade jag upp mina urkärnade körsbär tillsammans med lite socker. Jag kokade även upp lite körsbärssaft och potatismjöl i en kastrull bredvid, när det börjat tjocknat hällde jag i körsbären och sedan fick det stå och svalna.

Sedan lade jag fyra gelatinblad i blöt som sedan smältes i mikron. Under tiden vispade jag grädde som gelatinet skulle röras ned i, men jag är inte van vid att vispa så stor mängd grädde i KitchenAiden så jag fick leta fram stänkskyddet. Med stänkskyddet på hade jag inte lika god sikt ner i bunken så grädde blev lite för mycket vispad, lika bra att vispa vidare och göra smör och sedan köpa ny grädde till tårtan! Däremot är jag lite fundersam över varför man skulle ha gelatin i grädden, enbart vispad grädde är ganska fast i konsistensen. Om jag bakar om tårtan tror jag att jag skippar gelatinet.

Därefter kom jag till det roligaste momentet: lägga ihop tårtan. Först var det mördegsbotten längst ner, sedan hälften av körsbärskrämen och ett lager med grädde. Sedan en av chokladbottnarna och där på resten av körsbärskrämen och lite mer grädde. till slut sista chokladbotten och resten av grädden runt hela tårtan. Eftersom det är en tårta från Schwarzwald behövs det självklart choklad på också. Jag smälte 200 g mörk choklad och blandade det med två matskedar matolja. Detta fick sedan stelna innan jag hyvlade det med en osthyvel så att det blev små rullar som jag dekorerade tårtan med.

Tårta blev mycket god, men också mycket mäktig. Vi var fyra stycken och vi åt knappt upp en fjärdedel av tårtan. Maken tog dock med sig resten av tårtan till orkesterövningen och där försvann resten av tårtan.

Grattis älskling!


av Heidi

torsdag 1 augusti 2013

Mockatårta


På måndag fyller min älskling år, men eftersom hans moster och hennes man far tillbaka till Småland i helgen passade vi på att fira idag. Självklart skulle det firas med tårta och maken hade själv valt tårta ur Sju sorters kakor. Då föll valet på mockatårtan, inte vad jag skulle valt till min egen födelsedag eftersom jag inte är så förtjust i kaffe men för maken var det ett självklart val.

Jag bakade bottnarna hemma på morgonen och tog sedan med dem ut till sommarstugan där jag lade ihop resten av tårtan. Till denna tårta ska det vara marängbottnar, vilket gjorde maken tveksam när han insåg detta. Maränger är ju inte hans favorit, han tycker att det är alldeles för sött. Marängen till bottnarna gjorde jag genom att vispa äggvitor och socker i en bunke, men denna bunke skulle stå i en kastrull med kokande vatten. När man gör maräng över vattenbad blir det schweizisk maräng. Den är mer kompakt än annan maräng och passar bäst till tårtbotten.

Sedan finns det fransk maräng, den är mer porös och passar till vanliga maränger, till exempel i marängsviss. Fransk maräng gör man genom att bara vispa äggvitor och socker.

Det finns även något som kallas italiensk maräng, då vispar man äggvitorna tillsammans med sockerlag. Det är den marängen man använder när man bland annat ska göra macaroons.

När marängen blev tjock och blank smetade jag ut den på två bakplåtspapper som jag förberett innan genom att rita tre cirklar med diameter ca 22 cm. Sedan gräddades de i 1 timme och 25 minuter på ganska låg temperatur, 125 grader. Om man inte har varmluftsugn behöver man byta plats några gånger på plåtarna så att de blir jämnt gräddade.

Fyllning i denna tårta är en mockakräm som är gjord på kaffe, vatten, smör, florsocker och äggvitor. Det blev inte så mycket kräm med tanke på att det ska vara emellan alla tre tårtbottnar och även som garnering så blev jag orolig att det inte skulle räcka. Det var i knappaste laget. Det blev knappt någon garnering på sidorna, så det var svårt att fästa mandelspånen där. Nästa gång ska jag nog göra dubbelt så mycket mockakräm!

Man ska även sikta kaffepulver över tårtan, men eftersom kaffe inte är min favorit gjorde jag en kupp och siktade kakao över istället.

Trots mina farhågor blev det en god tårta som jag kan tänka mig att baka igen. Marängen blev sådär seg och god som den ska vara i en marängtårta och mockakrämen smakade inte så farligt mycket kaffe. Dessutom var mockakrämen inte så söt, så den balanserad marängernas sötma på ett bra sätt.

Man kan även göra mockabakelser av samma ingredienser, men dem testar jag en annan gång!

av Heidi