måndag 29 juli 2013

Chokladmuffins


Igår fick äntligen se Stendörren! Jag har bott här i 12 år och under alla de åren har jag hört folk prata lyriskt om Stendörren, men aldrig själv kommit dit. Det är lite problematiskt när man inte själv har körkort och det är en och en halvtimmes bilfärd dit, det går inte att cykla.

Men nu kan jag också prata lyrisk om denna underbara plats! Stendörren är ett naturreservat vid den sörmländska skärgården. Det är runda, mjuka klipphällar, många små öar och vikar. Från en del öar går det hängbroar så att man kan komma ut på öarna även utan båt. Vi hittade en vik som vi fick lov att ha alldeles för oss själva och så fort vi lagt ifrån oss packning tog jag chansen att ta dagens första dopp. Det var jätteskönt! Jag har inte badat särskilt mycket i sommar. Det var nog bara det tredje doppet i år, men hit åker jag gärna och badar igen. Jag får nog tjata lite på maken för han är en riktig badkruka! :-)

Innan vi åkte iväg på morgonen hann jag dock baka, till dagens matsäck bakade jag chokladmuffins. Jag hade inte så mycket tid på mig och dessa gick snabbt att göra, ingen jäsning och bara en kort stund i ugnen. Först blandade jag ihop margarin, ägg, socker, vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och bakpulver. Sedan fyllde jag muffinsformarna till hälften med smet. Ni ser väl att det är ett Mumintroll på formen? Muffinsen skulle sedan vara 10 minuter i ugnen.

Sedan packade vi chokladmuffinsen och badkläderna och for iväg! Vi hade fint väder större delen av dagen och hade en underbar dag.

PS. Muffinsen smakade mumsigt, lite som små kladdkakor. Passade min smak perfekt!

Jag gillar inte att bli fotograferad och speciellt inte i badkläder,
så ta en noggrann titt för en sån här bild får ni nog aldrig mer se!

av Heidi

fredag 26 juli 2013

Vaniljhjärtan


Idag firar jag och maken 5-årig bröllopsdag! Tänk att tiden gått fort och fortfarande älskar jag dig lika mycket min älskling! <3 Vi har firat dagen genom att göra en utflykt till Birka. Jag har aldrig varit på Birka eller Björkö som ön egentligen heter, men jag har länge varit sugen på att se Sveriges första stad. Tyvärr var mina förväntningar lite för stora. Jag hade hoppas på att få se mer, men det är ju inte mycket som är synligt idag. Det var dock ändå spännande att ha varit där!

Självklart hade vi packat en fikakorg till utflykten och idag var den dagen till ära fylld med hjärtan, vaniljhjärtan, som jag bakade igår. De är en smula knepiga att baka, speciellt om man inte har de rätta bakformarna. Jag hade inga hjärtformar, men en muffinsplåt med hjärtformade hål. Den funkade, men nu har jag beställt riktiga formar så nästa gång blir kakorna förhoppningsvis lättare att baka och godare!

Jag började med att göra i ordning degen. Jag blandade vetemjöl, potatismjöl, socker och margarin. När det blivit en smidig deg ska den ligga svalt en stund. Under tiden som degen vilade gjorde jag i ordning vaniljkrämen. I en kastrull rörde jag ihop grädde, en äggula, socker och potatismjöl. Medan detta värmdes rörde jag i kastrullen tills det hade tjocknat. Sedan fick det svalna och när det svalnat blandade jag i vaniljsocker.

Sedan var det dags att baka ut kakorna. Jag kavlade ut degen på ett bakplåtspapper för att det skulle vara lättare att flytta degen till formarna, men degen gick ändå i bitar när jag lyfte den och formarna var för djupa för att det skulle funka att enkelt lägga ned degen i formarna. Jag fick istället ta en degklump och trycka ut i den i formen, sedan lade jag en klick vaniljkräm i formen och penslade kanterna med ägg. Därefter kavlade jag ut en bit deg och lade ovanpå och tryckte till. Kakorna gräddades sedan i ugnen i 15 minuter. Kakorna blev en smula spröda så jag fick vara försiktig när jag skulle lossa dem från formen. Proportionerna kaka - fyllning blev lite ojämn, lite för mycket deg för att kakorna skulle smaka utmärkt, men de blev goda!


Jag hoppas att vi får många fler år tillsammans. älskling!

av Heidi

onsdag 24 juli 2013

Kardemummabullar


Det blir många utflykter på sommaren och självklart måste man ju fika då! Resten av året fikas det också en hel del, måste jag erkänna, men då är det ofta en kopp te när jag kommit hem från jobbet. Jag dricker ju inte kaffe!! På sommaren dricker jag ytterst sällan te. Det är ett problem att hitta något annat gott att dricka till fikat på sommaren, då man ju helst vill ha något kallt att dricka. De flesta kalla drycker innehåller ju mycket socker och jag skulle helst minska ner på sockerintaget, när man dessutom ska äta en söt kaka till. Är det någon som har något förslag på något gott, törstsläckande så tar jag tacksamt emot förslag!

Idag har vi haft tjejträff vid Sofies pool. Vi är ett gäng tjejer som försöker träffas en gång i månaden för att snacka lite och äta något gott. Idag bidrog jag bidrog med kardemummabullar som lilla Jonna också godkände!.

Kardemummabullar är vanliga hederliga svenska fikabullar, men med en lite ovanlig fyllning, åtminstone för mig som mest brukar ha smör och kanel i. Först gjorde jag en vanlig bulldeg med kardemumma i självklart (och margarin, mjölk, jäst, salt, socker och vetemjöl). När degen är klar ska den stå och jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter). Därefter ska degen knådas och kavlas ut. Jag brukar dela degen i två delar och kavla ut dem var för sig.

Fyllningen gjorde jag genom att riva mandelmassa och blanda detta med margarin och kardemumma. Bred sedan fyllningen på degen och rulla ihop som en rulltårta. Skär i skivor och lägg i pappersformar eller på bakplåtspapper. Jag föredrar att lägga bullarna direkt på bakplåtspappret, det blir mindre skräp vid ätandet. Bullarna ska gräddas ca 10 minuter i ugnen och sedan är det bara att mumsa på nybakta bullar eller ta med dem på utflykten.

En del av de goa brudarna i tjejgänget!

av Heidi

tisdag 23 juli 2013

Jitterbuggare

 

Idag har vi varit i Kolmårdens djurpark. Det var några år sedan jag senast var där. Vi har haft en härlig dag. Det är kul att se alla djuren, men efter att ha sett en del av djuren i vilt tillstånd i Afrika så tar det bort lite av spänningen. Fast så många olika sorters djur såg jag nog inte på en och samma dag när jag var i Tanzania. Det roligaste var nog att åka linbanan över djuren, det har jag aldrig provat förut. Årets delfinshow var också fantastisk!

Vi har gått mycket idag - fötterna är trötta, men vi har också ätit mycket. Jag är fortfarande mätt! Igår bakade jag för att vi skulle ha med lite gott till fikakorgen, men det fanns så mycket gott inne i djurparken (jag åt Ben & Jerry-glass) att vi först åt av kakorna när vi kommit ut ur parken.

Jag hade med mig bullar och Jitterbuggare. Det är en kaka jag varken ätit eller bakat förut, så jag vet inte riktigt hur de ska smaka egentligen, om mina blev "riktiga". De är ganska komplicerade att göra, men goda, så det kan vara värt besväret.

Först gör man degen; blanda vetemjöl, socker, margarin och en äggula. Arbeta sedan ihop detta till en deg och låt degen vila svalt en stund. Vispa under tiden ihop fyllningen; äggvitor och socker. Kavla sedan ut degen och bred på fyllningen, rulla därefter ihop degen som en rulltårta. Låt "rulltårtorna" stå kallt en stund. Skär sedan dessa i skivor och grädda i ugnen. Jag tyckte inte att de verkade klara efter 15 minuter så mina fick vara i ugnen i 20 minuter, då hade de dock fått mer färg på än kakorna på bilden i Sju sorters kakor.

Kakorna var som sagt goda, men maken tyckte att jag skulle ha bakat Tigerkaka eller "Kamelbullar" till djurparksbesöket!

Hela skaran samlad vid fikabordet på Kolmården!
av Heidi

tisdag 16 juli 2013

Kokosdrömmar

 

Vad har ni för drömmar?

När jag var liten hade jag många drömmar om hur mitt liv skulle se ut i framtiden. Blev det så - nej! Men jag har ett bra liv: en man som älskar mig, ett mysigt hus med en egen trädgård, två gosiga katter och jobb som jag trivs med. Ibland är det lätt att glömma bort alla de bra sakerna och bara drömma om mer.

Mitt bakprojekt har lett till lite mer kakätande, så nu har jag börjat med ett nytt projekt. Folk som känner mig tycker nog att jag har blivit lite galen. Det är inte likt mig att ge mig ut och springa. Jag är ingen sportig typ, men under den här semestern har jag startat varje dag med en springtur. Jag drömmer om en smal och snygg kropp, men än har löpningen inte uträttat underverk. Jag får nog ge bort kakorna jag bakar, men först ska jag provsmaka några stycken! :-)

Drömmar är en kaka som jag har blivit bjuden på många gånger. Det är verkligen en traditionell småkaka, men jag tror inte att jag själv har bakat drömmar någon gång. Idag ska jag dock testa kokosdrömmar. Kokos är min makes favorit, så det fanns redan hemma.

Jag började med att blanda margarin, socker och vaniljsocker. Sedan rörde jag ned kokos, hjorthornssalt och vetemjöl i smeten. Det stod att man skulle ha ca 5 dl vetemjöl, men jag använde bara 4 dl. Sedan lät jag degen vila ca en timme i kylskåpet innan jag rullade som kulor som jag lade på bakplåtspapper. Eftersom jag hade lite annat jag också ville hinna med använde jag varmluft och gräddade två plåtar med kakor samtidigt i ugnen. Kakorna ska ju inte ha någon färg så man behöver inte byta plats på plåtarna.

Kakorna var goda, men jag tror att de skulle kunna bli ännu godare med lite rivet lime- eller citronskal. Ibland kan drömmar bli lite för söta, så något syrligt kan ge en extra twist.

Lycka till med era drömmar!

Det var mycket mygg ute i skogen, därav långbyxor!
av Heidi

torsdag 11 juli 2013

Krusbärskaka


I våras planterade vi en krusbärsbuske i vår trädgård, men tyvärr blir det inga krusbär på den i år. I mina svärföräldrars trädgård är det fullt av krusbär, så där har jag varit och pallat lite bär (med deras tillåtelse förstås).

Jag minns att vi brukade plocka krusbär i mormors trädgård när jag var liten. Jag var dock inte så förtjust i bären, jag tyckte att de var lite sura. Men när mamma kokade kräm på dem då smakade det gott, fast hon var tvungen att sila bort skal och kärnor ordentligt annars ville vi inte ha. Helst ville vi att hon skulle göra den så "lång" som möjligt, då blev den seg och tog man en sked kräm ville den nästan inte släppa taget från krämen.

Idag har jag dock inte gjort kräm utan jag har bakat en krusbärskaka. Det är en  sockerkaka med krusbär i. Man ska dock vispa äggulorna och äggvitorna för sig. Man rör ihop alla ingredienser utom äggvitorna. Det blir en ganska tjock smet. Sedan ska man vispa äggvitorna till skum och detta ska sedan blandas ihop. Jag tror att det var meningen att smeten skulle bli luftigare då, men eftersom smeten var tjock var det svårt att blanda ner äggvitorna, lite luftigare blev den men inte mycket.

Sedan skulle man varva smet och krusbär i en smord, men det stod att det var viktigt att det var smet längst ner i formen och överst. Det blev inte så mycket smet så jag bredde smet i botten, lade på krusbären och bredde smet över. Det blev ungefär lika mycket smet under krusbären som över. Men i ugnen jäste kakan rejält och när jag skar upp den låg krusbären i botten på kakan. Nästa gång tror jag att jag istället ska hälla all smet i formen och sedan trycka ner krusbären i smeten.

Kakan smakade gott  och de syrliga krusbären var en god kontrast till den söta kakan.


av Heidi

tisdag 9 juli 2013

Schackrutor & chokladsnurror

 

Jag hade egentligen inte tänkt baka schackrutor denna vecka utan hade planerat att göra något helt annat, men så läste jag en blogg och blev inspirerad. Det här ville jag också prova! Schackrutor har jag bakat många gånger. Det är en enkel småkaka som är god. Men varför nöja sig med fyra rutor när man kan göra fler? Är detta väldigt krångligt? Jag var tvungen att testa.

Jag gjorde två satser, en som jag blandade i kakao och en som jag blandade i vaniljsocker, övriga ingredienser är margarin, mjöl och socker. Därefter lät jag degarna vila en kort stund i kylskåpet innan jag kavlade ut dem. Jag kavlade ut den ljusa degen först och penslade den med äggvita (efter tips från bloggen, för att limma ihop). Sedan kavlade jag ut den mörka degen på ett bakplåtspapper, för att enkelt kunna flytta den. Jag lade den mörka degen på den ljusa och skar bort kanterna runt om så att den blev rektangulär. Sedan delade jag den på mitten, penslade äggvita på ena halva och lade den andra halvan ovanpå. Nu hade jag fyra lager kaka, vartannat lager ljus och vartannat lager mörk deg.

Sedan skar jag degen på längden i ca 4 mm breda remsor. Dessa pusslade jag ihop fyra och fyra med äggvita emellan, varannan med mörk deg längst ut och varannan med ljus deg så att det bildades ett schackrutigt mönster. Jag packade in degen i plastfolie och lät den vila i kylskåpet i några timmar. Därefter skar jag degen i ca 4 mm tjocka skivor som jag lade på en plåt och sedan gräddade i ugnen i 10 minuter. Kakorna jäste lite så de hade inte lika fina raka kanter när de kom ut ur ugnen, men vad gör det. De blev ju häftiga!

Degen som jag skar bort i början passade jag på att göra chokladsnurror av, så har jag prickat av de kakorna också! :-)

Jag tror att jag mest kommer att baka schackrutor i fortsättningen, men som sagt var varför nöja sig med fyra rutor!


av Heidi

söndag 7 juli 2013

Äppelmunkar


I helgen har jag, Heidi, varit på besök hos Jenny. Det har varit en härlig helg. Jag vill gärna passa på och få mycket gjort när jag har semester, så jag har stressat runt och inte riktigt haft någon semester, som min make brukar säga. Det var så skönt att få en weekendssemester hos Jenny (och en skön kväll hos Helena) där jag kunde gå ner i varv lite grann. Vi har ätit gott, promenerat och självklart tittat på film. Jag och Jenny har en förkärlek för kostymdramen, men tyvärr lyckas vi ofta ut för bottennapp. I lördags såg vi Anna Karenina, en mycket vacker film men en tragisk historia.

Sedan bestämde vi oss också för att baka något tillsammans. Jenny har inte vågat fritera något ensam ännu, så vi bestämde oss för att testa att baka munkar, vilket jag heller inte har gjort någon gång. I Sju sorters kakor finns det ett recept på äppelmunkar, som även kallas Berlinermunkar, men självklart kan man fylla dem med annat också.

Medan Jenny gjorde i ordning lunchen, jättemumsig kycklingsallad, började jag med degen. Man startar med att ljumma mjölken och löser sedan upp jästen däri. Därefter ska man blanda i 3 dl mjöl i detta. Det kändes mycket märkligt att redan på en gång få en fast deg, men jag smälte smöret och knäckte ner ägget i degen och använde händerna för att arbeta in det i degen. Sedan blandade jag i sockret, kardemumma och resten av mjölet. Vi båda tyckte dock efter att ha smakat munkarna att man gärna kan ha i mer kardemumma.

Sedan var det dags att äta lunch. I receptet står det inget om att degen ska stå och jäsa, men det fick vår deg göra och det var inga problem. När vi ätit färdigt kavlade vi ut degen och började fundera hur stora munkar vi skulle göra. I receptet står det att man ska ta ut 6 cm stora ringar, men vi bestämde oss för att göra lite mindre munkar. Jenny hade ett bra pepparkaksmått som var ca 5 cm, då blev det lagom stora munkar så att man kunde äta ett par stycken.

Sedan var det bara att börja värma olja, medan vi gjorde klart munkarna. En liten klick äppelmos, vik över degen och tryck ut med pepparkaksmåttet. Sedan släppte vi försiktigt ner dem i den varma oljan. Vi friterade en i taget, det gick snabbt, då kunde vi ha koll så att de inte blev för mörka. Efter att ha provsmakat dem kunde vi konstatera att nästa gång ska vi sänka värmen lite och fritera dem lite längre. 

Vi provade även att göra några varianter. Hallonsyltsmunkar gjorde vi blomformade . De höll inte ihop lika bra, men det kan också bero på att vi hade på för mycket hallonsylt. Sedan hade vi kvar en liten klutt deg och den räckte lagom till två chokladmunkar (vi lade en lite ckokladbit i varje). Det var synd att vi inte kom på detta tidigare för de var godast.

Det blev en mysig fikastund på Jennys balkong då vi funderade på vad vi ska ha i munkarna nästa gång, för vi kommer definitivt bakar munkar fler gånger!


Av Heidi & Jenny