måndag 27 maj 2013

Pepparnötter


Idag har jag bakat pepparnötter. Dessa har jag bakat tidigare under min Sju sorters kakor-period, men då hann jag inte dokumentera baket. Kakorna var goda och tog snabbt slut, men nu blir det påfyllning i kakförrådet.

Pepparnötter är enkla att baka, men det krävs att man har en välfylld kryddhylla för det ska vara kardemumma, kanel och ingefära i degen. Annars är det bara välbekanta ingredienser som margarin, socker, sirap, ägg, mjöl och bikarbonat som behövs. Tyvärr hade jag ingen bikarbonat hemma, men det går att byta ut det mot bakpulver. 1 tesked bikarbonat motsvarar 2 teskedar bakpulver. Men om man istället byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron. 

Om man följer receptet i Sju sorters kakor och bakar en sats så ska man ha i ett halvt ägg. För att enkelt kunna dela ett ägg brukar jag knäcka det i ett glas och vispa runt det med en gaffel, då är det lättare att hälla i hälften i degen.

Gör inte för stora kakor. Jag rullade bollar stora som lite större vindruvor och då räckte degen till 36 kakor (det stod 30 st i receptet). Man måste inte ha en halv mandel i kakorna, men jag tycker att de blir finare och godare med mandel. 

Nu är det bara att hitta någon som vill smaka!


 av Heidi

lördag 25 maj 2013

Kaffebullar


Jag brukar börja lördagarna med en långpromenad innan jag äter frukost till melodikrysset. Min make brukar sova längre än jag och stiger först upp till frukosten. Beroende på vilket väder och därmed kanske också vilket humör jag är på så får maken ibland nybakat till frukost. Idag försvann han iväg medan jag promenerade, så här sitter jag nu och äter frukost själv, som tur är finns datorn och mina kryssvänner!

Jag hann dock baka innan krysset idag (trodde att maken skulle iväg senare, nu han får njuta av bullarna när han kommer hem). Kaffebullar eller hastbullar, som de också kallas gick snabbt att baka, men här blir det inte kaffe. Jag dricker ett stort glas mjölk till.

Det fick bli kaffebullar eftersom jag inte planerat att baka och därför inte hade jäst hemma, men med bakpulver kan man också baka bullar. Det är bra när inspirationen faller på att man har alla ingredienser hemma. Jag hade bara 20 minuter på mig innan melodikrysset började och jag ville inte svika min kryssvänner, så det fick bli snabbak idag. Med med en KitchenAid går det dock snabbt att göra en deg. Det är bara att blanda ihop alla ingredienserna (mjöl, bakpulver, socker, kardemumma, margarin, ägg och mjölk). Degen var ganska kladdig så det besvärligaste momentet var att klicka ut degen i pappersformarna. Sedan skulle de bara vara i ugnen i 10 minuter, men jag lät dem stå några minuter till för jag tyckte att de hade fått för dålig färg.

Bullarna var riktigt goda, så maken får säkert smaka nybakta kaffebullar någon gång till frukost!


av Heidi

måndag 13 maj 2013

Märtas skurna chokladkakor


Denna kaka borde jag egentligen ha bakat i lördags, då var det nämligen Märtas namnsdag. Jag känner en underbar Märta och dessa kakor tillägnar jag henne!

Detta var en riktigt smidig kaka. Det var bara att hälla alla ingredienserna, margarin, socker, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och ägg i KitchenAiden, köra den en stund och degen var färdig. Sedan delade jag degen i sex bitar och formade varje bit till en lång rulle som jag plattade ut med handen. Idag använde jag faktisk pärlsocker, som jag strödde på kakorna. Märtakakor ska ha pärlsocker. Kakorna skulle vara 15 minuter i ugnen och direkt när jag tagit ut dem ur ugnen skar jag dem i 2 cm stora bitar och så var kakorna klara. Det gick på knappt en timme.

Kakorna smakade utmärkt och blev lagom stora! :-)


 av Heidi

måndag 6 maj 2013

Mammas flottyrkransar


Min make har fått en ny favoritkaka, Mammas flottyrkransar! Jag bakade en sats idag, men det tyckte han var alldeles för lite, så dem kommer jag absolut att baka fler gånger. De var ju inte så svåra att göra och hade enkla ingredienser.

Ägg, socker, mjölk, margarin, vetemjöl och bakpulver det finns nog alltid här hemma. Det är bara att blanda ihop alla ingredienser och sedan forma degen till ringar (och som vanligt gjorde jag lite större kakor än vad som är tänkt). Därefter värmde jag upp rapsolja i en kastrull. För att testa om oljan var tillräckligt varm lade jag ner en degbit i oljan. Om det fräser lite om degen och den blir brun då är olja tillräckligt varm, annars ska oljan värmas lite till. Man kan också använda en termometer, när temperaturen är 1800C är den lagom varm.

Lägg inte ner för många kransar i oljan samtidigt. Jag lade ner 3-4 kransar i taget, då kunde jag hålla koll på dem så att de inte blir brända. När kransarna är klara ska de rinna av på hushållspapper och sedan kan man vända dem i socker, vilket jag skippade (sockerdoppandet alltså)!

Därefter var det dags för provsmakning, mums! Men jag tror att de är godast nybakta!


av Heidi