måndag 29 april 2013

Mandelkubbar


 
Idag har jag bakat mandelkubbar. Det är en kaka jag minns från min barndom, men då gillade jag inte den. Jag tror att det var bittermandeln som jag inte tyckte om, men numera är jag riktigt förtjust i det. När jag bakar ostkaka tar jag alltid i lite extra bittermandel.

Jag bestämde redan igår vad jag skulle baka. Jag tittade på receptet, men när jag skulle baka idag kom jag på att jag glömde köpa gräddfil på väg hem från jobbet, så jag fick ta en promenad innan jag kunde börja baka. Det man inte har i huvudet får man ha i fötterna! Men jag tycker om att promenera så det gjorde inte så mycket, om man dessutom ska äta kakor måste man ju också röra på sig.

Det är inte så svårt att baka mandelkubb, speciellt inte om man använder bittermandelarom istället för riktiga bittermandlar. Man ersätter varje bittermandel med 1 droppe arom. När jag bakat färdigt provsmakade en mandelkubb, men jag tyckte inte att den smakade så mycket bittermandel. Jag får komma ihåg att ta i mer nästa gång. Det luktade dock väldigt mycket bittermandel om degen så jag vågade inte ta i mer arom, men som sagt var, jag ska ha i mer arom nästa gång.

I receptet står det att det att man ska forma degen till bullar, vilket jag gjorde till första plåten. Jag plattade dock till dem lite grann. När de kom ut ur ugnen så var de runda bullar igen, inte så lika mandelkubb. På nästa plåt plattade jag till dem rejält och då fick de rätt form, men de blev lite väl stora. Jag bakar visst ofta för stora kakor, att jag aldrig lär mig! :-)

Jag penslade mandelkubbarna med ägg och strödde över pärlsocker, men ingen mandel. Kakorna blev goda. Jag ska till mina föräldrar till helgen, då tar jag med mig en påse mandelkubb!

 

av Heidi

torsdag 25 april 2013

Farmors lunchpepparkakor



Har ni saknat mig? Jag har inte glömt bort att baka denna vecka. Jag förberedde deg i måndags, men sedan skulle degen vila i 3 dygn innan man skulle baka kakorna, så denna vecka kommer inlägget först idag, torsdag!

Vi (jag och min make) har flera gånger sneglat lite på Farmors lunch-pepparkakor i Sju sorters kakor, men det är ju inte jul så därför jag har bakat andra kakor istället. Men när jag bläddrade senast i kakboken drogs min blick återigen till sidan 117 och jag bestämde mig för att jul eller ej, nu ska jag baka Farmors lunchpepparkakor. Jag köpte in de ingredienser jag saknade, av någon anledning var mjölet slut och jag hade tyvärr inte en hel flaska ljus sirap hemma. Men alla kryddorna, ingefära, nejlikor och kanel fanns faktiskt hemma, till och med hjorthornssalt som jag hade köpt hem till något annat bak.

Det kändes lite märkligt att koka upp enbart sirap och socker, men det blev en härlig massa. Sedan skulle man tillsätta kryddorna och margarinet. Äggen och mjölken vispade man ihop för sig innan det också åkte ner i den varma blandningen, som därefter skulle svalna. Till sist rörde man ner mjölet (nästan en hel påse), bakpulver och hjorthornssalt, som får det att lukta en smula äckligt när kakorna gräddas i ugnen.

När degen sedan vilat i tre dygn är det dags att baka färdigt. Det blir en ganska stor sats, det ska bli 100 kakor. De andra kakorna jag har bakat har högst blivit 40 st. Så dessa kakor kommer nog räcka länge. Men jag planerar att ge bort en del av dem till makens morbror som fyller år i helgen.

Jag tog faktiskt vågen till hjälp idag när jag skulle dela upp degen. Först vägde jag hela degen och sedan delade jag den i tio bitar, genom att väga dem blev de lika stora. Därefter delade jag upp varje bit i tio bitar till med hjälp av vågen igen. Jag brukar inte använda vågen på detta vis, men eftersom det var första gången jag bakade Farmors lunchpepparkakor visste jag inte hur stora kakorna skulle vara och nu blev de perfekta.

Kakorna på den första plåten blev dock lätt brända, så jag sänkte temperaturen lite och lät dem bara vara 13 minuter inne i ugnen istället för 15 minuter, men varje ugn är ju olika så man får pröva sig fram.

De söta hundgrytvantarna (på första bilden) är av silikon och går alldeles utmärkt att plocka ut plåtar ur ugnen med. Man ska bara inte stå för länge och posera med en nyuttagen plåt i händerna, för då blir det för varmt. Grytvantarna har jag fått av min bakkompanjon i födelsedagspresent. Tack Jenny!

Kakorna var goda! Både som de är och med ost på. Dessa kommer nog att bakas igen. De var inte särskilt svåra att göra, de kräver bara lite planering!

 

av Heidi

tisdag 16 april 2013

Chokladcigarrer


Jag har tyvärr varit sjuk ett tag därför har jag inte bakat så mycket på sistone. Nu börjar jag dock känna mig pigg igen och sugen på att baka. Jag har faktiskt inte ens varit sugen på att äta kakor under min sjukdomstid, men nu har aptiten börjat återkomma.

Choklad är aldrig fel och i Sju sorters kakor finns det många kakor med choklad. Idag ska jag dock testa att baka chokladcigarrer. I mitt köksskåp finns det alltid blockchoklad, så alla ingredienser fanns hemma.

I smeten ska man ha i 2 dl malda nötkärnor men eftersom det finns många nötallergiker i min omgivning använder jag malda mandlar istället, för det kan de flesta äta.

När det står blanda matfett och socker i ett recept blir jag ibland tveksam, menar de smält matfett eller bara matfett som stått ute en stund och börjat bli lite mjukt? Är det bara när det står smält matfettet som man ska göra det? När jag blir osäker brukar jag ta den gyllene medelvägen och värma det lite grann i mikrovågsugnen så att det mjuknar men inte smälter och det brukar gå bra.

Degen blev mjukare än vad jag hade väntat mig. Den var lite svår att rulla till cigarrer och jag fick inte ut lika många som det stod i receptet (75 st). Mina kakor blev verkligen cigarrer och inte cigaretter. Nästa gång ska jag göra dem mindre, inte för att jag har något emot stora kakor! :-) Men jag tror att de räcker längre då. Jag tror också att jag ska prova ha i lite andra nötsorter. Det kanske blir en annan konsistens på kakorna då.

Det var inga problem att doppa dem i den smälta chokladen, men det tog lång tid för chokladen att stelna och när man ska äta kakorna blir chokladen snabbt kladdig. Men smaken var det inget fel på. De här kakorna kommer nog snabbt ta slut!

av Heidi

tisdag 2 april 2013

Toscakaka


I år firade vi påsk med min makes släkt. Vi for dock runt lite för att dela upp ansvaret, så långfredagen var vi hos svärmormor och svärmorfar, på påskafton hos svärföräldrarna och påskdagen hemma hos oss. Självklart blev det en massa god mat och fika och tro det eller ej vi fick påskgodis också!

Jag bestämde mig för att ta med en kaka på långfredagen istället för blommor och efter lite bläddring i Sju sorters kakor valde jag att baka en toscakaka, inte så krångligt och det gick snabbt så jag hann baka den före klockan tio då vi skulle åka iväg.

Själva kakan är en variant av sockerkaka, bara att blanda ihop alla ingredienser och så in i ugnen. Glasyren var lite krångligare. Jag tror att jag begick ett misstag när jag smälte margarinet först och sedan lät smeten bli för varm och stå för länge. Margarinet ville inte riktigt blanda sig med resten av ingredienserna. Men jag hällde ändå på smeten på kakan och sedan fick kakan gräddas 15 minuter till med glasyren på. Kakan så bra ut när den kom ut ur ugnen och den smakade gott också. Jag tyckte dock att glasyren kunde varit "knäckigare", men det där med knäck är inte så lätt. Jag får nog träna mer på det!


av Heidi