onsdag 20 mars 2013

Knäckflarn

 

Tack vare bloggen har jag ju upptäckt hur enkelt det är att baka havreflarn. Det krävs heller inte en massa konstiga ingredienser, utan alla ingredienser brukar finnas här hemma hos mig. En variant av havreflarn är knäckflarn, sedan finns det även ingefärsflarn, stjärnflarn, mandelflarn, kokosflarn och hirsflarn. Det finns ju en massa flarn att baka! Knäckflarn borde ju vara lika enkelt att baka och dessutom har jag hemma allt som behövs till det. Dessutom låter det lite godare, så det är bara att sätta igång med baket!

Man gör på samma sätt som när man bakar havreflarn. Man smälter margarin och blandar i resten av ingredienserna i kastrullen. Sedan klickar man ut smeten på en plåt och kakorna gräddas därefter 5 minuter i ugnen.

Men när jag blandat ihop alla ingredienserna så smeten inte alls ut som smeten till havreflarn. Den var mycket mer rinnande, så jag tog i lite extra mjöl. När jag skulle ta ut kakorna i ugnen såg jag dock att de inte flutit ut alls, utan de såg mer ut som bondkakor.

Jag gjorde en ny sats och den här gången höll jag mig till receptet. Den här gången såg kakorna ut som de skulle. Jag tycker dock inte att de var godare än havreflarnen, så jag tror att nöjer mig med att baka vanliga havreflarn i fortsättningen!

av Heidi


söndag 17 mars 2013

Windsorkaka


Windsorkakan är egentligen en variant av strösselkakan, som också den finns med i sju sorters kakor. Den består av en botten av vetedeg som fylls med vaniljkräm, locket är täckt av mandelknäck och pudrat med florsocker. Jag har inte bakat denna kaka innan men ätit den på konditori ett par gånger och tyckt mycket om den.

När jag först läste igenom receptet blev jag lite fundersam på måtten, vetedegen innehåller bland annat ett halvt ägg. Inte det lättaste att mäta upp…
Vetedegen och mandelknäcken, som tillsammans utgör Strösselkakan, bakas som en traditionell vetedeg. Denna ska jäsa två gånger och sedan formas till en rund kaka som gräddas i ungefär en halvtimme i 225 grader. Min deg var lite ovillig att jäsa och fick därför lite extra tid utöver den första timmen på sig. Detta kan bero på att mjölken var lite för sval, men jag vet av erfarenhet att bättre för sval än för varm…

Mandelknäcken består av sötmandel, ägg, socker och mjöl och som blandas och breds över kakan innan den gräddas. Jag använde matberedare för att blanda men även hacka mandeln. Jag skulle dock rekommendera att mandeln hackas för hand då den nu blev så finhackad att knäcken blev nästan helt slät. Meningen är nog att den ska innehålla lite större bitar mandel.


Efter gräddningen ska den runda kakan kallna helt innan den fylls med vaniljkrämen. Det passade utmärkt att göra krämen medan kakan, som liknade en något platt, stor, semla, kallnade.

Vaniljkrämen är en kokad kräm med mjölk, äggula, potatismjöl och socker. När krämen kallnat tillsätts smör och florsocker. Krämen ska vispas ordentligt så att den blir riktigt fluffig och ljus i färgen. Jag smaksatte även med lite vaniljpulver, för att få extra smak men förutom att smaken blev mer framträdande blev krämen samtidigt lite gråaktig i färgen, då vaniljpulvret är nästan svart.

När kakan är kall och krämen fluffig är det dags att montera den. Detta, tyckte jag, var det knepigaste; att dela kakan så att locket blir snyggt och jämntjockt. Det finns säkert olika sätt att göra detta på, jag använde mig av en lång kniv och jag misstänker att övning ger färdighet så det är bara att fortsätta öva. 

När locket är borta breds vaniljkrämen över botten, locket läggs tillbaka och florsocker siktas över hela kakan.

Resultatet blev något som kan liknas vid en stor semla, med vaniljkräm istället för mandelmassa. Ingen dum idé alls! Denna kaka kommer jag att göra fler gånger!

av Jenny








lördag 16 mars 2013

Chokladbiskvier


Chokladbiskvier en av de bakelser som jag tycker om att äta när jag någon gång ska lyxa till det och gå på café, choklad är aldrig fel! Jag har faktiskt också bakat chokladbiskvier förut, men det är länge sedan. De är inte så komplicerade att baka men består av flera olika moment.

Först är det dags att baka botten, som man antingen kan göra av mandelmassa eller genom att mala mandlar och blanda detta med socker och äggvitor. Jag malde mandlar och gjorde egen "mandelmassa". Jag förstår inte hur jag skulle klara mig utan min mandelkvarn. Jag har upptäckt att jag väldigt ofta bakar kakor som kräver malda mandlar. Men nötklickar är min akilleshäl. Jag har försökt få dem höga och fina, men de blir oftast platta som havreflarn.

Jag ville bara baka små chokladbiskvier den här gången, så jag använde min macaronmatta. Då blev de dessutom jämnstora. Smidigt!


Medan bottnarna svalnar är det dags att göra chokladsmörkrämen. I den ska det vara marsánkräm, men det hade jag inte hemma. Jag ville helst slippa gå och handla eftersom det är väldigt kallt här och jag försöker kurera min förkylning. Jag hittade ett recept på hemmagjord marsánkräm och testade det. Den blev jättebra och god!

Marsankräm:
2 äggulor
2 dl mjölk
1 msk maizena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
Blanda allt utom vaniljsocker i en kastrull och sjud upp till en tjock kräm. Koka dock ej. Häll i vaniljsockret och blanda.

Det svåraste med att baka chokladbiskvier är det sista momentet, tycker jag! Smält choklad och blanda med olja. Jag smälte chokladen i mikron. Om man bara värmer några sekunder i taget och rör om ordentligt så fungerar det bra. Att doppa biskvierna i chokladen och få ett snyggt lager är svårast och kladdigt, men till slut blev jag nöjd. Hoppas bara att tjejerna tycker att de är goda. Vi ska ha tjejträff hemma hos mig på fredag och då blir det kakbuffé. Marie önskade sig chokladbiskvier, så de här är till dig, Marie!

av Heidi

måndag 11 mars 2013

Snoddas


Jag har tyvärr inte haft tid eller ork att testa min fina födelsedagspresent tidigare, men idag kände jag att det var dags. Det är bäst att testa med en gammal klassiker som jag bakat många gånger, då kan det inte gå fel medan jag testar maskinens finesser. I vanliga fall bakar jag med en helt vanlig visp eller en elvisp i handen, men vad mycket smidigare det är att baka med en köksmaskin, då har man händerna fria. Jag blir lycklig bara över att titta på min fina KitchenAid!

Dagens kaka har många olika namn. I Sju sorters kakor står den under namnet Snoddas. När jag var liten bakades den flitig, men vi kallade den inte Snoddas eller Kärleksmums. Vi förenklade dessutom glasyren och blandade bara ihop florsocker, kakao och vatten. Smakar lika gott, tycker jag. Jag är ju inte så förtjust i kaffe.

Smeten blev mycket fluffigare nu när jag vispade äggen med KitchenAiden. Kakan blev därmed luftigare, vilket var bra för jag bakade kakan i en mindre form så den blev ganska hög.

Nu har vi lite kakor hemma i frysen igen. Min make förstår inte varför det inte finns några kakor hemma nu när jag bakar så ofta. Ja, det är ett mysterium! :-)


av Heidi

PS. Kakan var mycket god!

söndag 3 mars 2013

Kesotårta med jordgubbssmak

 

Det är inte så ofta jag bakar tårta, men det finns 30 recept på olika tårtor i Sju sorters kakor, så det är bara att ge sig i kast med en ny tårta när ett tillfälle att fira dyker upp. Igår var det ju faktiskt min egen födelsedag och vi hade bjudit hem lite gäster som skulle få vara försökskaniner och få provsmaka tårtan. Kesotårta lät fräsch och inte så tung och mastig som tårtor ibland kan vara, så det fick bli dagens födelsedagstårta.

Tyvärr gick inte baket riktigt som planerat! Eftersom jag bakade Linzertårta dagen innan som står på sidan 154 i Sju sorters kakor så hade jag av någon anledning framme det uppslaget i boken. På höger sida hittar man receptet på gräddtårta och jag vispade snabbt ihop de två översta ingredienserna, 4 ägg och 2 dl socker, innan jag upptäckte att jag tittade på fel recept. Oj, oj, oj! Men om jag gjorde dubbelsats av kesotårtan behövde jag inte börja om från början. Det var bara att tillsätta 1 dl socker och sedan ta dubbelt av resten av ingredienserna så var smeten räddad! Jag har en extra stor bakform så jag hällde smeten till tårtbottnarna i den. Men låt kakan stå lite längre inne i ugnen om du gör en dubbel sats!

Sedan var det dags att göra fyllningen! Jag tog ut äggen ur kylskåpet, ställde dem på köksbänken, vände mig om för att ta fram en bunke och hör ett kras! Äggkartongen hade vält ner på golvet. Stort problem, nu hade jag inte ägg så det räckte eftersom jag gjorde dubbel sats. Snälla maken åkte snabbt och köpte nya ägg och baket kunde fortskrida.

Fyllningen består av äggulor vispat med socker, citron, vispgrädde (vispad), keso och gelatin. Sedan ska man också smeta jordgubbssylt på tårtbottnarna för att få lite god smak och sötma. Man lägger ena tårtbotten i botten på formen som kakan bakats i med jordgubbssylten uppåt och sedan häller man i fyllningen och lägger på den andra tårtbottnen överst och sedan ska detta stå och stelna i minst 4 timmar.

När gästerna anlände visade det sig att min makes underbara moster och hennes kaksugne man också kommit för att fira mig. De hade åkt ända från Småland bara för att vara här. Vilken tur att jag gjorde en stor tårta!

Men när jag skär upp tårtan väller den över kanten på tårtfatet. Den glider som en glaciär! Av någon anledning har inte gelatinet skött sitt jobb! Jag skulle kanske ha tagit mer än dubbel mängd av gelatinet när jag gjorde en dubbel sats. Jag tror att tårtan smakade som den skulle, men i konsistensen var det mer som att äta gröt än tårta.

Jag tror inte att jag kommer att baka denna tårta någon mer gång. Det var för mycket strul när jag bakade den och smaken var inte så fantastisk att det var värt allt besvär!


Denna bild togs innan tårtraset!

av Heidi

PS. Man skulle kunna tro att jag fyllde jämnt. Min underbara familj gav mig en Kitchen Aid i födelsedagspresent, så det kommer definitivt att bli mer bak i framtiden. Älskar er allihop!

lördag 2 mars 2013

Linzertårta

 

Idag är det bokcirkelsträff hemma hos mig, en god anledning att ställa till med bak! Dessutom är det min födelsedag, så nu har jag en ursäkt att ta mig an en tårta. Efter lite konsultation med Sju sorters kakor bestämde jag mig för att prova på en Linzertårta, en helt ny tårta för mig. Jag har varken smakat den förut eller bakat en sådan.

Tårtan var egentligen inte särskilt svår att baka. Men spritsa är inte någon av mina talanger. Jag tycker faktiskt att det är svårt, så det momentet var lite besvärligt. Jag blir nog tvungen att träna mer på att spritsa. Det borde gå att få tag på ett redskap som underlättar det hela. Har ni något tips så hör gärna av er!

Det är ett lite annorlunda recept. Det är t.ex. inget mjöl i smeten utan man ska ha i malda nötkärnor och ströbröd istället, men eftersom en av mina vänner i bokcirkeln är nötallergiker, så använde jag bara malda mandlar istället för nötkärnor. Sedan ska också kakan kryddas med kanel och nejlikor. När tårtan stod i ugnen kommenterade min make att den luktade konstigt och det berodde nog på att han inte förväntade sig doften av just nejlika.

Innan man ska spritsa ett galler över tårtan ska man också bre på ett lager hallonsylt. Detta behövs för att ge tårta en lite sötare smak. Jag kan också tänka mig att variera tårtan genom att byta ut hallonsylten mot någon annan sylt, kanske till och med aprikosmarmelad.

Det stod inget i receptet om att man skulle servera något till den, men jag tyckte att det behövdes något för att den inte skulle kännas för mastig. Jag serverade därför tårtan med vaniljvisp till. Bokcirkeln godkände tårtan, så jag kan nog tänka att baka den fler gånger men då variera den lite.


av Heidi

PS. Bokcirkeln rekommenderar Dödssynden skriven av Harper Lee.
 Den fick betyg 4 (av 5).