lördag 23 februari 2013

Drömtårta

 

Idag har jag bakat en av min makes favoritkakor. Han fick lov att välja helgens kaka och då blev det drömtårta. Där vi brukar handla har de stora maffiga drömtårtor som ser hembakta ut och maken har flera gånger stått framför disken och drömt om att få smaka en bit. Men snål som jag är har jag sagt nej, dock kan jag som ersättning erbjuda honom en drömtårta som är hembakt av mig istället.

Jag tycker egentligen inte om att baka rulltårtor. Det kan vara knepigt att rulla rulltårtan utan att den spricker, men jag har aldrig bakat drömtårta förut och den här sprack inte.

Jag började dagens bak med att göra fyllningen. därefter skulle jag göra i ordning smeten till själva kakan. Jag plockade fram alla ingredienser och ställde dem på köksbänken. Då upptäckte jag att förpackningen med potatismjöl var alldeles tom. Någon har använt det sista potatismjölet och sedan ställt in en tom förpackning i skåpet, vem kan det vara? (Måste nog erkänna att det troligtvis är jag som är skyldig eftersom det i stort sett bara jag som är i skafferiet!)

Resten av baket fick alltså vänta tills nytt potatismjöl var införskaffat. I vanliga fall går det ganska snabbt att baka en rulltårta eftersom den bara ska vara en kort stund i ugnen, men idag tog det som sagt var lite längre tid.

Det behövs inte särskilt många ingredienser för att baka drömtårta och förutom själva rullandet så är den inte så svår att baka. Men det kan behövas ett par extra händer när man ska stjälpa upp kakan på det sockrade pappret och det fick maken hjälpa till med. Vill man smaka får man hjälpa till att baka!

Vi kunde inte hålla oss utan smakade på drömtårtan medans den fortfarande var varm. Det står i receptet att kakan ska ligga svalt innan den ska skäras. Nu ligger den dock i kylskåpet. Vi får se om den är lika mumsigt god imorgon när den legat till sig en natt.


av Heidi

lördag 16 februari 2013

Flätor och butterkaka


Här är det snart sportlov och på måndag kommer jag därför att vara upptagen av annat, så det blev bak i helgen istället. Vi får besök av makens moster och hennes man ikväll, så något att bjuda dem på måste jag ju baka.

Jag gjorde en sats deg till kardemummalängder och gjorde flätor av halva degen. Det är enkelt och smidigt att göra, men lite tråkigt. Flätorna är godare med lite fyllning, tycker jag. Just i det här fallet är det nödvändigt med pärlsocker på, annars vore det nästan ett matbröd. Jag skar flätorna i skivor och frös in, så kan jag plocka ut en bit när jag kommer hem från jobbet till eftermiddagsteet.

Resten av degen gjorde jag butterkaka av. I min nya Sju sorters kakor finns inte butterkaka med, vilket är synd för det är verkligen en snygg och god kaka, som tur är har jag sparat min gamla Sju sorters kakor. Någon gång ska jag grundligt gå igenom båda böckerna och jämföra dem och se vilka recept de tagit bort och lagt till. En av mina vänner har en riktigt gammal upplaga av Sju sorters kakor och i den finns det inget halvfabrikat, där ska man t.ex. göra mandelmassa från scratch. Dessutom finns det flera recept på sockerkaka, ett recept på ett ägg, ett på två ägg, ett på tre ägg osv.

I en äkta butterkaka ska det egentligen inte vara kardemumma, men annars är det exakt samma recept. Jag är ju förtjust i kardemumma, så personligen tycker jag att den blir godare så.

Man gör kanelsnurror av degen och stoppar ner dem i en smord form. När kakan sedan har svalnat  ringlar man glasyr över kakan. Jag tycker att det är roligt att tillsätta lite färg på glasyren. På den här kakan blev det orange glasyr. Färgen är en ny sort, ett pulver som man bara tar pyttelite av.

Tack Jenny för färgen, den fungerade jättebra!

 

av Heidi

söndag 10 februari 2013

Semlor


På tisdag är det Fettisdagen och äntligen är det tillåtet att äta semlor! Jag gillar semlor och ska jag vara riktigt ärlig så har jag faktiskt tjuvstartat och redan ätit en. I tisdags blev jag övermannad av den förkylning som jag dragits med ett tag. När jag låg utslagen på soffan kom min snälle make hem med semlor och trädgårdstidningar till mig. Det var väl inte den godaste semlan jag ätit, men det kan berott på att även smaklökarna och näsan drabbats av förkylning. Det stod på förpackningen att det var en gammaldags semla, men jag tyckte inte att det var någon större skillnad på den och en vanlig semla. Jag har försökt luskat ut vad en gammaldags semla är, men inte kommit fram till något. Kanske någon av mina läsare vet?

Hembakta semlor är godast, åtminstone blir själva bullen mycket godare på hemmagjorda semlor! Det är inte svårt att göra semlor själv. Enligt receptet skulle degen räcka till 10-12 bullar. Jag gjorde 12, men tycker att bullarna blev lite stora, så nästa gång ska jag göra dem lite mindre och då blir det ju fler bullar också!

I receptet fanns det två varianter på fyllning. Variant 1: man tar färdig mandelmassa och blandar med innandömet i bullarna. Variant 2: man gör egen "mandelmassa" genom att mala mandlar som man blandar med socker och het mjölk. Jag använde färdig mandelmassa, men det vore intressant att testa variant 2 någon gång.

Semlan fick tummen upp av maken! Vi fryste in resten av bullarna, men sparade två ifall vi skulle bli sugna på semlor även imorgon.


Jag vet inte om det syns på bilden, men locket är hjärtformat. Det är ju även Alla hjärtans dag i veckan och då kan man ju också äta en semla!

av Heidi


måndag 4 februari 2013

Sonjas nötkakor


Nu har jag räknat recepten i min Sju sorters kakor. Det är 268 st, tror jag! Det beror lite på om man räknar alla varianter på kakorna som ett nytt recept och några kakor är dessutom nämnda på flera ställen. Om jag fortsätter i den här takten och testar ett recept i veckan, så kommer det att ta 5 år innan vi är klara!

Veckans kaka heter Sonjas nötkakor! Jag undrar vem Sonja är? På samma sida i boken hittar man även Sonjas amerikakakor, så två sorters kakor har hon lyckats få med.

Igår förberedde jag dagens bak. Jag gjorde i ordning degen, för den skulle helst ligga kallt över natten. Man börjar med att mala nötkärnor. Jag hade både hasselnötter och mandlar hemma så jag tog lite av varje. Sedan blandar man dem med margarin, socker och mjöl och formar därefter degen till smala rullar. Det är dessa rullar som ska vila i kylskåp över natten.

Nästa dag är det jättesmidigt att skära rullarna i skivor som gräddas i ugnen. Sedan lägger man smält blockchoklad emellan två skivor och när chokladen stelnat är det bara att smaka. Mina kakor blev lite smuliga, men smaken var det inget fel på!


av Heidi