söndag 27 januari 2013

Pariservåfflor

I morgon blir det inget måndagsbak. Jag har utvecklingssamtal på eftermiddagen och på kvällen ska jag städa i kyrkan. Denna helg har dock min make åkt på lajv så det är bara jag och katterna hemma, så då passar jag på att baka idag istället.

Idag blev jag sugen på att baka Pariservåfflor eller Franska våfflor som de också kallas. Jag har bakat sådan förut, men de smakar riktigt gott så dem kan man baka ofta. :-)

De är lite knepiga att baka. Det är inget svårt att göra degen, men det är viktigt att låta den få ligga i kylskåpet någon timme och vila. Sedan behöver man en kruskavel att kavla ut kakorna med så att de får det karaktäristiska rutmönstret. Man får kavla försiktigt så att kakorna inte går sönder. Ju kallare degen är desto lättare är det. Jag tryckte ut kakorna med pepparkaksformar för idag vill jag baka hjärtan. Idag är det nämligen 5 år sedan jag och min älskling förlovade oss och det ska vi fira. Annars är Pariservåfflor oftast ovala.

Det gäller att ha koll på kakorna medan de är inne i ugnen så att de inte får för mycket färg. Sedan får man hantera dem varsamt för de är spröda. Bred försiktigt på fyllningen och lägg ihop kakorna två och två. Sedan är det bara att smaka och njuta!


Maja tycker att det är spännande att titta på när matte bakar, men äta kakor? Nej, det vill hon inte!

av Heidi

måndag 21 januari 2013

Havreflarn


Jag har bestämt mig för att försöka baka på måndagskvällarna, för då är maken alltid iväg och spelar eller jobbar, så då kan jag pyssla i köket i lugn och ro. Under hösten blev det inte så många inlägg på bloggen, men om jag bakar varje måndag kan vi kanske komma igenom Sju sorters kakor någon gång.

Havreflarn är en klassisk småkaka, men jag har aldrig försök att baka det förut. Det var inte särskilt svårt, men jag tyckte inte att instruktionerna i receptet var så lättolkade. Jag smälte smöret och blandade ner övriga ingredienser i kastrullen, men tog bort kastrullen från plattan. Man hade även kunnat ha blandat alla ingredienser i en bunke efter att man smält smöret. 

Jag trodde att smeten skulle ha varit tunnare och lätt rinna ut på plåten till havreflarnsliknande kakor, så jag var lite skeptisk när jag klickat ut smeten på plåten och den låg kvar i små klumpar. Jag var rädd att kakorna skulle bli misslyckade, men kakorna flöt dock ut till fina flarn när de varit inne i ugnen en stund.


Jag lät de flesta flarnen svalna på plåten, men tog försiktigt loss några och flyttade dem till en kavel där de fick ligga och svalna. De fick en fin böjd form, lite roligare att bjuda på. Någon gång ska jag ta och prova att rulla dem till rör och göra en god fyllning fylla rören med. Smaken var det inget fel på, de var mumsiga!


Det är min ena katt, Maja som läser i Sju sorters kakor. Hon gillar egentligen inte kakor, men tycker att boken är god att knapra på!

av Heidi

måndag 14 januari 2013

Hästskor


Jag gillar småkakor, men bakar det inte så ofta själv. Nyligen blev jag dock bjuden på hästskor och blev sugen på att baka sådana. Småkakor är oftast inte så svårt att baka och går ganska snabbt eftersom de inte ska jäsa, så jag förstår inte varför jag inte bakar det oftare. Nu kanske det blir en ändring på det!

Det var bara vanliga ingredienser i hästsko-receptet. Allt hade jag hemma, utom kardemummakärnor, men det gick alldeles utmärkt med malen kardemumma. Eftersom jag inte visste att de jäste i ugnen gjorde jag dem lite för tjocka. Nästa gång ska jag ta och göra dem lite mindre och trycka till dem lite hårdare med gaffeln, kanske till och med kavla till dem lite.


Mina favoritkakor är chocolate chip cookies och hästskor påminde lite om dem i konsistensen. Jag älskar när de är sega. Tyvärr har jag inte hittat en bra recept på chocolate chip cookies, men om jag experimenterar med hästsko-receptet kanske jag kan få till det.

Maken tyckte också om hästskorna, så jag befarar att de snart är uppätna!

av Heidi


söndag 6 januari 2013

Kanelsnurror


Det var längesedan det gjordes ett  inlägg på denna blogg. Det beror inte på att jag inte har hunnit baka, jag har bara inte bakat något ut Sju sorters kakor på länge. Jag har bakat en hel del olika julkakor i december. Våra traditionella aebleskiver, klenäter, struvor mm. Sedan har jag också lärt mig att baka macarons. Det blir kanske ett inlägg om detta trots att man inte hittar något recept på detta i Sju sorters kakor.

Min make har klagat över att det inte finns några bullar i vårt kakförråd. Han vill gärna ha något mer mättande till fika, mina kakor räcker inte, så dagens bak är till honom. Det blev traditionella kanelsnurror, men utan pärlsocker. Jag tycker att bullarna är tillräckligt söta, de behöver inte det extra sockret ovanpå. Sedan tycker jag också att det blir kladdigt när man plockar ut kanelbullar med pärlsocker ur frysen. Det blir mer klibbigt i plastpåsen med pärlsocker.

Att baka kanelsnurror är den enklaste varianten av kanelbullar. Det är bara att kavla ut degen, bre på fyllningen, rulla ihop och skära i lagom stora skivor. Man kan lägga skivorna på ett bakplåtspapper eller i bullformar. Jag föredrar bakplåtspapper, då slipper man det extra skräpet när man ska äta upp bullarna!

 Jag bakade bullarna lite mindre den här gången. Vegabullarna blev lite väl stora, nästan en hel måltid. Maken godkände bullarna!

av Heidi